COMPANII

Proteste in Vaslui, dupa ce Chevron a inceput sa exploreze gaze de sist

15 octombrie 2013, ora 11:17   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
sist.jpg
Peste 150 de localnici din comuna vasluiana Pungesti si activisti de mediu din municipiul Barlad au protestat, luni seara, fata de intentia Companiei Chevron de a amenaja prima sonda de explorare a gazelor de sist in perimetru Silistea. Cetatenii au cerut demisia primarului Mircia Vlasa (PSD), pe care il acuza ca a cedat in fata intereselor de partid, fara a tine cont de parerea cetatenilor din zona.

Primarul comunei Pungesti, Mircia Vlasa, nu a putut fi contactat, insa el a declarat in repetate randuri ca explorarea gazelor de sist nu este periculoasa pentru mediu.

Cetatenii din Pungesti i-au huiduit pe specialistii Chevron, veniti la fata locului pentru a pregati suprafata pe care se va amplasa sonda de explorare a gazelor de sist. 

La fata locului au fost trimisi zeci de jandarmi si politisti, insa nu a fost nevoie de interventia fortelor de ordine. Compania Chevron va amplasa prima sonda de explorare a gazelor de sist din tara noastra in localitatea vasluiana Silistea, comuna Pungesti, dupa ce a obtinut avizele necesare in acest sens. In urma solicitarilor facute de Chevron la Consiliul Judetean (CJ) Vaslui, institutia a eliberat o prima autorizatie de constructie si amplasare a sondei. 

“Am raspuns potrivit legii la solicitarile venite din partea unei firme. Asa cum am spus in repetate randuri, nu eu hotarasc explorarea gazelor de sist. Eu reprezint o institutie care respecta legea raspunzand cererilor venite din partea unor persoane fizice sau juridice”, a declarat presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, potrivit Agerpres.

El a precizat ca societatea solicitanta a indeplinit toate conditiile impuse prin certificatul de urbanism, iar neeliberarea avizului de constructie a sondei ar fi fost ilegala.

Prima sonda de explorare va fi amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 metri iar forajul se va face la o adancime de 3.000 de metri.

Chevron Romania mai detine trei certificate de urbanism la nivelul judetului Vaslui pentru explorare in vederea identificarii eventualelor rezerve de gaze de sist. Pentru perimetrele de la Paltinis (Bacesti) si Popeni (Gagesti), compania petroliera detine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puiesti se afla in procedura de evaluare a impactului asupra mediului in ceea ce priveste amplasarea sondelor de explorare.

Prezenta la Vaslui in cursul lunii iulie, Rovana Plumb, ministrul mediului, a dat asigurari ca explorarea gazelor de sist nu prezinta niciun fel de risc pentru mediu si pentru cetateni.

Activisti de mediu, politicieni si reprezentanti ai societatii civile au protestat in repetate randuri fata de decizia privind inceperea explorarii gazelor de sist pe teritoriul judetului, spunand ca exploatarea ulterioara a acestei resurse se va face prin folosirea unor metode neconventionale, periculoase pentru mediu si pentru locuitori.

Citeste si
“Mana murdara a Chevron”: Unde si de ce a fost lansata aceasta campanie
Gazele de sist din Romania ar acoperi consumul pe 100 de ani
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
flesh a spus:
15/10/2013 12:35
In Franta este interzisa exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica.
La noi de ce nu este interzisa?
Sa se faca referendumuri locale si sa fie respectata vointa oamenilor!
Si fara furaciuni la referendumuri, banditilor!
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 02 Iulie 2022, 01:36
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter