FINANTE-BANCI

Banca Romaneasca a suplimentat plafonul pentru Prima Casa cu 140 mil. lei

03 martie 2014, ora 13:45, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
casuta-cheie-mare.jpg
Banca Romaneasca a primit un nou plafon de garantare de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) pentru programul Prima Casa, in valoare de 140 de milioane de lei.

Astfel, clientii bancii vor putea contracta imprumuturi totale de 280 de milioane de lei.

“In 2014 ne asteptam la o evolutie pozitiva a programului Prima Casa, in conditiile in care rata dobanzii de politica monetara se afla la un minim istoric, de 3,5%, iar preturile pe piata imobiliara au in continuare o tendinta de scadere”, a declarat Dan Grigoriu, director Produse Retail in cadrul bancii.

Singura taxa datorata si colectata este comisionul de gestiune a garantiei de catre FNGCIMM, de 0,0408% lunar, aplicat la soldul creditului.Dobanda este formata din Robor la 3 luni plus o marja fixa, in prezent de 2%.

Datele din portofoliul Bancii Romanesti arata ca in cadrul programului Prima Casa, odata cu mentinerea produsului exclusiv in lei, valoarea medie a unui imprumut a fost de 135.000 de lei. Peste 31% dintre clientii care au accesat un astfel de credit au pana in 30 de ani, in timp ce 58% au intre 30 de ani si 40 de ani.

Regiunea in care s-au acordat cele mai multe credite Prima Casa a fost Capitala, cu peste 54,6% din imprumuturi, fiind urmata de Banat cu 10,6%, Transilvania, cu 8,6%, si Muntenia, cu 7,9%. La polul opus se afla Moldova, cu 6,6% si Oltenia, cu 4,8% din total.

De la inceputul programului guvernamental Prima Casa, in 2009, Banca Romaneasca a acordat peste 4.600 de credite, in valoare totala de peste 830 de milioane de lei.

Cu un capital social de peste 700 milioane lei si o retea nationala de sucursale in majoritatea oraselor importante ale tarii, Banca Romaneasca are 21 ani de activitate pe piata bancara din Romania. In octombrie 2003, cel mai mare grup financiar din sud-estul Europei, National Bank of Greece (NBG), a cumparat pachetul majoritar de la Banca Romaneasca, detinand in prezent 99,279% din capitalul social al acesteia.

Si Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat ca a obtinut majorarea plafonului de garantare aferent programului Prima Casa cu 252 de milioane de lei. “Preconizam ca vom utiliza integral plafonul alocat in aproximativ jumatate de an. Suntem pregatiti ca la sfarsitul verii sa solicitam o alocare suplimentara de plafon”, a declarat Ioana Mihai, sef Departament Credite Garantate din cadrul BCR.

De asemenea, BRD Groupe Societe Generale a primit din partea FNGCIMM un nou plafon de garantare, in valoare de 320 de milioane de lei, care va permite acordarea de credite „Prima Casa” in valoare totala de 640 de milioane de lei.

La randul sau, CEC Bank a obtinut majorarea plafonului de garantare aferent programului Prima Casa cu suma de 144 milioane de lei.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Miercuri, 25 Aprilie 2018, 06:06
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter