- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR: Bancile vor cauta garantii peste garantii, daca se aproba legea falimentului personal

23 Mar, 18:14 • Redactia DailyBusiness
Adoptarea legii falimentului personal ar putea forta bancile sa caute garantii suplimentare pentru finantare si va restrictiona accesul la credite, sustine Adrian Vasilescu (foto), consilier al guvernatorului BNR, aratand ca banca centrala a transmis Parlamentului un punct de vedere defavorabil proiectului.
BNR: Bancile vor cauta garantii peste garantii, daca se aproba legea falimentului personal

„Proiectul legii falimentului personal in aparenta este generos. In esenta lui, insa, este posibil sa ne trezim in fata unor prevederi legale care sa provoace o presiune puternica asupra unui sistem, ma refer la sistemul bancar, care si asa suporta un proces de incetinire a creditarii”, a declarat Vasilescu, citat de Mediafax.

„Intr-un moment in care asteptam zorii increderii in economia noastra, care sa stimuleze bancile sa relanseze creditarea, un astfel de act normativ ar putea sa descurajeze procesul si sa vedem bancile in cautare de garantii peste garantii ca sa dea un credit”, a adaugat Vasilescu.

El a spus ca a fost solicitata o opinie de la Banca Nationala a Romaniei, in calitate de reglementator si supraveghetor al sistemului bancar, iar punctul de vedere al bancii centrale a fost defavorabil proiectului.

„Cei care intr-o prima faza s-ar bucura ca li se face o favoare, intr-o a doua faza s-ar putea sa vada ca ajung foarte greu la creditele pe care si le doresc. De altfel, BNR nu s-a pronuntat in favoarea acestui proiect de act normativ prin opiniile transmise Parlamentului”, a afirmat Vasilescu

Senatorii au adoptat, marti, o propunere legislativa privind insolventa persoanelor fizice, initiata de senatori PDL, dar care a fost sustinuta in plen de toate grupurile parlamentare.

Potrivit proiectului, debitorul care cu buna credinta a cerut si a acceptat deschiderea procedurii insolventei va putea fi descarcat total sau partial de datoriile anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii, daca bunurile sale sunt insuficiente pentru plata intregii mase credale si daca instanta i-a acordat beneficiul scuzabilitatii.

De asemenea, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a transmis Parlamentului un punct de vedere prin care se opune promulgarii acestei legii, considerand ca poate induce un risc suplimentar in sistem, mai ales in conditii de criza.

Steven van Groningen, vicepresedintele ARB a declarat marti ca legea insolventei persoanelor fizice va reprezenta un risc suplimentar pentru banci si se va traduce in cresterea costurilor la creditele pentru persoane fizice, in special ipotecare, iar aplicabilitatea se va reduce la clientii cu credite mari.