COMPANII, BURSE

Razboiul intereselor de la Fondul Proprietatea. Cum vor americanii sa cumpere economia romaneasca

28 august 2013, ora 00:07, autor(i): Adrian Negrescu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
2.jpg
Fondul Proprietatea, vehiculul prin care "baietii destepti" controleaza 88 dintre cele mai mari companii romanesti, cele mai multe din sectorul energetic, devine tot mai atractiv. In ultima vreme, titlurile FP au explodat, ajungand la pretul record de 0,71 lei in sedinta bursiera din 16 august, cu peste 29% fata de cotatiile de la inceputul anului.

Compania de administrare a investitiilor City of London, al doilea mare actionar al Fondului Proprietatea (FP), si-a redus participatia la 4,87%, fata de 9,43% in precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut. Cu alte cuvinte, a vandut unor investitori straini.  

O afacere profitabila, in conditiile in care titlurile au ajuns la pretul record de 0,71 lei, fata de 0,2 lei cat erau in 2008.  

Printre investitorii care au cumparat titlurile FP se afla RBS. Societatea bancara a preluat un pachet de 1 milion de actiuni (0,007% din total).  In urma tranzactiei, City of London a anuntat marti ca mai detine 4,87% din toate actiunile Fondul Proprietatea, de la 9,43% in septembrie 2012.  

In nume propriu, compania are 0,83% din titluri, iar diferenta de 4,039% este detinuta indirect, prin intermediul unor warranturi emise de RBS (1,027%) si Raiffeisen Centrobank (3,012%), potrivit unei notificari transmise Bursei de Valori Bucuresti (BVB).  

Nu numai City of London face afaceri pe banda rulanta cu titlurile FP. Dovada interesul major, Fondul Proprietatea a inceput inca din aprilie un program de rascumparare de actiuni, prin care a cumparat in total 1,95% din propriile actiuni, platind 176,3 milioane lei (40 milioane euro).

Fondul Proprietatea (FP) a raportat ca, in saptamana de tranzactionare 12-16 august a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a rascumparat 14.455.600 de actiuni proprii, pentru care a platit 10.117.693 de lei. Detalii aici.

Astfel, Fondul a ajuns sa detina 3,64% din propriile actiuni.

Investitorii straini, cei mai mari cumparatori

Investitorii straini au fost cei mai mari cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea. De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, in ianuarie 2011, acestia au preluat peste 42% din titluri. Una dintre cele mai importante tranzactii a fost facuta in aprilie cand Fondul Proprietatea (FP) a vandut 1,11% din actiunile OMV Petrom unor investitori privati cu 56,86 milioane euro.  

Astfel ca, daca la finele anului 2010, investitorii institutionali straini aveau aproximativ 14% din actiuni, la finele lunii iulie, detineau 56,51% din toate titlurile Fondului.

Cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea este, in prezent, fondul american de hedging Elliott Associates, care detine peste 18% din actiunile FP.

Valorea actiunilor creste spectaculos  

Valoarea de piata a titlurilor a crescut spectaculos in ultimii ani, de la 0,2-0,3 lei/titlu, la 0,7 lei/titlu, preturile urmand sa creasca pana la 1,4-1,5 lei/titlu, conform estimarilor actionarilor.  

"Preturile au crescut din cauza intrarii fondurilor de investitii care au inceput sa aspire de pe piata libera toata titlurile scoase la vanzare. Cred ca procesul o sa continue, la fel ca si cel de concentrare a numarului de actionari", a declarat, pentru DailyBusiness, avocatul Corin Trandafir, avocatul familiilor Auschnit si Malaxa, ce detin circa 8% din actiunile Fondului Proprietatea.

Nicolae Ivan, fostul presedinte al Fondului Proprietatea, sustine potentialul de crestere pentru titlurile FP.

"Actiunile Proprietatea sunt foarte valoroase, in perspectiva, avand in vedere mixul de participatii al Fondului la unele dintre cele mai importante societati din economia romaneasca", a declarat Ivan, anterior, pentru DailyBusiness.ro.  

Cat valoreaza de fapt Fondul Proprietatea? Luand ca punct de referinta cotatiile de ieri, de 0,7 lei, capitalizarea bursiera a companiei este de 9,631 miliarde lei (2,169 miliarde euro).  

Pret record: 0,71 lei pentru un titlu

Titlurile Fondului Proprietatea au crescut in acest an cu peste 29%, atingand un pret record de 0,71 lei in sedinta bursiera din 16 august. Ulterior, pretul s-a consolidat in jurul pragului psihologic de 0,7 lei/actiune.  

Fondul reprezinta o afacere profitabila. Compania a inregistrat anul trecut un profit net auditat de 567 milioane de lei, in crestere cu 23,2 milioane lei (4,26%) fata de cel obtinut in 2011, iar anul acesta, avand in vedere tranzactiile spectaculoase, nu este exclus ca profitul sa fie si mai mare. 

Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investitii si administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.  

Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011. Este o companie de investitii de tip inchis, iar obiectivul sau investitional este aprecierea pe termen lung a capitalului prin investitii in principal in actiuni romanesti.   

Franklin Templeton si-a stabilit un birou in Bucuresti in mai 2010, cu o echipa de 27 de angajati, incluzand 6 specialisti locali in investitii sprijiniti de cei peste 40 de manageri de portofolii si analisti din cadrul echipei largite a Templeton Emerging Markets.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 19 Septembrie 2019, 01:25
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter