- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Intelectualii: Am declansat greva fiscala. Expertii: Se va intoarce impotriva lor

30 Aug, 00:01 • gecad.net
Intelectuali precum Andrei Plesu, Cristian Tudor Popescu sau Varujan Vosganian au anuntat o greva fiscala, in semn de protest fata de haosul provocat de noua forma de plata a contributiilor pentru veniturile din drepturi de autor. Expertii fiscali spun ca aceasta initiativa nu este o solutie si ca ar fi mai indicata o clarificare a noilor forme de impozitare, care trebuie sa devina mai usor de aplicat.
Intelectualii: Am declansat greva fiscala. Expertii: Se va intoarce impotriva lor

O suita de artisti, scriitori, graficieni, cineasti si traducatori vor sa intre in greva fiscala incepand cu 1 septembrie, nemultumiti de noua procedura de taxare a drepturilor de autor impusa de Executiv, anunta Gandul.

Iata ce a declarat scriitorul Serban Foarta, unul dintre protestatari: „Trecem cu vederea ca suntem buzunariti, dar acum ni se fura si din timp, din viata”, spune scriitorul nemultumit de bulibaseala de la ghisee. El interpreteaza noua masura legislativa drept „un gest care frizeaza sadismul”.

„Sa mergi la trei ghisee, cand tu esti nitel cu capul in nori fiind artist, e rautate pura. Ar fi trebuit sa-si fi oprit obolul si sa ne lase-n pace”, mai spune Foarta.

Potrivit acestuia, demersul celor o suta de artisti este „un act patriotic”. „E vorba de a lua atitudine. Tine de igiena sociala, daca vreti. Trebuie sa aratam ca putem misca in front”.

Ce asteapta? „Sa se limpezeasca lucrurile. Sper ca un protest atat de mare sa aiba o reactie. Altfel, de ce am mai intrat in Europa? Ce rost a mai avut intreaga tevatura?”, se mai intreaba scriitorul.

„In caz contrar va fi o noua victorie a lor impotriva noastra, ca sa ne chinuie si dispretuiasca. E hilar ce patim. Totusi arta face parte din patrimoniul national mai mult decat chelia lui X sau ochelarii lui Y”, a mai spus scriitorul.

Printre cei care participa la aceasta forma de protest se mai numara Andrei Plesu, Cristian Tudor Popescu, Varujan Vosganian.

Expertii fiscali sunt insa de parere ca greva fiscala nu va rezolva problema drepturilor de autor.

Luminita Ristea, managing partner al firmei de consultanta fiscala Consulting R, membra a retelei Nexia International, spune ca declansarea grevei fiscale este un pas gresit. „Legea nu ii protejaza pe cei care sunt in greva. Nimeni nu ii va scuti de amenzi pentru neplata darilor”.

In opinia Luminitei Ristea, grevistii ar trebui mai degraba sa ceara guvernantilor sa rezolve problemele pe care le ridica noua impunere.

Protestatarii sustin insa ca impunerea cotelor individuale asupra veniturilor din activitati independente nu incurajeaza opera de autor. Pe de alta parte, statul a ales o formula extrem de greoaie de a incasa contributiile, care presupune ca fiecare din cei care realizeaza aceste venituri trebuie sa depuna lunar declaratii cu veniturile realizate si sa achite impozitele aferente.

In replica, premierul Emil Boc a declarat recent ca impozitarea drepturilor de autor este o solutie care se indreapta impotriva acelora care s-au folosit in mod abuziv de aceste drepturi, si nu impotriva acelora care fac intr-adevar munca de autor.

Legea drepturilor de autor trebuie refacuta. Controlul firmelor trebuie intarit

Cum ar putea statul sa rezolve atat problema abaterilor de la prevederile legii si abuzurilor de pe piata drepturilor de autor, cat si pe cea a birocratiei careia trebuie sa ii faca in prezent fata contribuabilii?

Alexander Milcev, tax partner in cadrul firmei de consultanta fiscala Ernst &Young, propune cateva solutii.

In primul rand, considera Milcev, Legea 8 pe 1996, care stabileste profesiile ce pot beneficia de drepturi de autor, traseaza un cadru destul de larg, astfel ca a permis abuzuri, adica incadrarea multor activitati in aceasta categorie, desi nu era cazul.

„Desigur, activitatea de creativitate care aduce un beneficiu direct societatii ar trebui sa fie incurajata printr-o impozitare redusa. Dar in aceasta categorie ar trebui sa intre acele activitati care au dus la obtinerea unui brevet de inventie, ori la crearea unei opere de arta, adica ceva exceptional”, a declarat Milcev.

Totodata, spune consultantul, prin extinderea bazei de impozitare catre veniturile de natura individuala, statul a dorit sa elimine abuzurile prin care activitati cu un caracter dependent erau declarate ca independente, pentru ca veniturile realizate astfel sa beneficieze de o forma redusa de impozitare. Statul poate depista insa foarte usor aceste venituri.

Consultantul crede ca ar trebui considerate ca dependente toate acele venituri care se dovedeste ca sunt constante, adica aceleasi in fiecare luna. „Cel care presteaza o activitate independenta are de regula mai multe contracte si rareori realizeaza venituri constante in fiecare luna”, a spus Alexander Mihalcev.

Daca o activitate genereaza venituri constante, statul ar trebui sa oblige platitorii de venituri sa le incadreze in categoria salariale, si sa plateasca impozitele aferente.

Alti consultanti propun insa chiar solutii mai simple pentru depistarea activitatilor dependente.

„Angajatorii care isi platesc salariatii sub forma de drepturi de autor sau alte venituri de natura profesionala independenta, desi realizeaza venituri de natura dependenta, pot fi descoperiti foarte simplu prin control”, a declarat consultantul fiscal Dan Schwartz.

„Astfel, nu era nevoie de introducerea unei noi firme de impozitare, care sa ii faca se vireze fortat spre categoria de venituri in care se incadreaza”, a mai spus acesta.

Cine si cum ar mai trebui sa achite contributiile individuale

In opinia lui Alexander Milcev, beneficiarii drepturilor de autor, precum si cei care realizeaza venituri individuale si extrasalariale, ar trebui sa achite in continuare contributiile individuale pentru veniturile realizate.

Insa, spune specialistul, nu este nevoie ca acestia sa plateasca lunar taxele aferente. Este suficient ca in prima parte a anului, sa achite un impozit in avans, pe baza unei estimari a veniturilor pe care le vor realiza in acel an, urmand ca la final de an sa se faca o regularizare ca sa se vada daca estimarea a fost corecta. Dupa regularizare de plateste restul de impozit datorat sau este rambursata suma platita in exces, a explicat Milcev.