- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Fondurile de investitii prind viteza: cauta in primul rand lideri de piata, pentru ca acum si-i pot permite

03 Jun, 00:03 • gecad.net
Investitorilor nu le mai e frica de achizitii in 2010: stiu deja ce trebuie sa cumpere, iar preturile sunt suficient de atractive. Cei mai multi sunt interesati de lideri de piata, dar nici firmele grav afectate de criza, si al caror pret a scazut foarte mult, nu sunt de lepadat, spun specialistii.
Fondurile de investitii prind viteza: cauta in primul rand lideri de piata, pentru ca acum si-i pot permite

Potrivit specialistilor pietei, 2010 a adus oportunitati importante pentru piata de private equity, asa ca tranzactiile ar putea prinde viteza. Modificarile tin de scaderea preturilor pe piata, dar si de conturarea mult mai clara a tintelor de achizitie.

„Anul trecut, in special la inceput, nu stiai daca investesti intr-o firma care pierde sau intr-un invingator. Managerii buni s-au vazut in criza”, a declarat el. In plus, sunt o multime de bani acum care asteapta sa fie investitii, iar perspectivele de crestere ale pietelor au inceput sa apara, crede Mihai Pop, partener in cadrul casei de investitii Osprey Partners.

Domeniile care ar putea fi interesante pentru fondurile de private equity sunt, in opinia lui Pop, retailul, domeniul serviciilor de sanatate, alimentar, producatorii de consumabile si chiar domeniul financiar. Majoritatea investitorilor cauta lideri de piete, mai ales ca valoarea lor a scazut mult fata de acum cativa ani.

„Se cauta numarul unu, pentru ca acum investitorii si-l pot permite. Pretul se calculeaza ca produs intre multiplul de crestere si profit, si chiar daca multiplii s-au mentinut in unele domenii, profitul a scazut, deci valoarea de achizitie e mult mai mica”, a spus Pop.

La randul sau, Matei Paun, seful firmei de investitii BAC Investment Bank, spune ca patronii de firma au devenit mult mai realisti, asa ca tranzactiile ar putea fi mult mai usor de realizat de acum. „Pana acum se asteptau ca afacerile sa creasca, lucrurile sa se schimbe, dar acum s-au lamurit ca timpurile sunt grele”, a spus acesta.

El este de parere ca piata incepe sa se miste din ce in ce mai bine, chiar daca nu se poate sti sigur daca 2010 va aduce un rezultat mai bun ca in 2009. Este de parere ca pe piata vor fi cautati in primul rand liderii, dar si firmele „distressed” care, nereusind sa se descurce in criza, vor vinde.

Elementul cheie care va permite unei companii sa-si gaseasca un investitor va fi sa demonstreze ca reuseste sa isi asigure cash flow, pentru ca aceasta a fost cea mai mare problema a companiilor pe timp de criza, sustine Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Conditiile din piata le sunt favorabile investitorilor in private equity. Pot deci spera ca vor avea un an mai bun ca 2009? Daca observam caderea abrupta pe care piata de profil a cunoscut-o in ultimul an si valoarea la care a ajuns, primul raspuns ar fi ca „performantele” din 2009 sunt relativ usor de depasit.

De la o valoare de 480 de milioane euro in 2008, piata private equity a coborat la 270 de milioane in 2009 si la doar 100 – 150 de milioane anul trecut, potrivit celor mai recente estimari.

Dupa primele cinci luni din 2010, piata locala de private equity arata destul de bine. Unul din cei mai mari investitori zonali in private equity, Advent, a achizitionat 80% din Centrul Medical Unirea cu 40 de milioane de euro. De asemenea, cei de la GED au investit cateva milioane de euro in compania de media Infopress.

Fondurile mari de investitii si portofoliile lor

Advent International, unul dintre cele mai mari fonduri de private equity din regiune, detine in Romania participatii in Centrul Medical Unirea (80%), producatorul de ceramica Ceramica, distribuitorul de produse farmaceutice Labormed, unde Advent a cumparat 88% din actiuni pentru circa 130 de milioane de euro, una dintre cele mai mari tranzactii de profil de pe piata. Advent detine de asemenea producatorul de vopsele Deutek, in care a investit peste 50 de milioane de euro. Potrivit informatiilor aparute in presa, achizitia a 80% din Centrul Medical Unirea s-ar fi facut pentru 40 de milioane de euro. Per total, investitiile Advent in Romania ar putea totaliza circa 200 de milioane de euro. Activitatea Advent in Romania este coordonata de Emma Popa-Radu, Managing Director.

Un alt mare fond regional, Enterprise Investors (EI), are in Romania actiuni in Macon SRL, unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructie din Romania, Profi, unul dintre cele mai mari lanturi de supermarketuri din Romania, Siveco SA, cea mai mare companie romaneasca de software si Smartree, cea mai mare companie de outsourcing HR din Romania. Fondul are in prezent in Romania in derulare investitii de circa 115 milioane de euro de milioane de euro, cea mai mare dintre fiind investitia in lantul de magazine Profi – 66 de milioane de euro. Divizia din Romania a EI este condusa de Cristian Nacu.

Fondul de investitii spaniol GED a preluat luna trecuta pachetul majoritar de actiuni al Infopress Group (IPG), cea mai mare tipografie de pe piata locala, de la grupul islandez Kvos, in urma unei tranzactii de 12 milioane de euro. Pe langa Infopress, fondul mai are participatii in agentia de turism Happy Tour si in firma servicii de securitate Rosegur. Activitatea din Romania este coordonata de catre Robert Luke, seful fondului in Europa Centrala si de Est si de Anca Ionescu, care este director general adjunct. GED administreaza in Europa de Sud Est fondul GED Eastern Fund, in valoare de 150 de milioane de euro, o mare parte din acest fond fiind investita in Romania.

Oresa Ventures – detine participatii la producatorul de materiale de constructii Somaco (32,5 milioane de euro), la fabrica de vopsele Fabryo(circa 13 milioane de euro) si la brokerul de credite Kiwi Finance. Directorul pentru Romania al Oresa este Cornel Marian.

Global Finance este prezent in Romania de circa 13 ani si a investit in total peste 150 de milioane de euro. Grecii au investit de-a lungul timpului in firme precum Sicomed, Orange Romania, La Fourmi, Totalsoft.

Firma de investitii private 3TS Capital Partners este prezenta in Romania prin intermediul a doua fonduri – 3TS Central European Fund II, cu un capital de 100 de milioane de euro, si 3TS-Cisco Growth Fund III, cu un capital initial de 30 de milioane de euro.