COMPANII

Niculae, al doilea miliardar al Romaniei, despre 2010: Sunt mai mult optimist decat pesimist

25 noiembrie 2009, ora 00:01, autor(i): Adrian Negrescu   | 4 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
niculae2.jpg
Patronul grupului Interagro, Ioan Niculae, unul dintre cei mai importanti investitori romani, crede ca se intrevad primele semnale ca am atins punctul maxim al recesiunii si ne indreptam spre iesirea de criza. Romania, spune el, trebuie sa puna miza pe agricultura, unul dintre domeniile unde putem face diferenta.
"Daca ne uitam la evolutia metalelor, a petrolului si energiei, se vad primele semne ca economia mondiala incepe sa isi revina. Suntem inca in zona gri, dar in legatura cu 2010 sunt mai mult optimist decat pesimist", spune Niculae, al doilea cel mai bogat roman (1,2 mld.euro), potrivit clasamentului intocmit de Forbes. "Iar acest lucru se vede si in activitatea noastra, in special pe sectorul de ingrasaminte", afirma omul de afaceri ce controleaza combinatele Amonil Slobozia, Nitroporos Fagaras, Viromet Victoria, Sofert Amurco Bacau, Azochim Savinesti si Donawchem Turnu Magurele.

Exista un trend de revigorare a economiei globale care va ajunge si la noi. Trebuie sa fim pregatiti sa il exploatam la maximIoan Niculae, patron Interagro

Niculae, a carui avere s-a dublat in 2008, in principal ca urmare a exploziei preturilor la ingrasaminte si cereale, crede ca Romania trebuie sa se pregateasca pentru iesirea din criza, pentru ca "daca ratam si acest tren, va fi foarte greu sa ne revenim macar la nivelul din 2008".In opinia sa, viitorul guvern ar trebui sa isi axeze politica pe 2-3 directii majore, iar una dintre ele sa fie agricultura. "Trebuie sa intelegem, odata pentru totdeauna, ca marea noastra sansa este agricultura. O agricultura performanta, sustinuta puternic de stat, ne va aduce mai mult aport la PIB decat orice alta investitie. In plus, va genera o crestere economica pe ramura ce va avea efecte solide pe termen lung, ceea ce ne-a lipsit pana acum. Ne-am axat prea mult pe speculatii", a spus Niculae, al doilea mare investitor din agricultura (50.000 de hectare de teren cultivate).

Agricultura este unul dintre putinele domenii in care Romania are o sansaIoan Niculae, patron Interagro

"Am investit pana acum circa 100 de milioane de euro in agricultura, in special in utilaje si masini. Nu as fi facut asta daca nu realizam potentialul urias pe care il avem", spune omul de afaceri ce controleaza un business evaluat in acest an la 700 mil.euro, in scadere cu 30% fata de anul trecut.

"Daca Guvernul Boc ar fi redus TVA-ul la alimente in primavara, asa cum i-am sfatuit, acum am fi avut mai multe incasari la buget. Au refuzat si acum culeg roadele - economia subterana a crescut, iar sute de firme au dat faliment. Din pacate, factorul politic a fost unul de frana in agricultura, a distrus tot ce s-a construit, de la uzine de tractoare la echipamente de irigatii. Sper ca noul guvern sa inteleaga sansa pe care o avem", a spus investitorul.

Niculae propune drept solutii pentru relansarea agriculturii, printre altele, extinderea controalelor pentru eliminarea evaziunii pe piata cerealelor si reducerea TVA-ului pe alimente la 5-9%. Omul de afaceri crede ca esentiala este plata subventiilor la timp si acordarea unor facilitati pentru accesarea creditarii la costuri reduse.

Niculae pune miza pe energie, carburanti alternativi si constructii

Omul de afaceri priveste cu optimism spre 2010. Chiar daca datele economice nu ii dau foarte multe argumente, este dispus sa investeasca in continuare in dezvoltarea unor afaceri in care vede un potential ridicat. "Criza asta nu o sa tina la nesfarsit. La un moment dat, economia o sa isi revina. Anul 2008 va fi imposibil de egalat, 10 ani de acum incolo, pentru ca am beneficiat de o conjunctura favorabila, insa ideea este ca vom reveni pe crestere", spune Niculae.

In 2008, averea sa a crescut spectaculos, pe fondul exploziei preturilor. "Graul, de pilda, a crescut de la 130 la 330 de euro in iulie, Ingrasamintele, ureea, s-au scumpit de la 320 la 850 de euro, acum e 260. A fost o situatie unica in istorie", explica omul de afaceri.

Optimismul rezervat manifestat de Niculae e dovedit de investitiile din acest an. Grupul InterAgro a inaugurat prima sa centrala electrica pe cogenerare, de 12 MW, si prima rafinarie de bioetanol din sud-estul Europei, de la Zimnicea, o investitie de peste 80 de milioane de euro.

Niculae si-a propus sa ajunga sa acopere, singur, necesarul de biocombustibil al Romaniei. "Romania consuma circa 2,2-2,5 milioane tone de benzine pe an, din care, potrivit normelor, 4% trebuie sa fie etanol. Astfel, cu o productie de 275 tone pe zi de bioetanol, intr-un an putem atinge necesarul Romaniei de etanol pentru benzine", a explicat Niculae.

Si afacerile cu energie electrica ii merg foarte bine. Dupa ce a incheiat primul sau contract de livrare electricitate catre cehii de la CEZ, care controleaza fosta Electrica Oltenia, Niculae se pregateste acum sa construiasca o centrala electrica pe carbune, care va produce 1300 MW de curent electrica. Si asta in conditiile in care estimeaza ca, in 2012, Romania ar putea sa se confrunte cu o criza majora de energie, din cauza inchiderii centralelor vechi, ca urmare a introducerii noilor norme de mediu impuse de Uniunea Europeana.

Energie vrea sa vanda si la export, dovada ca a discutat cu autoritatile de la Sofia pentru a cumpara energie de la Interagro, asta in conditiile in care proiectul centralei nucleare de pe Dunare, propus de rusi, a iesit din calcul din cauza costurilor uriase.

"Constructia centralei nucleare i-ar fi costat 12-13 miliarde de euro. In plus, aveau si probleme de mediu, in conditiile in care urma sa fie construita pe Dunare. Noi le-am propus un parteneriat public-privat, in care sa le livram energie electrica de la centrala de la Turnu Magurele. Investitia o sa coste 2 miliarde de euro. Avem deja studiul de fezabilitate. Daca iese afacerea, dam drumul la constructie", a declarat Niculae.

Centrala electrica, cu o capacitate de 1300 de MW, ar urma sa fie construita impreuna cu rusii de la Vimetco Rusia, proprietarul combinatului Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din Romania.

Un alt business in care omul de afaceri vrea sa se implice il reprezinta constructiile. Niculae a declarat ca se pregateste sa investeasca in 2010 intr-un business in care va intra in parteneriat cu Romconstruct, companie condusa de prietenul sau Vasile Turcu.

Criza nu o sa tina la nesfarsit. Oamenii au nevoie de case, au nevoie sa consume. Business-ul nu inseamna numai prezent. Trebuie sa privesti in viitorIoan Niculae, patron Interagro


Interagro la bursa, o necunoscuta

Criza economica a dat peste cap intentiile patronului de la Interagro de a lista grupul la bursa. Anul trecut, se pregatea pentru asta. Acum crede ca doar o crestere organica a business-ului pe o perioada de mai multi ani ar putea anunta listarea.

"Anul trecut, ne pregateam sa intram la bursa. Eram deja, in iulie, intr-o faza destul de avansata. Insa a venit aceasta criza financiara care a anulat totul. Vom relua demersurile doar atunci cand vom constata o crestere a business-ului care sa ne permita sa folosim bursa in avantajul nostru si al investitorilor", a spus Niculae.

Omul de afaceri a declarat, pe de alta parte, ca business-ul Interagro, infiintat in 1994, nu este de vanzare. "Am discutat cu diversi investitori interesati, chiar am vandut unele componente (Asirom, in 2008 - n.r.), dar grupul in sine nu este de vanzare. Ar insemna sa renunt la tot ce am construit in acesti ani ", a precizat patronul de la Interagro.

Cine este Niculae?

La 54 de ani, Ioan Niculae este, alaturi de Dinu Patriciu si Ion Tiriac, unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din Romania. Conduce peste 15 companii si are mai mult de 9.000 de angajati. Afacerea Interagro, evaluata in 2008 la 1 miliard de euro, ii ia mare parte din timp. E un tip pasionat, care vorbeste simplu, emana o siguranta si un calm ce denota experienta foarte mare pe care o are, mai ales in industria chimica.

Niculae este unul dintre pionierii business-ului din Romania, deschizand prima sa afacere, Interaction, inca din 1990. Bineinteles, a inceput in industria chimica, acolo unde lucrase ani de zile in cadrul unui serviciu de export ingrasaminte chimice, Intreprinderea de Comert Exterior Chimica. Impreuna cu un om de afaceri turc, s-a apucat de tranzactii cu produse chimice. S-a dovedit o afacere extrem de profitabila, motiv pentru care si-a extins business-ul, infiintand Interagro, companie cu care a participat la privatizarea Sofert Bacau si Azochim Piatra-Neamt.

A intrat in liga mare a investitorilor dupa ce a reusit sa cumpere 51% din capitalul rafinariei Astra Romana Ploiesti pentru 16 mil. dolari. O alta lovitura a dat-o in 1998 cand a preluat societatea de asigurari Asirom, pentru numai 21 mil. dolari. A iesit din business in schimbul a 86 mil. dolari.

In acest fel, Niculae a construit un adevarat imperiu, cu afaceri in industria chimica, agricultura, viticultura, productia alimentara, energie, transporturi, constructii, turism etc.

Dupa 20 de ani de business de succes, Niculae a ajuns sa fie considerat un expert in arhitectura de business, toate companiile sale fiind considerate exemple de eficienta.

A construit o centrala electrica si pregateste inca patru in 2010 pentru a-si asigura curent ieftin, a investit in bioetanol si pentru a avea carburant aproape gratis, a cumparat mai multe porturi dunarene si a infiintat un bac, pentru a-si asigura transportul la pret redus, nu a ezitat sa inchida business-uri atunci cand a simtit pierderile.

In timpul liber, prefera sa relaxeze intr-una dintre vilele sale de la mare sau de la munte. E genul nonconformist, care prefera o tinuta lejera, aerul curat si vinul de calitate. Casatorit, cu 2 copii, spune ca este un optimist incurabil si ca isi doreste in primul rand sanatate.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
contabil a spus:
25/11/2009 09:29
macar oamenii de afaceri sa mai aiba pareri din astea, pentru ca guvernul ne-a ametit de tot.
 
Doru Dascalu a spus:
25/11/2009 10:36
Citat: "Niculae este unul dintre pionierii business-ului din Romania, deschizand prima sa afacere, Interaction, inca din 1990. Bineinteles, a inceput in industria chimica, acolo unde lucrase ani de zile in cadrul unui serviciu de export ingrasaminte chimice, Intreprinderea de Comert Exterior Chimica." In comunism, orice individ angajat intr-o activitate care presupunea contact international, era obligatoriu angajat in securitate in serviciu activ. Comunistii nu erau prosti. Daca se gandea cineva sa ramana dincolo, imediat intra in actiune, acuzatia cu dezertarea. Si daca statele occidentale primeau pe cei ce fugeau din raiul comunist, indivizi simpli, in momentul cand unul din astia incerca sa ramana, daca nu avea ceva important de turnat, nu era acceptat, pentru ca asta insemna ca ei incurajeaza dezertarea. Facem pariu, ca multi patroni de astia facuti la apelul de seara, vor disparea din mediul de afaceri ?!?
 
Carcotas a spus:
25/11/2009 21:41
As vrea sa cred ca are dreptate chiar si numai in privinta afacerilor sale. Dar cred ca este elementar pentru toti ca in situatia actuala toti au de pierdut fie saraci fie bogati. Pe de alta parte nu stiu de ce putinatatea milionarilor de genul sau si cvasitotalitatea saracilor (si mai ales prapastia ce ii separa) ii da o asa stare de confort. Nu ma refer numai la intelesul strict al cuvintelor de siguranta, confort etc., cat mai ales la anormalitatea starilor de fapt si de drept existente in Romania care traduc de fapt o stare exact contrara fata de cea care se doreste a fi. Si mai ales a vreunei analize cu pretentii minime de pertinenta. Sa mai vorbim de situatia din agricultura in general sau in particular? Tocmai cele 2-3 exemple contrare nu pot lasa pe nimeni sa nu vada de fapt dezastrul. 15 firme 9000 de angajati. Felicitari. De fapt dansul si ceilalti cativa milionari nu sunt decat niste ceuasesti ai afacerilor mioritice. Daca nu ma cred aduceti-le aminte ca nu vor angaja niciodata nici unul din cei 15.000 mii (doar atat spun unii, dar ce va faceti daca sunt mai multi) de specialisti rebeli ai anilor '90. (As fi curios sa aflu raspunsul lor). Si atunci inseamna ca sunt impotriva lor. Si asta inseamna ca vor pierde. Ce milionari sunt. Eu nu-i cred. Sunt doar pentru cativa ani. Nu cred ca le-au mai ramas multi. De fapt cred ca articolul constituie doar baza pentru bibliografia vreunei acvtivtati cu pretentii economice care sa justifice vreun doctorand in curs. Dansii chiar cred ca au construit ceva? Afaceri? Nu au facut decat ce a facut si mentorul lor. Mica lor epoca de aur. Sincer imi pare rau, dar trebuie sa le spun ca fiecare epoca va dura mai de 25 ani.
 
Software Developer a spus:
05/12/2009 09:57
Interesant si inspirat articolul. L-am cunoscut pe domnul Niculae cu multi ani in urma, este intr-adevar un pasionat si credibil businessman, un vizionar de admirat. Multa sanatate si success in continuare!
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 28 Ianuarie 2022, 09:30
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter