- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Intralot, furnizor Loteria Romana: Am investit 150 mil. euro in Romania, nu ne-am recuperat inca banii

13 Dec, 09:34 • Redactia DailyBusiness
Reprezentantii Intralot, furnizorul de sisteme pentru loterie si jocuri de noroc, inclusiv pentru Loteria Romana, spun ca de la intrarea pe piata romaneasca, in 1992, compania a investit 150 milioane euro pentru solutii software, infrastructura si service, suma care nu a fost recuperata inca.
Intralot, furnizor Loteria Romana: Am investit 150 mil. euro in Romania, nu ne-am recuperat inca banii

„Am investit pana acum in Romania, din 1992 (anul in care compania a semnat contractul de furnizare de echipamente si software pentru Loteria Romana, n.r.) circa 150 de milioane de euro, pentru software, infrastructura si service. Nu ne-am recuperat inca banii si vom vedea in functie de veniturile Loteriei din urmatorii ani daca ii vom recupera pana la sfarsitul contractului, in 2013”, a declarat Efthimios Papageorgiou, director pentru operatiuni internationale in cadrul Intralot, citat de Mediafax.

Intralot a reinnoit contractul cu Loteria Romana in anul 2000, acesta fiind valabil pana in 2013.

Intrebat daca Intralot este interesat sa prelungeasca contractul cu Loteria Romana dupa expirarea celui existent, Papageorgiou a raspuns ca este prematur sa spuna care va fi strategia companiei in 2013.

„Exploram toate posibilitatile. Vom vedea atunci care sunt conditiile, reglementarile in domeniu, si vom lua o decizie. In acest domeniu, strategia companiilor depinde de reglementarile si controlul pietei existente la acel moment. Nu putem spune ce vom face in 2013 pentru ca lucrurile se schimba foarte rapid”, a aratat Papageorgiou, mentionand totodata ca toate cifrele vehiculate in presa romaneasca cu privire la sumele incasate de companie din contractul cu Loteria Romana nu sunt reale, dar ca nu le poate dezvalui pentru ca sunt confidentiale.

Contractul Intralot cu Loteria Romana interzice companiei atat furnizarea de solutii pentru alti jucatori de pe piata romaneasca, cat si intrarea directa a operatorului in Romania.

Papageorgiou a mentionat ca afacerile companiei din Romania genereaza mai putin de 10% din cifra de afaceri globala a grupului, care s-a ridicat in 2009 la peste 900 de milioane de euro.

„Incepand cu 2008 afacerile din Romania s-au redus usor din cauza crizei, lucru care s-a intamplat si in acest an. Veniturile Loteriei Romane sunt in scadere, iar pentru a reveni pe crestere are nevoie sa-si extinda reteaua de agentii si sa aduca pe piata produse noi, pentru ca cele existente sunt foarte vechi. Vanzarile de bilete de loterie, desi sunt preferate de romani, sunt in scadere pentru ca sunt invechite”, a adaugat reprezentantul Intarlot.

In vederea sustinerii extinderii retelei de agentii Loto, Intralot a deschis in acest an 30 de astfel de unitati in franciza in marile orase din tara.

„A fost un proiect pilot, am vrut sa-l invatam pe partenerul nostru (Loteria Romana, n.r.) cum sa opereze o astfel de agentie, dar performanta nu este satisfacatoare. De aceea, am si inceput sa inchidem din ele. Am vazut ca Loteria nu da atentie initiativei noastre, asa ca eu cred ca in perioada urmatoare vom renunta la acest proiect. Am deschis aceste agentii printr-o noua firma creata in Romania, Netman”, a afirmat Papageorgiou.

El lucreaza la Intralot din anul 2000, prima pozitie detinuta in companie fiind de project manager pentru Romania. Papageorgiou a pus bazele reprezentantei companiei in Romania, iar din pozitia actuala supervizeaza si operatiunile din Romania.

„Fata de 2000, in 2010 Romania are o arie foarte larga de produse in acest sector, pe care putine state o au, are o retea moderna, s-a dezvoltat foarte mult on-line-ul si toate astea se reflecta in cresterea veniturilor companiilor, ceea ce face ca statul sa incaseze mai multi bani”, a spus Papageorgiou.

Potrivit estimarilor sale, intreaga piata de jocuri din Romania (exclusiv cazinourile) se ridica la circa trei miliarde de euro.

„Piata neagra reprezinta jumatate din total. Ponderea ridicata a pietei negre se datoreaza mecanismului de reglementare, care nu este bun. Pe de alta parte, nivelul de fiscalizare se apropie de normal, impozitele prea ridicate obliga din jucatori sa gaseasca metode de a scapa de la plata acestora”, a mentionat reprezentantul Intralot.

Spre comparatie, in Italia, unde doar valoarea pietei de pariuri este estimata la 4,2 miliarde de euro, piata neagra reprezinta o treime.

Compania Intralot, infiintata in anul 1992, este listata la Bursa de Valori din Atena din 1999 si furnizeaza solutii integrate de jocuri de noroc si sisteme de procesare a tranzactiilor, precum si servicii de jocuri interactive, pentru loteriile nationale din intreaga lume. Intralot are circa 5.000 de angajati si este prezenta in 50 de tari.