FINANTE-BANCI

Piata de factoring a scazut cu peste 5% anul trecut. Care sunt cauzele

10 martie 2014, ora 11:57, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
calc-deget.jpg
Piata de factoring a atins un nivel de 2,72 miliarde de euro in 2013, aceasta insemnand o contractie de aproximativ 5-6 procente fata de anul precedent, a anuntat luni Asociatia Romana de Factoring (ARF).

In 2012, piata de factoring a ajuns la un nivel record de aproape 3 miliarde de euro.

“Evolutia este una imbucuratoare avand in vedere ca la mijlocul anului trecut scaderea fata de aceeasi perioada din 2012 era de 16 procente. Piata a reusit sa recupereze volumele in a doua jumatate a anului, cand, in mod traditional, factoringul devine mai accesat de companii. In acelasi timp insa, aceasta evolutie reflecta, inca o data, maniera prudenta in care bancile si Institutiile Financiare Nebancare, pot sa sustina companiile romanesti prin produse de factoring, dat fiind contextul economic indecis, in care firmele care intra in insolventa sunt in continuare in crestere”, a declarat Bogdan Rosu, presedinte ARF.

Daca avem in vedere o segmentare a serviciilor, factoringul de export a inregistrat o usoara crestere fata de anul trecut, in timp ce factoringul de import a suferit o scadere, urmand evolutia generala descendenta a importurilor din 2013.

In ceea ce priveste ponderea domeniilor din care provin companiile care au accesat factoringul intern, nivelul cel mai ridicat, de 32,8 procente, a fost inregistrat de constructii, in principiu in baza unor proiecte din sectorul public. Pe aceasta zona, a constructiilor, exista chiar o crestere a ponderii fata de anul trecut, cand nivelul a fost de 28 de procente din totalul domeniilor care au apelat la factoring.Desi una dintre zonele cu potential pentru cereri de factoring este reprezentata de companiile care au contracte cu entitati publice, suntem rezervati in ceea ce priveste continuarea unei evolutii pozitive a acestui sector si in 2014. Si aceasta pentru ca avem in vedere nivelul investitional preconizat, cat si consecintele modificarilor pe care un nou proiect legislativ le aduce legii de infiintare si functionare a C.N.A.D.N.R.. Aici ne referim, in principal, la limitarea accesului subcontractorilor la finantare, prin disolutia termenelor de plata clare si conditionarea incasarilor, elemente care descalifica astfel de contracte de la finantarea prin factoring. Asociatia Romana de Factoring a luat pozitie si a trimis punctul sau de vedere atat catre D.P.I.I.S. (initiatorul proiectului), cat si catre Comisiile Parlamentare care dezbat proiectul”, precizeaza Bogdan Rosu.

Studiul mai arata, de asemenea, ca ponderea sectorului farma in accesarea factoringului intern a crescut de la 1 procent (2012), la 5,4 procente, sustinut si de prima facilitate de factoring de tip club din Romania, in timp ce ponderile domeniilor agricol&alimentar, respectiv auto&echipamente au suferit usoare contractari.

Cea mai mare scadere a factoringului intern se regaseste in domeniul generic numit in studiu metale&chimicale&reciclare, ponderea ajungand la 4,5 procente, fata de 14,7 procente in 2012.

“Daca in 2012 finantarea prin factoring parea sa fie apanajul companiilor cu cifre de peste 5 milioane de euro, anul trecut am constatat o crestere destul de consistenta in zona companiilor cu afaceri mai mici de 5 milioane de euro, incadrate la categoria IMM. Daca in 2012, volumele derulate prin factoring de catre aceste companii aveau o pondere de doar 16,3 procente, anul trecut nivelul acestora a crescut la 25 de procente. Aceasta evolutie este una fireasca si, totodata, o revenire catre situatia inregistrata pe piata de factoring in 2011, demonstrand inca o data deschiderea bancilor si institutiilor financiare nebancare in sustinerea IMM-urilor, prin facilitatile de factoring”, mentioneaza Bogdan Rosu.

Asociatia Romana de Factoring (ARF) deruleaza la inceputul fiecarui an o evaluare interna privind evolutia pietei de factoring din anul anterior.

Informatiile care au stat la baza studiului au fost preluate de la membrii ARF (Access Financial Services IFN, Banca Comerciala Romana S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., IFN Next Capital Finance S.A., ING Commercial Finance IFN S.A., RBS Bank (Romania) S.A., Raiffeisen Bank S.A., Romfactor S.R.L., UniCredit Tiriac Bank S.A.), precum si de la alte cinci institutii financiare non-membre.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Marti, 19 Iunie 2018, 10:58
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter