- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Petrolul se ieftineste. Ce se intampla cu benzina in Romania?

08 Sep, 00:01 • razvan.codorean
Pretul benzinei va continua sa scada in urmatoarele 2-3 luni, urmand ca apoi sa se stabilizeze in jurul valorii de 4 lei/litru, estimeaza, pentru DailyBusiness.ro, specialistii din piata. Evolutia va depinde insa de cotatia internationale a petrolului, estimata sa se stabilizeze la finele anului in jurul valorii de 120 de dolari/baril.
Petrolul se ieftineste. Ce se intampla cu benzina in Romania?

Reducerile de preturi din benzinarii vor continua si in perioada urmatoare, spun specialistii, care explica scaderile prin diminuarea cotatiei petrolului de la 147,27 de dolari/baril, recordul istoric atins pe 11 iulie, la 106 dolari, cotatia inregistrata vineri la bursa de la New York.

Directorul Lukoil Romania, Constantin Tampiza, estimeaza ca pretul titeiului va continua sa scada in urmatoarele luni, urmand ca in noiembrie-decembrie sa se stabilizeze in jurul valorii de 120 de dolari/baril.

„Preturile la pompa vor urma aceleasi tendinte, urmand sa se reduca proportional cu cotatia petrolului”, a spus Tampiza.

Dan Pazara, directorul de comunicare de la Petrom, a precizat ca nu trebuie sa ne asteptam ca preturile carburantilor sa scada in acelasi ritm cu cotatia internationala a petrolului. El a argumentat ca pretul titeiului reprezinta doar circa 25% din calculul pretului la pompa, ce mai include cheltuielile de rafinare, transport, investitii, taxe si impozite.

„Preturile s-au redus cu 4-5% in ultima perioada, pe baza algoritmului de calcul pe care il folosim. Bineinteles, preturile vor evolua in functie de situatia din pietele internationale”, a spus Pazara, pentru DailyBusiness.ro

Ion Tache, seful Asociatiei Benzinarilor Particulari, spune ca nu trebuie sa ne asteptam la reduceri semnificative ale preturilor, urmand ca reducerile operate de marile companii sa fie doar „psihologice”, de cativa bani.

„Va aduceti aminte de momentul cand pretul carburantilor crestea aproape in fiecare saptamana, companiile invocand cresterea preturilor la petrol? Atunci se invoca faptul ca exista o legatura directa intre cele doua. Acum, reducerile de preturi nu sunt nici pe departe la acelasi nivel ca scaderile. Nu este nimic ilegal. Firmele au gasit diverse metode pentru a-si justifica costurile, astfel ca nu se pune problema de concurenta”, a explicat Tache.

El estimeaza ca pretul carburantilor va evolua in jurul a 4 lei / litru, in conditiile in care pretul petrolului va cobora putin sub nivelul de 100 de dolari/baril.

Petrom a ieftinit de joi litrul de motorina cu 5 bani, dupa ce luni scazuse pretul benzinei. Lukoil a procedat la fel, vineri, ieftinind motorina dupa miercuri a ieftinit doua sortimente de benzina cu pana la sase bani pe litru. Masuri similare au luat toti operatorii din piata, de la Rompetrol, la OMV si Mol.

Petrolul, Obama si speculantii

De ce scade in prezent pretul petrolului in conditiile in care, pana recent, se spunea ca cererea de titei a devenit atat de mare incat producatorii nu mai fac fata cu productia si, din acest motiv, preturile vor continua sa creasca?

Specialistii explica scaderea cotatiei petrolului printr-un mix de cauze, ce includ speculatii financiare, masuri economice si presiuni de ordin politic.

„Pretul a scazut in special pentru ca au disparut din piata multi dintre speculanti”, a explicat directorul Lukoil, Constantin Tampiza. „In plus, aprecierea dolarului a incurajat producatorii si a adus un sentiment pozitiv in piata. Pe de alta parte, s-a creat o presiune foarte puternica la nivel international asupra producatorilor din OPEC si a celor independenti pentru a asigura un nivel optim de productie, iar politica a avut o influenta majora”, a spus Tampiza.

Iranul, de pilda, al patrulea exportator mondial, si-a sporit productia zilnica de petrol pana la 4,235 milioane barili petrol, cu 5.000 barili petrol/zi peste precedentul nivel record atins dupa Revolutia Islamica din 1979, a anuntat, vineri, ministrul iranian al petrolului, citat de Reuters.

„Pretul petrolului a inceput sa scada, insa la nivelul de 100 sau 110 dolari/baril, titeiul ramane in continuare scump„, a declarat directorul executiv al Agentiei Internationale pentru Energiei, Nobuo Tanaka, intr-un interviu acordat canalului de televiziune France 24.

Marin Anton, fostul consilier al Balkan Petroleum, in prezent investitor in piata petrolului, spune ca presiunile internationale vor continua si cu mai multa putere in perioada urmatoare, iar un rol determinant il va juca rezultatul alegerilor prezidentiale din Statele Unite.

„Statele Unite este cel mai mare consumator de petrol din lume. Daca iese Barack Obama presedinte, asa cum spun sondajele, ne putem astepta la o continuare a corectiilor de pe piata petrolului. Democratul a anuntat ca vrea sa introduca un supra-impozit pe profiturile petroliere, fapt ce a determinat marile companii sa reduca preturile. Spre deosebire de Obama, McCain este ceva mai retinut”, a explicat consultantul.

Constantin Tampiza spune ca economia globala are nevoie de o reducere a pretului petrolului, mai cu seama ca rezultatele din acest an anunta o perioada de recesiune.

„Petrolul este materia prima a intregii economii mondiale. Daca creste cotatia, se scumpesc toate, iar consumul scade. Deci cresterea economica dispare, creste creditarea, apare inflatia, iar recesiunea bate la usa. Nimeni nu vrea asta, iar eforturile la nivel international converg catre o stabilizare a cotatiei undeva, estimez eu, in jurul valorii de 120 de dolari/baril”, a mai spus directorul Lukoil, pentru DailyBusiness.ro

Ce se va intampla in 2009? Vestile nu sunt prea bune. Directorul executiv al Agentiei Internationale pentru Energiei, Nobuo Tanaka, a declarat vineri ca, pe termen lung, investitiile nu sunt suficiente pentru ca productia de petrol sa creasca in acelasi ritm cu cererea mondiala de titei. „In 2009, exista riscul ca piata sa se prabuseasca din nou”, a adaugat acesta.

Oficialul a facut un apel catre oficialii statelor membre ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care se vor reuni marti, la Viena, sa mentina la acelasi nivel cotele productiei de petrol, desi unii dintre acestia cer scaderea productiei pentru a evita ieftinirea titeiului.