COMPANII

Ce datorii de razboi ar avea Romania fata de Rusia, potrivit jurnalistilor americani

18 martie 2015, ora 17:20   | 6 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
romanian_flag.jpg
Romania trebuia sa plateasca 300 milioane de dolari Uniunii Sovietice pentru daunele provocate de operatiunie sale militare in Al Doilea Razboi Mondial, relateaza jurnalistii americani de la CNBC.

Suma trebuia achitata sub forma de marfuri in urmatorii 8 ani de la data de 12 septembrie 1944, scrie CNBC. Din articol nu reiese clar daca despagubirile au fost platite sau nu.

Jurnalistii americani au realizat o radiografie a datornicilor si despagubirilor pe care acestia ar fi trebuit sa le plateasca dupa cele doua razboaie mondiale, in contextul tensiunilor dintre Grecia si Germania cu privire la presupusele datorii ale nemtilor.

De regula, tarile aflate in situatia de a plati reparatii de razboi sunt acelea care pierd. Singurii care au platit despagubiri de razboi, desi au fost in tabara castigatoare, sunt americanii, noteaza CNBC.

In 1988, presedintele american de atunci, Ronald Reagan, le-a cerut scuze americanilor de origine japoneza care au fost tinuti prizonieri in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial si a decis ca fiecare supravietuitor al unui prizonier sa primeasca compensatii de 20.000 de dolari.

Germania este tara care a avut de platit cele mai mari datorii dupa Al Doilea Razboi Mondial, respectiv 320 miliarde de dolari. In 1952, datoriile de razboi ale Germaniei coborasera la 3 miliarde de dolari.

Si Ungaria avea obligatia, conform unui tratat de pace, sa achite 200 de milioane de dolari Rusiei si inca 100 milioane de dolari Cehoslovaciei si Iugoslaviei.

Pana si Bulgariei i s-au cerut 45 de milioane de dolari pentru Grecia si 25 de milioane de dolari pentru Iugoslavia.

Disputa privind tezaurul Romaniei  

Pe de alta parte, Romania pretinde la randul sau de la Rusia returnarea Tezaurului ce consta in 93,4 tone de aur.
 
In 2012, deputatii din cadrul coalitiei parlamentare moldovenesti Alianta pentru Integrarea Europeana au solicitat Rusiei sa returneze Romaniei cele 93 de tone de aur trimise la Moscova in 1916. Cererea l-a deranjat pe seful Centrului de Istorie a Razboaielor si Geopolitica din cadrul Institutului de Istorie Generala de la Moscova, Mihail Miagkov.

Oficialul rus sustinea atunci ca Romania a platit cu tezaurul pentru ocupatia Basarabiei si pentru cei "800 de mii de cetateni pasnici" ucisi in regiunea Odessa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

De asemenea, Vocea Rusiei mentiona, potrivit ziare.com, ca Uniunea Sovietica nu a cerut Romaniei despagubiri pentru ocupatia din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, chiar daca prin Tratatul de Pace de la Paris, romanii ar fi trebuit sa plateasca 300 milioane de dolari.Citeste si Tezaurul BNR de la Moscova, evaluat la 2 mld. euro
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Lucian a spus:
18/03/2015 17:58
Nu stiu cine a scris articolul dar de SOVROM a auzit?
Tare mi-e ca l-a scris un propagandist rus care doreste sa ne arate ghimpele.
Pentru cine nu stie, conform Wikipedia: „Sovrom-urile, de multe ori SOVROM, au fost societăți mixte româno-sovietice înființate în 1945 în urma unui acord între România și Uniunea Sovietică, semnat la Moscova pe 8 mai 1945, cu scopul oficial de a gestiona recuperarea datoriilor României față de Uniunea Sovietică (vezi Tratatele de pace de la Paris, 1947). Sovrom-urile au funcționat până în 1956, când au fost dizolvate.

Aceste societăți mixte au devenit cunoscute cu numele de "sovromuri", termen asociat cu spolierea României de către URSS. Sovromurile au reprezentat cea mai durabilă și mai rentabilă formă de exploatare de către URSS a bunurilor generale din România, dar de fapt exploatarea la sânge a bogățiilor naturale ale țării și, în general, a economiei românești".
 
Cristi P a spus:
19/03/2015 10:28
Ce gluma buna! Au venit, au furat, au ucis, au "luat pentru pastrare" tezaurul Romaniei(aur, obiecte de arta,etc), iar acum vor si 300 mil$. Jigodiile dr..., ca NU scapa odata lumea de ei!!!
 
Dumitru Stefan a spus:
19/03/2015 14:09
Nu-mi vine sa cred!
Care e stirea?
Faptul ca Romania a avut de platit 300 milioane de dolari ca datorii de razboi catre URSS figura in manualele de istorie de clasa a 12-a dinainte de 1989. Informatia apare in orice carte de istorie a Romaniei in secolul XX. E disponibila pe internet de ani de zile pentru oricine e interesat de domeniu..
Ziaristii de la CNBC nu spun nimic nou. Daca maine ar aparea in aceeasi publicatie un articol in care ar spune ca ultimul sef de stat comunist al Romaniei a fost Ceausescu, ati publica si asta ca dezvaluire senzationala?
Aa... Inteleg ca, pentru ca nu au scris cei de la CNBC, nu stiti daca Romania a platit pana la urma datoria catre URSS...
Imi crapa mie obrazul de rusinea pe care ar trebui sa o aveti voi...
Ziaristi...
 
Gheorghescu a spus:
19/03/2015 15:56
Ignoranta sau prostie?
Un nou titlu care nu reflecta continutul articolului, cu un subtitlu care traduce "had to pay" cu "trebuia", lasand sa se inteleaga ca Romania nu si-ar fi platit datoria. Ba a platit cu varf si indesat. Felicitari lui Lucian pentru postarea foarte relevanta.
Practic, "ziaristul" ne prezinta drept adevar o minciuna obraznica de la Vocea Rusiei: "... Uniunea Sovietica nu a cerut Romaniei despagubiri pentru ocupatia din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, chiar daca prin Tratatul de Pace de la Paris, romanii ar fi trebui sa plateasca 300 milioane de dolari.", punand-o, prin "traducerea" mentionata mai sus, in gura jurnalistilor americani.
Sa reformulez intrebarea initiala: e vorba de prostie sau de manipulare a unei cozi de topor rusesti?
 
axl a spus:
20/03/2015 08:35
As vrea sa trimit la dracu familia Rothschild care de fapt controleaza CNBC si toti jegosii aia de masoni care au inventat acel Razboi si din cauza carora au murit oameni nevinovati.
 
Pagini: 12
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Duminica, 20 Mai 2018, 14:56
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter