- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

UNTRR solicita Guvernului inghetarea preturilor la carburanti

04 Jan, 11:40 • razvan.codorean
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita Guvernului stoparea cresterii "necontrolate" a preturilor la carburanti. Benzina s-a scumpit anul trecut cu aproape 30%.
UNTRR solicita Guvernului inghetarea preturilor la carburanti

Transportatorii afirma, intr-un comunicat de presa, ca „in decembrie 2010 pretul carburantilor a fost majorat din nou, de aceasta data fara a avea nici o justificare (..) UNTRR isi exprima clar dezacordul fata de politica de preturi monopolista practicata de companiile petroliere si solicita Guvernului Romaniei sa adopte o pozitie hotarata de stopare a fenomenului”.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania solicita Guvernului „sa regandeasca aplicarea taxelor pe carburanti si sa controleze structura de cost pentru a asigura stabilitatea preturilor si pentru a preveni fluctuatiile pietei care afecteaza grav economia. Carburantul reprezinta cel mai mare cost al operatorilor de transport rutier, iar cresterea preturilor la pompa va conduce la majorarea continua a costurilor la clienti”, se arata intr-un comunicat al Uniunii.

Potrivit datelor UNTRR, pretul benzinei a ajuns la acelasi nivel cu cel din Austria.

„Acciza este mai mica in Romania cu 32%, dar pretul final este mai mic doar cu 5%. Unde merge diferenta? In conditiile in care preturile la pompa pentru carburant sunt egale in Romania si in Austria, statul roman trebuie sa retina aceeasi suma ca si statul austriac sub forma de taxe, acciza plus TVA. Astfel, in marimi comparate, statul roman ar trebui sa incaseze anul urmator peste 500 milioane de euro in plus fata de anul acesta. Echivalentul a 130 kilometri de autostrada”, au mai declarat reprezentantii UNTRR.

Benzina ajunge la 7 lei in 2011?

Presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari, Ion Tache, a declarat ca nu exclude ca pretul benzinei sa atinga, in acest an, nivelul de 7 lei pe litru.

El spune ca majorarea accizelor de la 1 ianuarie si cresterea pretului petrolului pe pietele internationale vor determina companiile sa majoreze preturile.

Un alt motiv este legat de scaderea consumului. „Ca si pana acum, firmele vor cuprinde in pret toate pierderile provocate de scaderea vanzarilor de carburanti”, a explicat Tache.

„Benzina se vinde, deja la 5,20 lei/litru si nu avem inca inclusa in pret majorarea accizei de la 1 ianuarie. In ritmul asta, pana la finele anului, vom depasi fara nicio problema 7 lei/litru, daca statul nu intervine”, a spus Tache.

Potrivit presedintelui Asociatiei Benzinarilor Particulari, romanii au ajuns in situatia de a cumpara cea mai scumpa benzina din Europa raportat la salariul minim. „Avem, intr-adevar, preturi mai bune decat in alte tari europene, insa sa nu uitam ca noi avem un salariu de numai 100-150 de euro”, a declarat Tache.

Omul de afaceri spune ca producatorii isi permit sa creasca preturile necontrolat pentru ca nimeni nu ii mai controleaza.

„Statul n-are niciun motiv sa intervina, pentru ca la randul sau, castiga de pe urma carburantilor din taxe si impozite. Asa au ajuns producatorii sa faca tot ce vor in Romania”, a mai spus Tache.

Suspiciuni privind piata carburantilor a ridicat si Asociatia Oamenilor de Afaceri care a acuzat existenta unui cartel.

Printre cei care au ridicat semne de intrebare privind pretul carburantilor s-a aflat, la finele anului trecut, si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Acesta a afirmat ca nu intelege mecanismele care stau in spatele scumpirilor anuntate de producatori.

„La carburanti am avut o evolutie divergenta, va spunem ca nu prea intelegem logica miscarii la preturile combustibililor interni, de ce depinde variatia, de preturile titeiului sau de evolutia cursului… variatiile oricum sunt mult prea mari la preturile interne ale fabricantilor si nu le gasim explicatii, decat ca actioneaza factori divergenti”, a declarat Isarescu.

Consiliul Concurentei ancheteaza piata carburantilor

Producatorii afirma ca preturile carburantilor sunt construite transparent si ca reflecta evolutia cotatiilor internationale. Cat de transparent?

Un raspuns probabil il vom afla de la Consiliul Concurentei. Dupa aproape 6 ani de anchete, Bogdan Chiritoiu, presedintele institutiei, a anuntat ca pana la finele lui 2011 vom afla daca exista intelegere intre producatori.

„Am incheiat 12 din cele 16 anchete derulate la firmele din domeniu si estimez ca in 2011 sa avem un rezultat concret”, a declarat Chiritoiu.

Reprezentantii Petrom afirma insa ca modul de calcul este unul cat se poate de transparent.

„Preturile reflecta situatia conjuncturala de piata din Romania si Europa de Sud-Est si in acelasi timp se aliniaza la evolutia cotatiilor internationale ale produselor petroliere (Platt’s Mediteranean)”, se arata intr-un comunicat al companiei.

„Cotatia Platt’s indica preturile pietelor internationale pentru produse petroliere in intreaga lume. Platt’s European este impartita in trei zone astfel: Platt’s Northern, Platt’s Mediterranean si Platt’s Rotterdam. Platt’s Mediterranean este cea mai relevanta cotatie pentru Romania „, precizeaza oficialii Petrom

Petrolul, tot mai scump

Dincolo de estimari si justificari, cert este ca pretul petrolului pe pietele internationale continua sa creasca.

Cotatia titeiului a urcat, luni, la peste 92 de dolari pe baril si a atins cel mai ridicat nivel dupa octombrie 2008, sustinut de optimismul privind redresarea economiei care alimenteaza cererea pe piata energiei.

Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a avansat cu 97 de centi, la 95,72 dolari pe baril, dupa un maxim al sedintei de 96,07 dolari pe baril si cel mai ridicat nivel din octombrie 2008.

Potrivit estimarilor Goldman Sachs si Morgan Stanley, pretul petrolului va trece in 2011 de granita celor 100 de dolari/baril, in timp ce expertii Barclays Capital vad un pret de 97 dolari/baril.

In iulie 2002, petrolul era cotat la 26 dolari/baril. Sase ani mai tarziu, in iulie 2008, barilul de petrol atingea recordul istoric de 147,5 dolari.