- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pariurile pe lira sterlina sunt mai mari decat in 1992, cand Soros a cauzat prabusirea monedei

15 Mar, 18:31 • Redactia DailyBusiness
Pariurile investitorilor pe deprecierea lirei sterline sunt in prezent mai mari decat in 1992, cand miliardarul american George Soros a cauzat prabusirea monedei britanice, potrivit publicatiei Bloomberg, citate de Mediafax.
Pariurile pe lira sterlina sunt mai mari decat in 1992, cand Soros a cauzat prabusirea monedei

Diferenta dintre plasamentele investitorilor pe deprecierea lirei sterline fata de dolar si contractele futures care vizeaza aprecierea acesteia este de opt ori mai mare decat in 1992, an in care Soros a obtinut un profit de un miliard de dolari din speculatii pe cursul monedei britanice.

Investitiile pe deprecierea lirei sunt mai indraznete ca oricand din cauza temerilor ca evolutia acestei monede in primele luni din acest an, cea mai slaba din ultimii 13 ani, va continua, intrucat deficitul bugetar al Marii Britanii se apropie de cel al Greciei.

Moneda britanica a pierdut 6,9% in 2010, in urma speculatiilor investitorilor ca deficitul bugetar va afecta economia. Analistii se asteapta la o crestere semnificativa a costurilor creditarii din cauza imprumuturilor statului, sau la reducerea prea rapida a cheltuielilor bugetare, masura care va declansa o noua recesiune.

Guvernul condus de premierul Gordon Brown estimeaza ca deficitul bugetar va ajunge in acest an la 12,6% din PIB, aproapiat de nivelul de 12,7% inregistrat anul trecut de Grecia, cel mai ridicat din Uniunea Europeana.

Lira a fost cotata luni la 1,5051 dolari, in scadere cu 0,1% fata de sfarsitul saptamanii precedente. In raport cu euro, moneda britanica s-a depreciat 0,7%, pana la 0,9113 lire/euro.