- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romania risca soarta Titanicului? Cum navigheaza economia in apele crizei

02 Jun, 00:07 • razvan.codorean
Asociatia Oamenilor de Afaceri a anuntat, miercuri, ca Romania se afla in pragul unui colaps economic. Autoritatile ne spun, in schimb, ca am prins “vant in pupa” spre iesirea din criza. Dincolo de opinii, relevante sunt datele din “jurnalul de bord”. “Busola” statistica ne arata ca am deviat mult de la ruta.
Romania risca soarta Titanicului? Cum navigheaza economia in apele crizei

Industria produce mai mult pe stoc, exporturile au inghetat din cauza leului  supraevaluat, iar strainii nu mai sunt interesati sa investeasca la noi, din cauza fiscalitatii excesive, afirma membrii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

In acesti trei ani de criza, s-au facut cateva reforme in sectorul administratiei, s-au adoptat cateva legi necesare, insa aceste masuri sunt insuficiente pentru a relansa economia, afirma
investitorii. Am reusit sa trece prin recesiune cu banii imprumutati de la Fondul Monetar International
(FMI), Comisia Europeana si Banca Mondiala. In conditiile in care criza se va intoarce, Romania va fi mai vulnerabila ca oricand.

‘Ne chinuim sa marcam iesirea din recesiune, dar in Romania se contureaza o criza a datoriei externe, din cauza lipsei de potential al economiei’, a declarat Constantin Bostina, vicepresedintele AOAR, intr-o conferinta de presa.

Desi nu avem un nivel mare de indatorare externa, care se situeaza la circa 70% din produsul intern brut (PIB), fata de 118%, cat este media in Uniunea Europeana, ‘putem intra mai repede intr-o criza a datoriei externe din cauza potentialului economic redus, afectat si de cursul artificial si de nivelul ridicat al dobanzilor’, a precizat Bostina.
[quote=Constantin Savu, vicepresedinte AOAR]Fara dezvoltare economica, colapsul Romaniei nu este departe[/quote]
Constantin Savu, vicepresedintele AOAR a atras atentia asupra faptului ca in ultimele luni ‘industria da semne de scadere, exportul, care genereaza valuta, da semne de scadere, iar din 2012 va trebui sa incepem sa rambursam si datoria catre finantatorii externi, in conditiile in care substanta economiei slabeste’.

Semnalele de alarma ridicate de oamenii de afaceri se indreapta, in primul rand, catre nivelul fiscalitatii, considerat excesiv. „Cum sa vina investitorii straini in Romania cand la noi taxele si impozitele, precum CAS-ul, cota unica si TVA, sunt mai mari decat in tarile din jurul nostru?”, intreaba investitorii.

Ce spun autoritatile? Bineinteles, din punctul de vedere al Coalitiei de guvernare, situatia sta cu totul altfel. In ultima declaratie pe acest subiect, premierul Emil Boc afirma ca am iesit din recesiune, iar de acum incolo vor fi luate masurile necesare pentru ca economia sa creasca.

Prim-ministrul [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/boc-a-prezentat-prefectilor-cele-10-prioritati-ale-guvernului-vezi-care-sunt-acestea-63157/]a prezentat, de altfel, prefectilor[/url], 10 dintre masurile pe care Guvernul le va lua in perioada urmatoare, ce se refera, in principal la restructurarea si privatizarea companiilor de stat, eficientizarea colectarii taxelor si impozitelor si reforma administrativa. Niciun cuvant despre solicitarea mediului de afaceri privind scaderea fiscalitatii.

[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/d-ale-presedintelui-basescu-vrea-sa-se-revizuiasca-taxele-dar-sa-nu-se-schimbe-nimic-62688/]Intr-o intalnire cu mediul de afaceri[/url], presedintele Traian Basescu a clarificat problema taxelor. Intrebat fiind de Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), despre mult-promisa reducere a contributiilor de asigurari sociale (CAS), menita a stimula angajarile in economie, Basescu a replicat scurt.

„Hai sa spunem ca ne mai uitam noi la toamna (momentul deciziei reducerii CAS promis de premierul Emil Boc- n.r.). Si la toamna ce sa spunem ? Ca ne mai uitam odata in ianuarie? Va spun eu. Nu se poate anul asta”, a spus presedintele.

Interesant este ca, [url=http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/decizia-privind-reducerea-cas-in-perioada-imediat-urmatoare-147929.html]intr-o declaratie pentru Capital[/url], Andreea Paul Vass, consilierul premierului, a declarat ca problema reducerii CAS este in continuare de actualitate.

“Inca se mai lucreaza la analiza datelor, dar in perioada imediat urmatoare se va lua o decizie privind reducerea CAS. Vom anunta in momentul in care se va stabili ceva clar in Guvern”, a spus Vass. Saptamana trecuta, Adriean Videanu, fostul ministrul PDL al Economiei, a spus ca Guvernul lucreaza in prezent la reducerea contributiilor sociale si ca reducerea CAS este posibila pana la 3,1% si ca aceasta va fi discutata la prima misiune a FMI in Romania.

Informatiile au fost confirmate si de vicepresedintele UDMR, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a declarat, luni, ca Uniunea doreste reducere CAS la 41%,incepand cu 1 ianuarie 2012.

Dincolo de dilema CAS-ului, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ce-propune-basescu-constitutia-va-interzice-deficitului-bugetar-sa-depaseasca-3-din-pib-63363/]presedintele Traian Basescu a mai anuntat, miercuri[/url], cu ocazia prezentarii proiectului de reforma a Constitutiei si alte cateva masuri menite, spune el, a sustine dezvoltarea Romaniei.

Printre altele, Traian Basescu a anuntat ca va fi prevazuta in Constitutie o limita maxima de deficit de 3% din PIB.
Pe de alta parte, seful statului a precizat ca, prin legea fundamentala, se va prevede in mod expres faptul ca autoritatile nu vor mai putea  face imprumuturi externe decat pentru investitii.

[b]Ce spun statisticile?[/b]

Dincolo de acuzele, propunerile si interesele oamenilor de afaceri, de justificarile si angajamentele Guvernului si presedintelui Basescu, datele statistice vin sa demonstreze ca n-am prea avea motive de optimism.

Potrivit datelor Eurostat, Romania a fost ultima tara din regiune care a iesit din recesiune, dupa 10 trimestre. Datoria externa totala s-a triplat in ultimii trei ani, la 92,1 miliarde euro, ajungand la 40% din PIB. In acest an, numai dobanzile la imprumuturi costa Romania 6 milioane euro pe zi.

Romania inregistreaza cel mai mic procent de incasari la bugetul de stat din UE (32,8% din PIB). Polonia aduna 39,1%, Bulgaria – 40,4%, iar Ungaria 43,4%. 

Asta in conditiile in care, potrivit unui clasament intocmit de Banca Mondiala, ne aflam pe locul 149 din 183 de tari in privinta usurintei de a plati taxele. Toate tarile din regiune cu exceptia Poloniei (151) stau mai bine. La capitolul numarul de plati de taxe pe an, suntem pe ultimul loc in regiune si pe 182, penultimul la nivel mondial.

[quote=Florin
Pogonaru, presedinte AOAR]Am fost fortati cumva, prin TVA si altele, sa mergem
spre export. A fost un mars fortat. Incepem sa gafaim si
avem probleme[/quote]

Investitiile straine directe au scazut, anul trecut, la 2,6 miliarde euro, un sfert fata de cele din 2008 (9,5 miliarde euro). Am ajuns astfel la nivelul de acum 7 ani. Romania a ajuns sa aiba cea mai mare inflatie din UE, de 8,4% si a pierdut 740.000 de locuri de munca din septembrie 2008 pana in prezent.

Conform Institutului National de Statistica, efectivul salariatilor din economie a scazut de la 4,835 milioane persoane in septembrie 2008 la 4,096 milioane persoane in februarie 2011.

Potrivit World Economic Forum, ne situam pe ultimul sau penultimul loc in UE la capitolul infrastructura, calitatea institutiilor, rata de ocupare sau eficienta fortei de munca, si educatie.