COMPANII

Mining Watch: Proiectul minier de la Certej a inceput ilegal, fara autorizatii

17 octombrie 2014, ora 10:14 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Certej-Drilling.jpg
Zeci de utilaje ale Deva Gold, subsidiara a companiei canadiene Eldorado Gold, desfasoara deja lucrari de construire la prima platforma industriala a proiectului minier Certej, precum si pentru ridicarea depozitului de carote, iar niciuna din activitati nu este autorizata, spun reprezentantii Mining Watch.

Reteaua Mining Watch Romania reclama totala lipsa a functionalitatii autoritatilor de profil din judetul Hunedoara, precum si a Guvernului Romaniei.

"Unul din cele mai mari zacaminte aurifere din Romania si obiectul unui proiect minier de mari dimensiuni a inceput sa fie pregatit pentru exploatare fara ca autoritatile vizate sa ia macar act de acest lucru", spun reprezentantii retelei.

Ei adauga ca "impertinenta" Deva Gold SA de a incepe un proiect minier fara autorizatiile de construire necesare este intrecuta doar de lipsa vigilentei institutiilor responsabile cu sanctionarea acestor fapte ilegale.Potrivit acestora, Deva Gold SA, companie detinuta de Eldorado Gold (80%) si Minvest Deva (<20%) a inceput activitatile de construire si amenajare aferente proiectului cu cianuri Certej din comuna hunedoreana.

Reprezentantii Mining Watch mentioneaza ca, la momentul actual, numeroase utilaje lucreaza in zona carierei Coranda. Tot in aceasta zona a fost adus recent un concasor, utilaj specific operatiunilor extractive ce permite sfaramarea pietrelor. Numeroase buldozere, excavatoare, alaturi de alte utilaje amenajeaza platforme ce vor avea diferite functiuni in cadrul proiectului minier. La intrarea in comuna este deja construita o hala-depozit, iar o alta structura metalica este in curs de amplasare. Niciuna din aceste amenajari nu are autorizatie de construire, potrivit reprezentantilor retelei.

Pe 15 octombrie, Mining Watch Romania a sesizat Inspectoratul de Stat in Constructii pentru a lua masurile legale de sanctionare contraventionala si prentru a dispune sistarea lucrarilor ilegale. Lucrarile sunt comandate de Deva Gold catre firma deveana Acomin. Obiectivele nu au afisate panouri informative privind tipul si obiectul santierului. Lucrarile nu sunt autorizate de primarie, desi declaratiile primarului Petru Cimpian din 2 octombrie, afirmau contrariul, spun reprezentantii Mining Watch.

Acestia mai spun ca numeroase autovehicule de mare tonaj incarcate cu utilaje tranziteaza de saptamani deja centrul comunei catre obiectivele viitorului proiect minier.  Potrivit lor, mina de suprafata cu cianuri de la Certej a demarat fara a tine cont de avize de mediu, de garantii fiananciare in caz de accident si fara a angaja efective notabile de localnici.

"Mai mult, o cincime din proiectul minier se suprapune cu o zona protejata, sit Natura 2000, incompatibila cu proiecte industriale ce implica iazuri de decantare sau cariere de suprafata", adauga reprezentantii Mining Watch.

Ei arata ca studiul de impact in urma caruia compania a primit aviz de mediu este realizat sumar si trateaza superficial numeroase aspecte tehnice fara rezolvare evidenta. Tocmai din acest motiv avizul de mediu este contestat in instanta de membrii retelei Mining Watch Romania.

"In cazul Certej nu putem vorbi de un stat de drept, de o suprematie a institutiilor, putem doar sa remarcam vointa companiilor miniere devenita lege. Asemenea dispret fata de autoritate este o ofensa adusa in primul rand tuturor romanilor. Este de datoria oricarui cetatean sa ceara ca acest abuz sa fie aspru pedepsit pentru a descuraja orice tentativa de a surclasa legile si binele comun" a declarat Stefania Simion, reprezentant al Mining Watch Romania.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 04 Iulie 2022, 09:27
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter