- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR vrea sa ajute economia si sa stimuleze economisirea

05 Jan, 15:30 • Redactia DailyBusiness
Consiliul de administratie al BNR a precizat joi ca ajustarea graduala a conditiilor monetare este de natura sa contribuie nu numai la reluarea unei cresteri economice sanatoase, dar si la stimularea economisirii interne, inclusiv pentru a sprijini sustenabilitatea deficitului extern si a reduce dependenta de finantarile externe.
BNR vrea sa ajute economia si sa stimuleze economisirea

Banca centrala a decis joi [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/prima-sedinta-de-politica-monetara-din-2012-bnr-a-redus-dobanda-cheie-la-5-75-72382/]reducerea ratei dobanzii de politica monetara[/url] la nivelul de 5,75% pe an de la 6,00%. Astfel, incepand cu data de 6 ianuarie 2012, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 1,75% de la 2,00%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) va fi de 9,75% pe an fata de 10,00%. 

Totodata, CA al BNR a hotarat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei (la 15%) si, respectiv, in valuta (la 20%) ale institutiilor de credit.

„BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea corespunzatoare a instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor si de stabilitate financiara, si, pe aceasta baza, o crestere economica de durata, in contextul realizarii angajamentelor stabilite in acordurile cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale”, se arata in comunicatul bancii centrale.

Analiza evolutiilor recente ale indicatorilor macroeconomici atesta consolidarea procesului de dezinflatie, rata anuala a inflatiei coborand la nivelul de 3,44% in luna noiembrie 2011 in conditiile unei evolutii favorabile a preturilor volatile, ale disiparii efectului de runda intai al majorarii cotei TVA si ale mentinerii conduitei prudente a politicii monetare. Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat a scazut de asemenea la 2,64% in luna noiembrie 2011 fata de 4,77% in martie – maximul anului 2011.

Evaluarile actuale ale bancii centrale indica plasarea in luna decembrie 2011 a ratei anuale a inflatiei in apropierea punctului central al tintei de 3%, in linie cu prognoza BNR, si reconfirma perspectiva decelerarii in lunile imediat urmatoare atat a inflatiei totale, cat si a celei de baza, impreuna cu ajustarea descendenta a anticipatiilor inflationiste.

„Procesul de redresare a economiei romanesti a continuat – sustinut de dinamica favorabila a exporturilor, productiei industriale si a celei agricole – insa perspectivele activitatii economice pe termen scurt sunt marcate de sporirea incertitudinilor privind cresterea economica la nivel european si mondial, pe fondul inrautatirii apetitului global fata de risc si al accentuarii crizei datoriilor suverane din zona euro”, spun oficialii BNR.

In acelasi timp, in pofida unei usoare accelerari in ultimele luni, cresterea in termeni anuali a creditului acordat sectorului privat, in principal a imprumuturilor in moneda nationala, ramane relativ modesta, inclusiv pe fondul accentuarii perceptiilor de risc legate de evolutia sectorului bancar european.

In conditiile mentinerii incertitudinilor legate de evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preturilor administrate, precum si ale unor preturi volatile, conduita prudenta a politicii monetare va consolida perspectivele favorabile convergentei ratei inflatiei la tintele stabilite pe termen mediu prin intermediul ancorarii eficace a anticipatiilor inflationiste, stabilitatea preturilor reprezentand o preconditie a unei cresteri economice sustenabile si de durata.