- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Director Bank of Cyprus: Bancile se pot extinde acum la costuri cu 50% mai mici

09 Apr, 00:01 • gecad.net
Costurile au sens doar daca sunt necesare si prezinta o oportunitate, este principala lectie pe care Georgios Cristoforou, directorul general al Bank of Cyprus Romania crede ca bancile locale au invatat-o pe fondul crizei financiare.
Director Bank of Cyprus: Bancile se pot extinde acum la costuri cu 50% mai mici

Bank of Cyprus Romania, sucursala locala a Bank of Cyprus, a patruns pe piata locala la finele lui 2007. Banca a reusit sa intre pe profit inca din 2008, cu un castig net de 3 milioane de euro, rezultat pe care spera sa il obtina si in acest an.

Pentru anul in curs, banca si-a propus sa dubleze volumul depozitelor atrase, diminuand astfel dependenta pe care si-a creat-o fata de sursele de finantare ale bancii mama (in conditiile in care anul trecut raportul credite depozite a fost de circa 570% – 570 milioane credite si 100 de milioane depozite).

Banca vizeaza de asemenea o crestere de doua cifre pe creditare, precum si extinderea retelei la 14 unitati (12 sucursale si doua agentii), pana la jumatatea lui 2009. In 2008, reteaua bancii era formata din 9 sucursale.

DailyBusiness.ro :Care va asteptati sa fie principalele segmente care sa contribuie la profit in acest an?
Georgis Cristophorou : O mare parte din profit ma astept sa vina din produsele si serviciile adresate segmentului intreprinderilor mici si mijlocii si din activitatea de retail. Si segmentul corporate, care detine o pondere foarte mare in portofoliul nostru de credite, ne asteptam sa fie aducator de profit, dar cred ca activitatea pe IMM-uri o sa aiba o contributie tot mai importanta in totalul profitului.

DB : Ce schimbari a adus criza la nivelul strategiei bancare?
GC : Cred ca e vorba in special de o analiza mult mai amanuntita a costurilor si de exploatarea oportunitatilor. O sa va dau un exemplu. Anul trecut, daca se punea problema extinderii unei banci locale, si se dorea cresterea retelei cu 30 de unitati, erau alese cu usurinta orasele. In acest an se vor face deschideri doar unde prezenta unei banci are sens. Pentru moment, ne-am gandit sa deschidem o sucursala la Brasov si inca doua in estul Bucurestiului. In strategia de extindere vom incerca sa fructificam oportunitatile oferite de piata.

DB : O oportunitate ar putea fi scaderea preturilor pretinse de proprietari pentru sedii. Ce evolutii ati observat in ultimul timp?
GC : Am vazut si scaderi de cate 50%.

DB : Ati planificat concedieri pentru acest an?
GC : Nu vom face concedieri. Nu avem nevoie si nu dorim.

DB : Cum va asteptati sa dublati nivelul depozitelor atrase in acest an tinand cont ca aveti o retea destul de mica, nu aveti planuri mari de expansiune, iar lupta pentru resurse este destul de puternica?
GC : Este adevarat, dar vom folosi canale alternative de abordare a clientilor. Vom incerca sa targetam companii importante sau sa ne indreptam spre retele mari de persoane fizice. Nu ne vom baza doar pe sucursale.

DB :Pornind de la acelasi rationament si tinand cont de actualul context, de unde va asteptati sa vina cresterea pe credite?
GC : Vom incerca sa ne indreptam spre dezvoltatorii imobiliari si sa atragem credite imobiliare. Pe partea de IMM-uri, vom incerca sa concentram mai multi oameni in sucursale, asa incat sa ne putem adresa mai multor clienti, din mai multe zone.

DB : Cresterea va fi sustinuta si de clientii veniti prin filiala bancii mama (companii prezente pe piata locala, care fac parte din clientela traditionala a Bank of Cyprus)? Cat este de mare ponderea clientilor ciprioti in portofoliul bancii?
GC : Foarte mica. In total, clientii din Cipru reprezinta un volum de credite de 70 de milioane de euro (creditele la sold ale bancii erau la finalul lui 2008 de 570 de milioane de euro – n.r.). Restul clientilor coporate sunt firme internationale sau romanesti.

DB :Ce domenii considerati ca este sigur sa finantati in aceasta perioada?
GC : Infrastructura, deci companii implicate in acest domeniu sau cu activitati legate de acesta. Iarasi, vom cauta sa finantam companiile care deservesc nevoi de baza ale oamenilor: cele din sectorul alimentar, imbracaminte etc.

DB : Nu va fi greu sa acordati credite ipotecare acum, in conditiile in care evolutia preturilor este incerta?
GC : Nu vom finanta in orice conditii. In plus, ne vom adresa cu produsele noastre celor care cumpara de la dezvoltatori, mai precis celor vor o casa (si nu celor care cumpara in scop speculativ – n.r.), ca o masura de siguranta.

DB : Ati mentionat ca va asteptati la o crestere de doua cifre pe segmentul creditare? Cum va fi aceasta raportat la cea estimata pentru intreaga piata, adica aproximativ 10-15%?
GC : Cred ca vom inregistra un ritm de crestere similar cu cel al pietei, poate putin mai mare. Ar fi hazardat sa vorbim de procente de crestere de 40 – 50% pentru acest an.

DB : Majoritatea creditelor pe care le acordati au fost originate la banca mama, in Cipru. Dupa ce banca centrala a anulat zilele trecute la rezervele minime pentru pasivele pe termen lung (peste doi ani), cum veti acorda creditele – prin intermediul bancii mama sau direct din Romania?
GC : Vom examina foarte serios propunerea bancii centrale, si s-ar putea ca de acum sa nu mai fie nevoie sa exportam deloc credite. Cu atat mai mult cu cat fondurile ce ne sunt acordate de banca mama sunt pe termen mediu si lung, deci intra sub incidenta noilor prevederi ale bancii centrale. Sunt linii de credit de peste 2 ani.

DB : Care este nivelul rezervelor minime pe care le aveti in acest moment la banca centrala?
GC : Fondurile totale pe care le avem la BNR sunt de circa 30-50 de milioane de euro, dar este vorba atat de resursele depuse pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta. Nu as putea preciza care e repartitia pe cele doua segmente.

DB : Sunt voci care spun ca dimensiunile pietei locale nu permit existenta laolalta a mai mult de 10-15 banci si ca bancile de dimensiuni reduse vor cele mai expuse crizei. Cum comentati?
GC : Noi nu suntem o banca mica, poate doar daca ne referim la reprezentanta locala, dar in spate avem un grup financiar foarte puternic. Cred ca impartasesc opinia mentionata de dumneavoastra, in sensul ca ma astept sa asistam la fuziuni si achizitii in perioada urmatoare. In ceea ce ne priveste, pentru moment nu avem in vedere achizitii.