- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

De ce fug românii de Noua Casă. Doar 100 de credite au fost date în prima lună de la începutul programului

25 Apr, 08:28 • Adrian Popovici
Românii care își cumpără o locuință aleg creditele imobiliare în locul programului Noua Casă și asta deoarece condițiile în care sunt acordate împrumuturile garantate de stat sunt dezavantajoase.
De ce fug românii de Noua Casă. Doar 100 de credite au fost date în prima lună de la începutul programului

O analiză recentă arată faptul că opțiunile românilor pentru creditare s-au schimbat în mod simțitor. Mai exact, românii sunt tot mai interesați de împrumuturile ipotecare, asta în detrimentul programului Noua Casă. După cum arată agenția de brokeraj AVBS Credit acest lucru are loc deoarece programul are de multe ori dobânzi mai scumpe decât cele oferite de bănci în mod obișnuit, conform Wall Street.ro.

Pe lângă analiza făcută de această companie de brokeraj, schimbarea de pe piața creditelor a fost remarcată și de autorități. Astfel, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a anunțag că a oferit acordat  100 de garanţii prin Noua Casă, în prima lună de la ănceputul programului.

„Tendințele în materie de credite s-au schimbat mult în ultimul an. Deși vedeta este tot creditul ipotecar, interesul pentru programul „Noua casă” a scăzut. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că românii au înțeles că există variante mai bune în moementul de față, mai precis varianta creditului cu dobândă fixă. Programul „Noua casă” are dobândă variabilă, iar românii sunt într-un context economic în care au nevoie de predictibilitate când vine vorba de finanțele lor. O altă tendință pe care am observat-o a fost interesul crescut pentru nevoi personale și carduri de credit”, a declarat Valentin Anghel, CEO AVBS.

Te-ar putea interesa și: GHIDUL NOUA CASĂ 2024. Tot ce trebuie să știi, la doar un click distanță

Programul Noua Casă
Programul Noua Casă

De ce nu aleg românii Noua Casă?

Pentru a înțelege de ce Noua Casă are din ce în ce mai puțini utilizatori pornim de la cazul unui apartament modest cu două camere din București, evaluat la 66.000 de euro (echivalentul a 330.000 de lei) și care se încadrează în limita plafonului de avans de 5%, care este principalul beneficiu al programului. Pentru proprietățile cu o valoare mai mare de 70.000 de euro, avansul crește la 15%, similar cu cel al unui credit ipotecar tradițional. Durata de rambursare a creditului este de 30 de ani.

Pentru o locuință cu aceeași valoare, în cazul unui credit ipotecar, avansul inițial se ridică la 15%, aproximativ 50.000 de lei. Având în vedere acest avans mai semnificativ, valoarea creditului ipotecar este de 280.000 lei. Cel mai atractiv credit ipotecar presupune o dobândă fixă în primii 3 ani de 5,9%, urmată de o dobândă variabilă (calculată ca IRCC + 2,5% marjă fixă). Rata lunară inițială pentru această perioadă de început este de 1.661 lei (pe durata primilor 3 ani).

Citește și: Programul Noua Casă, ignorat de românii care vor să-și cumpere o locuință. Într-o lună, au fost depuse nici 100 de cereri