- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cea mai buna protectie fata de rau-platnici, in Romania: plata in avans

22 May, 00:01 • traian.badulescu
Cele mai multe societati din Romania (40%) prefera sa evite riscul de neplata solicitand plati in avans, decat sa puna la punct departamente de management al creantelor, ori sa apeleze la firme specializate pentru astfel de activitati, potrivit lui Georg Kovacs, director al companiei de colectare de debite Eos Ksi Romania.
Cea mai buna protectie fata de rau-platnici, in Romania: plata in avans

Pe de alta parte, doar 20% dintre companii angajeaza experti proprii pentru managementul creantelor, a spus Kovacs.

Circa 33% solicita plata in numerar la momentul livrarii, iar 29% pretind clientilor certificate de garantie, releva studiul „Obiceiuri de plata in Europa”, citat de Kovacs.

Studiul, realizat la finele anului trecut de grupul Eos in colaborare cu institutul de cercetare Ipsos, a inclus 645 de companii din Grecia, Polonia, Rusia si Romania, care au oferit date cu privire la politicile de efectuare a platilor si de management al riscului.

Din cele 45 de companii din Romania care au stat la baza studiului, 73% au o cifra de afaceri intre 5-25 milioane euro, 20% au intre 26-50 milioane euro iar 4% intre 51-150 milioane euro. Studiul a cuprins si o companie romaneasca cu afaceri de peste 1 miliard euro, care activeaza in domeniul telecom sau bancar, potrivit lui Kovacs, care nu a dat mai multe amanunte.

Inainte de a se alatura grupului Eos, Kovacs a detinut functia de director al departamentului de risc in cadrul Vodafone Egipt si Vodafone Ungaria.

Creantele, 15% din business-ul companiilor din Romania

Pentru toate societatile chestionate, cota datoriilor de incasat, din volumul de afaceri, este in medie de 15 procente. In ceea ce priveste valoarea creantelor, aproape o treime dintre societatile chestionate intra in categoria cu cel putin 10.000 euro, in vreme ce 55% din companii sustin ca au de incasat creante de pana la 5.000 euro.

Intervalul mediu de efectuare a platii este de 36 zile. Pentru societatile chestionate, cota creantelor platite la termen este in medie de 67%. Durata medie a intarzierilor la plata, de la finalul termenului de plata stabilit si pana la intrarea platii, este de 34 zile.

Si totusi, firmele din Romania platesc mai repede decat cele din Rusia, Grecia sau Polonia

„Daca se are in vedere cota declarata de 67% a platilor efectuate la timp si intervalul mediu de efectuare a platilor de 36 de zile, se poate afirma ca societatile din Romania ajung mai repede in posesia sumelor care li se datoreaza, comparat cu cele din Rusia (86 zile), Grecia (77 zile) sau Polonia (37 zile)”, mai releva studiul Eos.

„Acesta poate fi un motiv pentru care mai bine de jumatate dintre companiile din Romania (51%) au o viziune pozitiva asupra viitorului si asteapta in continuare o imbunatatire a comportamentului de plata” a concluzionat oficialul Eos Ksi Romania.

Cota creantelor nerecuperabile raportat la fondul total de creante de-a lungul unui an este, in Romania, in medie de 2%. Durata medie pana la trecerea la pierderi a creantelor este declarata la 100 zile.

[quote=Georg Kovacs, managing direcor Eos Ksi Romania]Societatile romanesti isi acopera bine riscurile, tinand cont de faptul ca nu mai putin de 89% dintre ele verifica solvabilitatea clientilor inainte de incheierea unui contract – o masura de precautie des intalnita in tarile aflate in plina dezvoltare economica[/quote].

Pentru a se informa asupra solvabilitatii clientilor, companiile din Romania utilizeaza in primul rand informatii bancare (50%), apoi informatii din baze de date (43%) si informatii de la Camerele de Comert si Industrie (43%). In schimb, in Rusia principala sursa de informare este presa, in timp ce in Polonia managerii se folosesc de relatiile informale cu „insideri” din firmele vizate.

Piata recuperarii de datorii va creste cu pana la 20% in 2008

Pe de alta parte, Kovacs apreciaza ca cifrele indica si potentialul mare de crestere a pietei de colectare a datoriilor, pentru ca precautiile nu mai sunt suficiente, dar si ca managementul restantelor devine din ce in ce mai important.

Oficialul Eos Ksi Romania a declarat pentru DailyBusiness ca piata recuperarii de debite ar putea creste cu pana la 20% anul acesta, la 24 milioane euro.

Acelasi ritm de crestere il prognozeaza si pentru business-ul companiei, care ar putea inregistra in 2008 o cifra de afaceri cuprinsa intre 10,5-11 milioane euro.

Kovacs spune ca marja de profit a companiei, care a fost de 20% anul trecut, se va mentine si in acest an.

Eos Ksi Romania este lider pe piata locala a colectarii creantelor, cu o cota de piata de 40%, potrivit estimarilor proprii.

Pe piata colectarii creantelor din Romania mai activeaza companii precum Coface, Urban si Asociatii, Cycle, Delos Creditinfo, Mars Coll, Creditreform, Danmar, Star Coll Agency, Global Coll Agency si casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu.

Grupul Eos detine 37 de subsidiare si companii asociate in 21 de tari. Sediul central este la Hamburg (Germania), iar celelalte tari in care este reprezentat sunt Belgia, Bulgaria, China, Grecia, Marea Britanie, Olanda, Macedonia, Austria, Polonia, Romania, Rusia, Elvetia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Cehia, Turcia, Ungaria si SUA.

Eos Ksi Romania a fost infiintata in decembrie 2002 si ofera o serie larga de servicii printre care colectarea debitelor de la persoanele fizice si juridice, atat pe cale amiabila, cat si in justitie, managementul riscului de credit, managementul fluxurilor de numerar prin cumpararea creantelor neincasate si servicii de factoring, sau managementul informatiei. Compania colecteaza de asemenea debite internationale din mai mult de 70 de tari partenere.

Resurse suplimentare:

Business-ul infloreste pe datorie: Cum se fac afaceri in romania pe banii partenerilor, Analiza publicata pe DailyBusiness la finele lui aprilie 2008

Falimentele au crescut cu 35% anul trecut cu ajutorul comertului, Analiza DailyBusiness realizata pe baza unui studiu Coface care reda structura falimentelor inregistrate in Romania in 2007

Jumatate din falimente sunt cauzate de alte falimente, Analiza DailyBusiness asupra principalelor cauze care duc la falimentul companiilor