- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Stimulentele reduse si legile neclare \”eclipseaza\” afacerile cu energie solara

10 Sep, 00:01 • ioan.basea
Reglementarile incerte si stimulentele reduse, de cateva ori mai mici decat in alte state din UE, tin dezvoltatorii de energie solara in expectativa. Desi Romania si-a luat un angajament in fata UE de a avea o capacitate instalata de 1,5 MW, inca nu s-a acordat nicio licenta de productie.
Stimulentele reduse si legile neclare \eclipseaza\ afacerile cu energie solara

Principalul instrument de stimulare a producatorilor de energii „curate” il reprezinta in prezent certificatele verzi.

Certificatele verzi reprezinta documente primite de producatori de la operatorul de transport al energiei in momentul in care livreaza energie in retea (un certificat valoreaza intre 24 si 42 euro si se acorda pentru o cantitate livrata de 1MWh). La randul lor, furnizorii de energie electrica sunt obligati de stat sa achizitioneze certificate verzi in functie de cantitatea de energie pe care o vand, pentru a incuraja productia de energie „curata”.

Sumele platite de furnizori pentru a stimula productia energiei curate sunt transmise consumatorilor, prin introducerea lor in costul energiei furnizate, deci banii sunt suportati in final tot de consumator, a explicat Gherghina Dida Vladescu, reprezentant al Opcom (bursa pietei energetice).

Certificatele verzi pot fi achizitionate de furnizori atat de pe piata certificatelor verzi, reglementata de Opcom, cat si prin contracte incheiate direct cu producatorii de energie electrica.

In prezent, pe piata certificatelor verzi, valoarea de tranzactionare a unui certificat este la limita maxima, adica 42 euro, datorita ofertei scazute de certificate verzi care atesta productia de energie electrica din surse regenerabile.

„Piata certificatelor verzi nu este si nu va putea fi o piata veritabila, deoarece numarul certificatelor verzi disponibile la vanzare va fi intotdeauna inferior necesarului rezultat din cotele anuale”, potrivit unor declaratii anterioare ale specialistilor de la Asociatia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE).

Ei spun ca piata certificatelor verzi se reduce la un sistem de colectare a penalizarilor. Aceasta din cauza ca furnizorii nu pot realiza volumul de certificate verzi corespunzator cotelor obligatorii, explica reprezentantii ARCE.

Gherghina Dida Vladescu de la Opcom a declarat pentru DailyBusiness.ro ca situatia pe piata energiei solare este incerta, deoarece nu e clar daca noul act normativ privind sursele regenerabile a intrat sau nu in vigoare. Conform declaratiilor sale, un producator de energie solara are dreptul de a primi in prezent un singur certificat verde pentru fiecare megawatt livrat.

Noul act normativ atribuie producatorilor de energie solara 3 certificate verzi pentru fiecare megawatt ora livrat in retea. De asemenea, valoarea unui certificat verde urmeaza a fi majorata cu 10%, astfel incat sa fie cuprinsa in intervalul 26,2-46,2 euro.

Contactat de catre DailyBusiness.ro, Nicolae Opris, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a declarat ca acest act normativ nu se aplica inca, deoarece nu a fost publicat in Monitorul Oficial. Chiar daca norma ar fi in vigoare, momentan nu exista nicio cerere pentru o licenta de productie a energiei solare in Romania, potrivit lui Opris.

Obtinerea unei licente obliga la producerea si introducerea in retea a mai mult de 1 MWh.

In Uniunea Europeana, un producator de energie solara primeste o suma cuprinsa intre 200 si 400 euro pentru un MWh de energie electrica furnizata, a afirmat Gherghina Dida Vladescu de la Opcom.

Energia fotovoltaica din Romania – 1,5 MW pana in 2010

Romania s-a angajat in fata UE sa aiba o capacitate de productie pana in 2010 de 1,5 MW de energie fotovoltaica solara.

Daca s-ar exploata la maximum intregul potential solar al tarii, s-ar putea substitui in aceasta forma aproximativ 50% din volumul de apa calda menajera sau 15% din cota de energie termica pentru incalzirea curenta.

In conditiile meteo-solare din Romania, un captator solar-termic functioneaza, in conditii normale de siguranta, pentru perioada martie-octombrie, cu un randament ce variaza intre 40% si 90%, potrivit unui studiu publicat de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Principalele obstacole in dezvoltarea acestui tip de energie constau in investitiile ridicate si puterile instalate mici ale unitatilor de productie ale energiei solare.

Investitia necesara pentru un megawatt instalat de energie solara se ridica la 6,7 milioane euro, conform unor surse din piata. Spre comparatie, investitia necesara instalarii unui megawatt de energie eoliana se ridica in medie la 1,5 milioane euro.

Nicolae Olariu, presedintele Asociatiei Patronale Surse Noi de Energie SunE, sustine ca „puterile instalate (de energie fotovoltaica – n.r.) se pot extinde, deoarece ele depind de numarul de panouri solare, dar in acest caz si preturile sunt mai mari”.

Printre facilitatile financiare acordate producatorilor de energie regenerabila sunt incluse si trei linii de creditare la Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania (BT) si CEC.

Pana in anul 2010, energia electrica provenita din surse verzi ar trebui sa reprezinte 33% din consumul national, urmand ca pana in 2015 sa ajunga la 35% si in 2020 sa atinga 38%, conform angajamentelor asumate de Romania in fata Uniunii Europene.