COMPANII

Reabilitarea termica, un business de 11 mld. euro

05 februarie 2009, ora 00:01, autor(i): Adrian Negrescu   | 9 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
reabilitare12.jpg
Firmele care se vor inscrie in programul national de reabilitare termica a cladirilor, ce include 3 milioane de apartamente, ar putea avea acces la o afacere de 11 mld. euro, cat estimeaza autoritatile ca este necesar.
Guvernul Boc da unda verde uneia dintre cele mai rentabile afaceri post-revolutionare.

Vasile Blaga, ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, a declarat ca va pune in dezbatere publica, incepand din aceasta saptamana, proiectul de lege privind reabilitarea termica.

Business-ul, dincolo de caracterul sau social, ar putea genera o afacere uriasa pentru firmele de constructii, multe dintre ele aflate aproape de faliment in prezent, spun specialistii.Guvernul estimeaza ca pentru a termoizola cele 3 milioane de apartamente incluse in program, ar fi nevoie de 11 miliarde de euro. Din acesti bani, jumatate vor fi alocati de la buget.

"Vom aduce modificari legislatiei: vom ridica la 50% contributia din partea guvernului, 20% va proveni din partea asociatiilor de proprietari si 30% de la administratiile locale. Le dam totodata posibilitatea administratiilor locale ca din fondurile lor sa plateasca si cota de 20% a populatiei, dar nu ii putem obliga", a declarat ministrul.


Reabilitarea termica va costa 3.500 euro/apartament, costuri suportate astfel: 1.750 euro de la buget, 1.050 administratia locala si 700 euro proprietariiVasile Blaga, ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei

In acest an, conform estimarilor lui Blaga, din bugetul de stat vor fi alocati peste 160 milioane de lei (37,8 mil.euro), bani care vor fi folositi pentru reabilitarea a 22.000 de apartamente. Blaga spune ca daca vor fi realizate demersurile necesare, statul va mai accesa credite de 300 milioane de lei (70,9 mil.euro), pentru a reabilita in total 60.000 de apartamente.

Proiectul a starnit interesul oamenilor de afaceri din domeniul constructiilor. Avand in vedere faptul ca piata imobiliara este "in corzi", iar sansele unei redresari par a fi tot mai incerte, constructorii spun ca acest program vine ca o manusa in aceasta perioada de criza.

Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO) a declarat ca, daca va fi asigurata finantarea necesara, proiectul ar putea fi demarat in cel mai scurt termen.


Reabilitarea termica a cladirilor este una din afacerile ce ar putea relansa sectorul constructiilor, grav afectat de crizaLaurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii

"Din pacate, experienta anilor trecuti ne-a demonstrat ca de la planuri pana la punerea in practica e un drum destul de lung. Chiar daca guvernul va aloca banii, trebuie ca si administratia locala si proprietarii sa fie dispusi sa finanteze acest proiect. Iar aici intervin destul de multe probleme, avand in vedere situatia bugetara la nivel local si veniturile populatiei", a declarat Plosceanu.

Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii, a declarat ca, la prima vedere, datele anuntate de guvern suna promitator.

"Suma propusa de minister pentru bugetul acestui an este mult mai mare decat cea din 2008 si speram ca modificarile prefigurate in legea reabilitarii sa rezolve unele impedimente aparute de la declansarea acestui program in tara noastra. Am cazut de acord cu dl. secretar de stat Razvan Murgeanu ca declansarea rapida a acestui proces de reabilitare in 2009 nu este numai o masura punctuala anticriza, ci o realitate care poate deveni efectiva mult mai repede decat constructia de autostrazi", a declarat Georgescu.

Constructorii vor ca impreuna cu autoritatile sa realizeze un program pe 10 ani de reabilitare si eficientizare a cladirilor.

89 de blocuri reabilitate in 6 ani

Programul de reabilitare termica a cladirilor a fost lansat acum 6 ani, de guvernul Nastase. Acesta prevedea izolarea a 25.000 de cladiri de locuit multietajate (800.000 apartamente) pana in 2015. De atunci si pana in prezent, potrivit unei statistici a Ministerului Dezvoltarii si Locuintei, au fost finalizate insa numai 89 de blocuri, dintr-un total de 700 pentru care au existat solicitari. Anul trecut au fost reabilitate 1.887 apartamente. In prezent se afla in diverse stadii de executie 1.627 de apartamente.

Razvan Murgeanu, secretar de stat in MDL si fost viceprimar al Capitalei, spune ca in Bucuresti au fost reabilitate pana in prezent doar 7 blocuri, din care 4 in sectorul 3, doua in sectorul 6 si unul in sectorul 2.

"S-a inaintat foarte greu din cauza lipsei fondurilor, dar si a birocratiei. Vom simplifica toate procedurile. Planurile blocurilor vor fi furnizate de Institutul Proiect Bucuresti. In plus, se va renunta la schimbarea instalatiilor de interior, urmand sa ne concentram doar pe imbracarea blocului intr-un material termoizolant, montarea de ferestre termopan si izolarea terasei. Locatarii, daca vor dori, vor putea sa isi schimbe si instalatiile, dar pe banii lor", a declarat Murgeanu.

Premierul Emil Boc crede ca populatia va cheltui mai putin cu termoficarea in urma aplicarii programului.

"Dupa reabilitare, locatarii imobilelor vor plati facturi cu pana la 33-35% mai mici, iar din acel moment guvernul va putea sa elimine subventia pentru combustibil pe care le-o acorda acum producatorilor de energie termica", a declarat recent Boc.

In prezent, in Romania exista peste 89.000 de blocuri ce necesita reabilitare termica. Specialistii spun ca fara acest proces, cladirile vor continua sa piarda caldura din ce in ce mai mult, iar facturile la intretinere vor creste substantial.

"Aceste blocuri pierd pana la 40%, chiar 50% din energie, pentru ca au fost construite prost, sau au imbatranit deja si necesita renovari serioase", a declarat expertul Aurel Leca, fostul director al RENEL.


Programul avantajeaza atat guvernul, care introduce o masura anti-criza eficienta, constructorii, pentru ca primesc de lucru pe o perioada lunga de timp, cat si locatarii, care cu o investitie minima, vor plati mai putin la intretinereAurel Leca, fost director RENEL

Programul de reabilitare vizeaza in principal cladirile realizate din prefabricate de beton armat intre anii 1960 si 1980, cand nu existau reglementari tehnice privind protectia termica a cladirilor.

Studiile de specialitate au aratat ca in bilantul energetic anual al unui apartament mediu construit in perioada 1970-1985, energia termica pentru incalzire reprezinta 55,5% iar energia termica pentru apa calda de consum 19,5%. Pe ansamblu, eficienta utilizarii caldurii pentru incalzire, apa calda si prepararea hranei este de 43% din cantitatea de caldura furnizata de surse; pentru municipiul Bucuresti, aceasta se cifreaza la 63%.

Mai multe amanunte legate de reabilitarea termica a cladirilor
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Cata a spus:
05/02/2009 09:45
3500 EURO / apartament????
Domnilor, contactati orice firma de constructii autorizata sa faca asemenea proiecte, de reabilitare termica; nu poate ajunge mai mult de 1000 - 1500 EURO / apartament, in functie de suprafata. Deci, in cele din urma, proprietarul scoate din buzunar cam aceeasi suma ca si cei ce au facut deja acest lucru cu o firma 'normala' iar restul banilor sunt furati.

 
STEFAN SZOKE a spus:
05/02/2009 09:52
Intentii bune,dar ce s-ar intampla daca pe primele doua etape nu ar fi cheltuiti ata de multi bani. Consider ca nu studiile si determinarile facute de diferite institutii rezolva limitarea pierderilor de energie termica. Cu cat se vor face mai multe studii, cu atat se vor cheltui mai multi bani si pentru lucrari efective vor fi mai putini.
Sunt curios de aprecierile D-voastra.
 
Ovidiu a spus:
05/02/2009 09:56
Trebuie vazut si ce reglementari vor fi in legatura cu arhitectura blocurilor dar si care va fi grosimea minima a polistirenului, nu de alta dar noi romanii suntem inventivi si peste cativa ani ne trezim ca iar trebuie sa mai facem o rebilitare si tot asa..........................
 
Maya a spus:
05/02/2009 10:19
Se exagereaza atat costurile pt reabilitarea cat si eficienta acesteia. Este necesara, dar nu va aduce o crestere spectaculoasa de confort tremic asa cum se lasa impresia.
Am testat in iarna acesta 2 apartamente identice, situate in acelasi bloc unul deasupra altuia. Unul renovat recent, termopan low E, profile 5 camere, altul tamplarie clasica lemn. Diferenta de temperatura intre ele, in conditiile in care primesc agent termic la aceleasi standarde este de doar 1 grad celsius maxim.
Temperatura nu a scazut sub 18 grade in nici unul din apartamente,cu caldura oprita, in conditiile unei perioade de peste 10 zile (1-15 ian ) cu temperaturi nocturne sub 10-13 grade.
Dar nici nu a crescut peste 20 grade in conditiile in care caldura a fost pornita la maxim, dar temperatura agentului termic furnizat de Radet nu a atins nici macar 50 grade la intrare(45-48 grade max)
Sincer, in altia ani in apart neizolat avem frecvent 23-25 grade indiferent daca era ger sau nu, cu conditia ca agentul termic sa fie furnizat la temperaturi adaptate temperaturii exterioare (peste 60-65 grade)
Concluzia este simpla: nu va exista confort termic in adevaratul sens al cuvantului (min. 22-24 grade) decat cu calorifere incalzite corespunzator, tipul de izolatie al apartamentului are un rol limitat, nu conduce la scaderea temperaturii sub o anumita limita, dar nici nu va genera in sine confort termic in lipsa unei surse de caldura adaptate temperaturii exterioare.
A doua oara, n-as investi enorm in izolatii, ci as prefera ca banii respectivi sa-i platesc lunar in plus pt un supliment de caldura (surse electrice sau agent termic furnizat la standarde corelate).
Rolul izolatiilor termice este exagerat.
 
MAREA EXCROCHERIE A LU' BOC a spus:
05/02/2009 10:53
cheltuielile pe fiecare apartament sint in mod EVIDENT EXTREM DE SUPRAEVALUATE.
HOTIE LA DRUMUL MARE !!!
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 25 Octombrie 2021, 05:58
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter