- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ce solutie \”magica\” va salva Bucurestiul de penele de curent?

25 Jun, 00:02 • razvan.codorean
Zilele caniculare din aceasta vara ar putea provoca noi pene de curent in Bucuresti, pe fondul cresterii consumului si problemelor din reteaua de distributie, construita la nivelul anilor '70. Specialistii recomanda solutii energetice alternative si investitii in modernizare.
Ce solutie \magica\ va salva Bucurestiul de penele de curent?

Milioane de consumatori, firme si persoane fizice au suferit anul trecut de pe urma deselor pene de curent datorate consumului record din perioada de canicula. Sute de firme cu sediul in Bucuresti s-au vazut nevoite sa isi suspende activitatea perioade bune de timp din cauza lipsei de curent.

Situatia s-ar putea repeta, datele privind consumul prognozand noi recorduri in aceasta vara.

Dupa ce luni, Dispeceratul Energetic National a inregistrat un consum maxim de energie electrica la nivel national de 7.601 MW, mai mare cu aproape 200 MW decat recordul de anul trecut (7.450 MW pe 25 iunie 2007), problemele nu au intarziat sa apara, mai multe zone din Capitala ramanand fara curent electric pentru mai multe ore.

Tudor Serban, directorul tehnic al Electrica, spune ca problemele au aparut ca urmare a suprasolicitarii retelelor.

„Exista clienti care consuma la o putere de cateva ori mai mare decat au trecut in contract si din acest punct de vedere, retelele nu mai fac fata. Sunt in special firme care au declarat cateva aparate de aer conditionat, dar si-au instalat cu zecile. E normal ca reteaua sa inregistreze probleme”, a declarat Serban, pentru DailyBusiness.

Zonele cu cele mai mari probleme sunt centrul Capitalei, Ghencea si comunele din preajma Bucurestiului, unde cererea de energie a crescut de 3-4 ori in ultimii ani.

„Boomul din real-estate a contribuit, de asemenea, la amplificarea problemelor din sistem”, a afirmat Cornelia Ion, purtatorul de cuvant al Electrica Muntenia Sud, pentru DailyBusiness.

„Sunt multe zone in care s-a construit in ritm sustinut, fara ca reteaua electrica sa suporte o asemenea putere. Anul trecut, cele mai multe probleme le-am avut in zonele limitrofe capitalei, acolo unde am avut multe instalatii avariate”, a adaugat Cornelia Ion.

Retelele de furnizare a energiei electrice din Capitala sunt prevazute sa functioneze in regim normal pana la 1.000 MWh. Peste acest nivel, reteaua s-ar putea bloca, iar penele de curent sunt inerente.

Companiile achizitioneaza noi instalatii care depasesc puterea contractata

Problemele din reteaua electrica de joasa tensiune a Bucurestiului nu sunt noi. Anul trecut, DailyBusiness scria despre intentia autoritatilor de a realiza o harta a consumului, care sa identifice locurile unde se pot inregistra probleme, iar investitiile in modernizarea retelelor sa fie indreptate in special spre aceste zone. Electrica a investit in modernizarea retelelor, in masura fondurilor detinute, dar efortul pare ca este depasit de dinamica consumului.

„Sunt multi consumatori economici, in genul prestatorilor de servicii, care au incheiat contracte prin care au cerut o anumita putere. Intre timp insa, au investit sume importante in achizitia de aparate de aer conditionat si alte tipuri de sisteme de ventilatie care au determinat o depasire a puterii alocate, iar problemele s-au resimtit in sistem”, a explicat Tudor Serban, directorul tehnic al Electrica.

Solutiile, in opinia specialistilor, vizeaza continuarea modernizarii retelelor, iar in zonele cu probleme, gasirea unor variante alternative de asigurare a consumului in perioadele de varf.

Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic National, spune ca in SUA, astfel de probleme sunt rezolvate cu ajutorul unor grupuri energetice pe gaz metan, mobile, care se deplaseaza in functie de necesitate.

[quote=Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic National]Nu avem un consum atat de mare pe cat se crede. Exista insa puseuri in retea, se creeaza un fel de dopuri, care pentru a fi eliminate, trebuie gasite solutii alternative[/quote]

Aureliu Leca, fostul director al RENEL, spune ca astfel de unitati mobile ar fi ineficiente, daca iei in calcul pretul gazelor si faptul ca ele reprezinta, totusi, o solutie temporara.

„Retelele electrice de joasa tensiune care alimenteaza Bucurestiul sunt construite, in marea lor majoritate, cu tehnologia anilor ’70. Respectiv cabluri de aluminiu in loc de cupru, pentru ca erau mai ieftine, retele construite sa functioneze la consumul rationat din perioada Epocii de Aur, transformatoare mici si insuficiente. Gradul lor de uzura este intre 60% si 80%. Cea mai sanatoasa solutie este sa continui investitiile in retehnologizare”, a declarat Leca.

El considera ca o alta solutie ce ar putea duce la eliminarea macar partial a problemelor din retea ar fi o reducere a consumului la strictul necesar.

„Romania iroseste cam o treime din resursele primare pe care are la dispozitie, incluzand aici si energia electrica. Eficienta energetica este inca la nivel de concept, arata bine pe hartie, dar nu este pusa in practica. Din pacate, doar in aceste momente, cand avem probleme cu curentul, ne dam seama cat de vitala este aceasta resursa”, a declarat Aureliu Leca.

Electrica are nevoie de peste 1 miliard de euro pentru a moderniza reteaua electrica. Oficialul Electrica a explicat ca Bucurestiul ar avea nevoie de 3-4 statii electrice subterane in zonele sensibile. Pentru construirea fiecarei statii ar fi necesare pana la 10 milioane de euro. Acestea ar putea fi amplasate in cartierele Colentina, Militari, Ghencea si in centrul orasului.

Specialistii sunt optimisti privind planurile de modernizare a retelelor din Bucuresti, dupa ce distributia electricitatii in capitala a fost preluata de Enel. Privatizarea Electrica Muntenia Sud (EMS) i-a adus grupului italian o retea de distributie de circa 40.100 km si 1,1 milioane clienti.

„In conditiile in care Enel a dat 820 milioane de euro pentru Electrica Muntenia Sud, compania de distributie a electricitatii pentru Bucuresti, Ilfov si Giurgiu, este de asteptat sa investeasca masiv in modernizarea retelelor, lucru confirmat deja de oficialii companiei”, a declarat Leca.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor a precizat anterior ca Enel va investi in reteaua de distributie peste 400 milioane de euro. La nivelul intregii tari, necesarul de investitii pentru modernizarea retelei celor opt companii de distributie a electricitatii este de 1,5 miliarde euro pana in 2012.

Capitala are probleme cu consumul. Nu si provincia

Anul trecut, recordul de consum energetic s-a inregistrat in iulie. Atunci, in doua zile consecutive, a fost depasit maximul istoric, de 959 Mwh, dublu fata de o zi normala. Iar consecintele au fost severe: 200 de avarii pe zi, mii de consumatori fara curent electric timp de mai multe ore.

La nivelul intregii tari, recordul de consum, de 7.800 MWh a fost inregistrat in 19 iulie 2007.

Dincolo de problemele din reteaua electrica a Bucurestiului, la nivelul tarii, nu exista probleme in alimentarea cu energie electrica, sustine Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic National.

„Nu cred ca in acest an vom avea probleme in retele, mai cu seama ca, conform estimarilor meteorologilor, nu vom mai avea o perioada de canicula atat de mare ca anul trecut. Estimez ca la nivel national, consumul se va mentine la nivelul de anul trecut”, a spus Lohan.