- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Producatorii si retailerii vor semna miercuri Codul de Bune Practici

26 Jun, 16:28 • Redactia DailyBusiness
Producatorii si retailerii au incheiat negocierile pe tema Codului de Bune Practici, urmand ca documentul ce va reglementa piata de retail sa fie semnat miercuri, 2 iulie, a declarat joi Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii.
Producatorii si retailerii vor semna miercuri Codul de Bune Practici

Codul stabileste, in cele 5 capitole, relatia producator-retailer, respectiv negocierile comerciale, preturile si conditiile de plata, promotii, compensari si litigii.

Cele mai importante prevederi se refera la stabilirea taxelor percepute de retaileri. Astfel, prin Codul de Bune Practici, baza de calcul a discounturilor si oricaror alte taxe sau servicii va fi definita in termeni clari si cuprinsa in contract.

Dincolo de obligatii, retailerii primesc prin acest Cod si dreptul de a refuza receptia marfii in conditiile in care aceasta nu indeplineste standardele de calitate, nu respecta cantitatile prevazute in contract sau nu respecta standardele legate de ambalare si de etichetare. Potrivit proiectului de Cod, retailerul si producatorul vor apela la medierea intre parti pentru a rezolva orice litigiu care va rezulta din nerespectarea codului.

„La aceasta ultima intalnire dintre repezentantii producatorilor si cei ai retailerilor s-a agreat un text care urmeaza sa fie avizat de Consiliul Concurentei”, a anuntat Ciolos, la finalul intalnirii de la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Acesta a precizat ca textul Codului va fi semnat saptamana viitoare, miercuri, atat de producatori cat si de retaileri. „O sa solicit Consiliului Concurentei sa grabeasca avizarea textului. Cred ca am obtinut un rezultat corect astazi”, a mentionat Ciolos.

Disputa dintre retaileri, procesatori si producatori a fost declansata la inceputul lunii martie, cand patronatele si sindicatele din industria alimentara au acuzat supermarketurile din Romania de abuzuri de putere exercitate asupra producatorilor nationali, prin impunerea unor conditii contractuale excesive.