- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Bancile din Europa de Est ar putea avea nevoie de 158 mld. euro pentru refinantari

27 Feb, 15:41 • Redactia DailyBusiness
Bancile din Europa de Est ar putea avea nevoie de aproximativ 150 miliarde dolari (118 mld. euro) pentru recapitalizari si de 200 miliarde dolari (158 mld. euro) pentru refinantare, pentru a elimina riscurile de faliment bancar in regiune.
Bancile din Europa de Est ar putea avea nevoie de 158 mld. euro pentru refinantari

„Un pachet de salvare va fi implementat in cateva saptamani”, a declarat Thomas Mirow, presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), mentioneaza NewsIn.

BERD, Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala au lansat vineri un program comun cu scopul de a acorda imprumuturi de pana la 24,5 miliarde euro pentru bancile si afacerile din Europa Centrala si de Est.

Mirow a spus ca refinantarea anumitor institutii este deosebit de dificila, refuzand sa precizeze care sunt cele mai vulnerabile tari.

„Falimentul unor subsidiare sau banci din Europa de Est ar avea fara indoiala impact asupra zonei euro”, a adaugat acesta, subliniind rolul activ pe care il au in regiune bancile din Austria, Suedia, Franta, Grecia, Italia si Germania.

Planul anuntat vineri de cele 3 banci de investitii, pentru o perioada de 2 ani, are ca scop acordarea de finantare rapida pentru sistemul bancar si asigurarea accesului la capital pentru companii.

„Planul trebuie implementat cat mai repede posibil, altfel riscam o adevarata criza a creditelor in Europa de Est”, a spus oficialul BERD.

Acesta a mai spus ca, desi criza nu este inca pe punctul de a se extinde in zona euro, statele Uniunii Europene si tarile din zona euro trebuie sa traseze un calendar clar pentru extinderea uniunii monetare in viitor.