COMPANII

Podul de bani peste Prut: De ce ar investi romanii in Republica Moldova

03 iunie 2011, ora 00:05, autor(i): Madalina Pana 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Foto: Blogosfera.md
Foto: Blogosfera.md
Facilitati fiscale, forta de munca ieftina si calificata - sunt doar cateva din "mirajele" prin care Republica Moldova vrea sa ademeneasca investitori, inclusiv romani. Afla care sunt avantajele demararii unei afaceriin tara de peste Prut.

Cu o populatie de doar 4 milioane de locuitori, Republica Moldova este vazuta mai mult ca o tara de tranzit catre Rusia si Ucraina decat ca o piata de consum.

Guvernul de la Chisinau este determinat sa atraga investitori, inclusiv din Romania. Pentru aceasta, ofera mai multe facilitati fiscale precum cota de impozit pe profit zero anul acesta, a declarat Doina Cebotari, consilier pentru afaceri economice al premierului din Republica Moldova, in cadrul unui eveniment organizat de Finmedia.

Si chiar daca in 2012 cota de 0% la impozitul pe profit va fi revizuita la 12%, aceasta va continua sa fie cea mai scazuta din regiune, a spus Stephane Bride, managing partner al companiei de consultanta Grant Thornton in Romania si Republica Moldova.De asemenea, investitorii din cele 7 zone libere din tara vecina sunt scutiti de TVA, accize si taxe vamale pentru marfa ce nu are ca destinatie piata din Republica Moldova, potrivit Doinei Cebotari.

In plus, Executivul de la Chisinau ofera o protectie de 10 ani impotriva oricaror schimbari legislative privind investitorii din zonele libere.

Un alt avantaj oferit investitorilor este acela al unei forte de munca ieftine si calificate. Potrivit consilierului premierului de la Chisinau, salariul mediu din Republica Moldova, de 190 euro, este cel mai scazut din regiune. In plus, peste 70% dintre locuitori vorbesc cel putin doua limbi.

Pentru incurajarea investitiilor straine, autoritatile de la Chisinau au incheiat 44 de tratate pentru evitarea dublei impuneri precum si o serie de acorduri decomertcu UE si statele CSI.

Totodata, moldovenii se mandresc si cu parteneriatele public-private si considera ca acestea reprezinta o cale eficienta pentru dezvoltarea de proiecte si atragerea de finantari.

Autoritatile de la Chisinau fac apeluri catre investitorii romani, in special pentru privatizarile ce se vor demara in aceasta vara. Pe de alta parte insa, doar 13% dintre moldoveni vad Romania ca partener strategic al tarii lor. Cei mai multi, 57%, considera ca principalul partener strategic al Republicii Moldova trebuie sa fie Federatia Rusa, potrivit unui studiu prezentat de Alexandru Turcan, avocat asociat coordonator al casei de avocatura Turcan Cazac, partenera Tuca Zbarcea si Asociatii in tara vecina.

De asemenea, doar 24% considera ca Uniunea Europeana trebuie sa fie principalul partener strategic al tarii. Cu toate acestea, 64% din populatie ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE si 15% contra.

"Businessul romanesc trebuie sa-si mareasca prezenta in Moldova. Daca nu o vor face firmele romanesti, atunci o vor face altii. Romanii insa poseda multe avantaje fata de altii", a declarat Alexandru Turcan.

El a mai spus ca business-ul romanesc, care doreste sa se extinda in directia CSI, ar putea sa realizeze in Moldova proiecte-pilot, dezvoltand o buna baza de top si middlemanagement trilingv.

La randul sau, Florentin Tuca, partener Tuca, Zbarcea si Asociatii, a mentionat ca Republica Moldova este precum Romania in anii '90, si ca acum este momentul potrivit pentru a demara afaceri in tara vecina.

Cei mai mari investitori romani din Republica Moldova sunt BCR si Petrom, companii care au intrat pe piata vecina inainte de a fi cumparate de austriecii de la Erste, respectiv OMV.

Romania se plaseaza insa abia pe locul 5 in topul investitorilor straini din Republica Moldova, cu 106 milioane dolari pompati in perioada 1994-2009. Pe primul loc este Olanda (283 milioane dolari), urmata de Cipru (221 milioane dolari), Italia (190 milioane dolari) si Rusia (125 milioane dolari).

Printre principalele domenii pentru investitii, recomandate de oficialii Executivului de la Chisinau, se numara agricultura, vinul si industria alimentara, outsourcing, asamblare si productie, energie, transport, utilitati.

Oportunitati de investitii pentru companiile romanesti ar putea fi si companiile moldovenesti incluse in programul de privatizare 2011-2012 al Executivului de la Chisinau. Astfel, vor fi scoase la privatizare companii din domeniul telecom, bancar, farmaceutic, distributie si productie de electricitate si din domeniul transportului aerian (aeroporturi si operatori de linie).
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Articole similare
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 21 Octombrie 2020, 07:56
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter