- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ministerul Economiei: Nu vom afla anul acesta unde va fi viitoarea centrala nucleara

30 Oct, 13:03 • Redactia DailyBusiness
Amplasamentul viitoarei centrale nucleare, pe care statul intentioneaza sa o construiasca, nu va fi cunoscut in acest an, a declarat, vineri, Tudor Serban, secretarul de stat in ministerul Economiei.
Ministerul Economiei: Nu vom afla anul acesta unde va fi viitoarea centrala nucleara

„Anul asta, parerea mea, nu vom sti locatia viitoarei centrale nucleare”, a spus Serban, citat de Mediafax.

Adriean Videanu, ministrul interimar al Economiei, a afirmat joi ca, in 2 saptamani, ar putea fi prezentat amplasamentul acestei unitati.

Serban a adaugat ca amplasamentele avute in vedere de autoritati sunt secrete.

„Locatiile sunt secrete, mai ales ca nu suntem foarte hotarati unde s-o facem. Sunt secrete pentru ca, in functie de loc, fiecare (companie – n.r.) poate sa-si aplice tehnologia pe care s-o foloseasca”, a precizat Serban.

Saptamana trecuta, surse guvernamentale au declarat ca a doua centrala nucleara din Romania va fi construita in apropierea raului Somes, fiind evaluate 4 amplasamente.

Singura centrala nucleara din Romania, de la Cernavoda, functioneaza cu 2 grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare, care asigura circa 18% din consumul national. Alte 2 rectoare, cu puteri similare, vor fi construite pana in 2015- 2016, in urma unei investitii estimate la 4 miliarde de euro.

Anul trecut, Guvernul a elaborat un studiu din care a rezultat ca in Romania pot fi construite reactoare cu o putere totala de 2.000-3.000 MW.

Locul in care va fi construita noua centrala va fi selectat in functie de gradul de seismicitate al terenului, apa disponibila pentru sursa de racire, retele de electricitate existente.

Conform documentului elaborat de Guvern, autoritatile au decis ca studiile privind noua centrala nucleara sa aiba regim de secret de serviciu, pentru a opri speculatii imobiliare cu terenurile luate in calcul pentru aceasta investitie, dar si pentru a evita „nemultumiri sociale” din partea persoanelor care lucreaza in sectorul extractiei de carbune si care va trebui sa concureze cu noua centrala la productia de electricitate.