- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Concurenta a dat o amenda de 10.000 euro in cazul preluarii Elpreco

28 Jul, 14:19 • Redactia DailyBusiness
Consiliul Concurentei (CC) a amendat compania CRH Products & Distribution Eastern Europe BV cu 36.000 lei (circa 10.000 euro) pentru ca a omis sa notifice preluarea societatii de constructii Elpreco Craiova.
Concurenta a dat o amenda de 10.000 euro in cazul preluarii Elpreco

CRH Products & Distribution Eastern Europe, companie inregistrata in Olanda, a preluat producatorul roman de materiale de constructii Elpreco Craiova in data de 17 decembrie 2007.

Partile implicate in operatiuni de preluare au obligatia sa inanteze autoritatii de concurenta notificarea operatiunii, in termen de 30 zile, de la data semnarii actului juridic prin care se realizeaza o concentrare economica.

Conform prevederilor Legii concurentei (nr.21/1996), sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica care depasesc pragurile valorice prevazute de lege.

Acestea sunt indeplinite in cazul in care cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica este mai mare decat echivalentul in lei a 10 milioane euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeaze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri care depaseste echivalentul în lei a 4 milioane euro.

Totodata, Consiliul Concurentei a autorizat preluarea companiei Elpreco Craiova de catre CRH Products & Distribution Eastern Europe BV.

Analiza acestei concentrari economice a ilustrat faptul ca operatiunea notificata nu are ca efect crearea sau consolidarea unei pozitii dominante pe pietele relevante definite, care sa conduca la restrangerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei pe piata romaneasca.

Societatea achizitoare, CRH Products & Distribution Eastern Europe BV, este o societate de tip holding, care functioneaza in conformitate cu legislatia olandeza, avand ca obiect de activitate principal detinerea de participatii in alte societati. Compania face parte din grupul CRH, fiind controlata indirect de CRH Plc. (societatea mama a grupului CRH).

In Romania, grupul CRH este prezent prin societatile comerciale Ergon Concrete International SRL si VSTR Romania Companie Generala de Edificare SRL.

Societatea achizitionata, Elpreco SA, produce si comercializeaza, in principal, BCA, tigle si accesorii din beton, pavele si borduri din beton, prefabricate din beton pentru canalizare/scurgere.