COMPANII

De ce incepe statul sa piarda la ruleta incasarilor din jocuri de noroc

22 decembrie 2011, ora 00:05, autor(i): Madalina Pana 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
roulette_wheel.jpg
Veniturile statului din jocurile de noroc au scazut in primele noua luni ale anului, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Cum explica jucatorii din industrie acest declin?

Veniturile din taxele pentru jocurile de noroc au scazut cu 8% in primele 9 luni din 2011, pana la 426 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor transmise DailyBusiness.ro.

"Veniturile sunt in scadere din cauza situatiei din piata si a instabilitatii din punct de vedere al legislatiei", a declarat pentru DailyBusiness.ro Adrian Georgescu, directorul general al retelei de jocuri de noroc Admiral.

Potrivit acestuia, cea mai mare problema este ca jocurile de noroc nu sunt definite corect. "Nu e acelasi lucru ca si venitul din loterie", a spus Georgescu.El a dat ca exemplu un jucator care introduce 1.000 lei si pleaca dupa o ora cu 800 lei. "Cum sa ma impozitezi cand pierd 200 lei?", se intreaba Georgescu, precizand ca din aceasta cauza jucatorii se orienteaza catre online, unde nu au costuri suplimentare.

Pe langa faptul ca este impozitat, jucatorului i se percepe in paralel o taxa de 5 lei la intrare. "Aceasta taxa de acces nu exista si in alte tari", a adaugat Georgescu.

Alta cauza a declinului inasarilor statului din jocurile de noroc este reprezentata si de schimbarea comportamentului jucatorului.

Si clientul este mai atent cu cheltuiala, a invatat sa se opreasca la timp si sa isi dramuiasca baniiAdrian Georgescu, Admiral

In ciuda acestor probleme, Georgescu apreciaza ca jocurile de noroc sunt inca o afacere.

Strategia Guvernului pentru combaterea evaziunii fiscale prevedea in acest an obligatii si pentru patronii jocurilor de noroc de pe Internet, de la poker la pariuri si bingo. Ei trebuia sa plateasca la stat intre 5% si 10% din castiguri. Statul spera astfel sa stranga anual cateva zeci de milioane de euro dintr-o afacere in care se invart intre 500-800 milioane de euro.

Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, a mentionat ca inca se poarta discutii la nivelul Ministerului Finantelor cu privire la reglementarea jocurilor de noroc online.

"Nu mi se pare normal ca statul sa il impoziteze pe unul care castiga la o casa de pariuri, iar pe un IT-ist care castiga la poker online, nu", a spus Agathon.

Sorin Constantinescu, presedintele Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania (AOCR) declara in aceasta vara ca masura este una foarte buna, in conditiile in care aceste firme fac concurenta neloaiala cazinourilor si salilor de jocuri cu sediu in Romania.

"Asa cum noi, cazinourile, platim impozite statului, trebuie ca toata lumea sa le plateasca. In plus, odata intrate in legalitate, aceste firme vor putea fi trase la raspundere in cazul unor nereguli. Altfel, jucatorul roman va fi neprotejat, ca pana acum", spunea Constantinescu.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 07 Iulie 2020, 04:35
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter