- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Investitiile statului, colacul de salvare al constructorilor in recesiune

24 Mar, 00:01 • razvan.codorean
Firmele de constructii cauta sa scape din criza cu ajutorul banilor de la stat. De la blocuri si sedii de birouri, majoritatea constructorilor si-a reorientat atentia catre lucrarile edilitare, precum reabilitarea blocurilor si constructia de drumuri si poduri.
Investitiile statului, colacul de salvare al constructorilor in recesiune

11 miliarde euro pentru reabilitarea termica a cladirilor si 10 miliarde euro pentru investitii edilitare. Acestea sunt sumele propuse, cei drept pe hartie, de guvernul Boc la loc de cinste in programul anti-criza.

In conditiile in care investitiile in imobiliare au scazut aproape de zero, iar firmele sunt tot mai circumspecte in a dezvolta noi obiective, constructorii s-au reorientat rapid catre licitatiile organizate de autoritatile centrale si locale.

„Tendinta generala in Europa va fi sa se investeasca in reconstructie si renovare si nu se va mai investi in constructii noi. Cu datele de acum, nu putem estima pentru 2009 valori care sa ne apropie de volumul executat in anul precedent, de 14,3 mld.euro”, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.

[quote=Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii]Cele mai multe firme au trecut de la imobiliare la constructiile edilitare. In conditiile in care dezvoltatorii si-au inghetat investitiile, singurii bani disponibili in piata sunt cei de la stat[/quote]
Potrivit constructorilor, ce se mai construieste in prezent, pe segmentul imobiliar, reprezinta proiecte incepute in 2008 si pe care, de voie, de nevoie, dezvoltatorii trebuie sa le duca la capat.

„De la inceputul anului, avem foarte putini investitori in imobiliar. Este o perioada de incertitudine in care toata lumea asteapta. Cei care au bani si vor sa dezvolte asteapta sa scada pretul terenurilor si materialelor de constructii, clientii finali mizeaza pe scaderea pretului imobilelor, iar constructorii sunt nevoiti sa caute noi oportunitati”, a spus Polizu.

Concurenta acerba la licitatiile statului

In contextul in care sectorul privat nu mai ofera contracte, firmele s-au reprofilat catre afacerile cu statul, iar licitatiile au devenit extrem de dure.

„Sunt zeci de firme ce participa acum la astfel de licitatii, de unde pana acum daca erau doua sau trei. Orice obiectiv edilitar a devenit important, indiferent in ce zona a tarii”, spune, pentru DailyBusiness.ro, expertul Liviu Daschievici, fost director general al Asociatiei Romane a Constructorilor Romani.

In conditiile in care nu foarte multe companii dispun de utilajele necesare constructiei de drumuri, poduri, in general pentru reabilitarea infrastructurii, interesul majoritatii companiilor se indreapta spre programul de reabilitare termica a cladirilor, ce ar urma sa includa 3 milioane de apartamente.

In acest an, potrivit estimarilor ministrului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Vasile Blaga, din bugetul de stat vor fi alocati peste 160 milioane de lei (37,8 mil.euro), bani care vor fi folositi pentru reabilitarea a 22.000 de apartamente. Blaga spune ca daca vor fi realizate demersurile necesare, statul va mai accesa credite de 300 milioane de lei (70,9 mil.euro), pentru a reabilita in total 60.000 de apartamente.

Constructorii vor ca impreuna cu autoritatile sa realizeze un program pe 10 ani de reabilitare si eficientizare a cladirilor. Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii, spune ca afacerea va aduce o nesperata „gura de oxigen” mai ales pentru firmele de constructii medii si mici, cu un numar redus de personal.

„Interesul este mare, iar concurenta va genera costuri reduse si o selectie optima a constructorilor”, a declarat Plosceanu. „Depinde insa ca autoritatile centrale si locale, impreuna cu asociatiile de proprietari, sa ajunga la un numitor comun in privinta derularii licitatiilor, in asa fel incat aceste lucrari sa inceapa cat mai repede”, a declarat presedintele ARACO.

„Reabilitarea termica va costa 3.500 euro/apartament, costuri suportate astfel: 1.750 euro de la buget, 1.050 administratia locala si 700 euro proprietarii”, a explicat ministrul Blaga.

Dezvoltarile imobiliare, conditionate de infrastructura

Din acest an, nu se va mai construi niciun cartier rezidential fara ca dezvoltatorul sa angajeze si lucrari edilitare, de la alimentarea cu apa si curent, la drumuri si spatii verzi, spun constructorii.

„Conditiile din piata s-au schimbat, iar investitorii vor trebui sa ia in calcul din start aceste facilitati”, spune Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii.”In prezent, multe dintre dezvoltarile imobiliare nu se vand tocmai din acest motiv”, considera omul de afaceri.

[quote=Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii]Sunt prea multe ansambluri rezidentiale in care iti trebuie masina de teren sa ajungi, in casa e posibil sa nu ai curent electric sau apa, iar daca le ai, din cauza subdimensionarii retelelor, te poti trezi oricand fara aceste facilitati[/quote]
Liviu Daschievici, fost director general al Asociatiei Romane a Constructorilor Romani, crede ca, din acest punct de vedere, acest an va aduce o normalizare a pietei constructiilor din Romania, clientii, indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice nemai fiind dispuse sa cumpere imobilele din faza de proiect.

„Cine va construi de acum incolo, va trebui sa aiba resursele sa o faca pana in faza de predare catre client. Finantarea lucrarilor pe credit a devenit extrem de scumpa, iar clientii dispusi sa plateasca in avans sunt tot mai putini”, a mai spus Daschievici.

Constructorii spun, pe de alta parte, ca noile dezvoltari imobiliare vor insemna apartamente mult mai mici ca suprafata, fapt ce se va traduce intr-un pret final mai mic, si in dezvoltari de mai mari dimensiuni decat in prezent.

„Cine va investi in rezidential, o va face ori pe segmentul ansamblurilor rezidentiale, ori nu o va face deloc. Constructia unui singur bloc nu mai e asa rentabila”, a explicat Gheorghe Polizu.

In ceea ce priveste constructiile de birouri sau spatii industriale, constructorii se asteapta la o deblocare a pietei abia din ultima parte a acestui an.

„Daca criza va incepe sa se atenueze, asa cum se estimeaza, iar creditul va fi relansat, am putea asista la o revenire a pietei in a doua parte a anului, dar cel mai probabil din 2010”, a precizat Polizu care se asteapta ca in acest an piata constructiilor sa creasca cu 4%, fata de 30% anul trecut.

Presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu, se asteapta insa ca piata constructiilor sa scada cu 10% in acest an.

„Firmele vorbesc acum de supravietuire, ceea ce este foarte grav, pentru ca, in acest moment, noi nu putem sa estimam pentru acest an nici macar valoarea inregistrata anul trecut, respectiv de 14,3 miliarde de euro. Exista riscul sa avem in acest an o scadere a pietei locale de constructii mai mare decat cea preconizata (n.r. 10%), daca finantarile vor lipsi de pe piata constructiilor in 2009”, a spus presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

Potrivit datelor Oficiului European de Statistica, in luna ianuarie, ritmul anual de crestere a sectorului constructiilor din Romania s-a temperat la 7% fata de luna similara din 2008, Romania clasandu-se pe pozitia secunda, dupa Polonia, in Uniunea Europeana (UE) dupa avansul acestui indicator, a anuntat luni Eurostat.

„Statistica a luat in calcul lucrarile incepute in 2008. In 2009, in privinta contractelor noi, stam foarte prost”, a declarat Polizu.

In decembrie, Romania se clasase pe primul loc in UE dupa acest indicator, cu o crestere in termeni anuali de 16,1%, potrivit datelor revizuite ale biroului european de statistica.