- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

RBS ar putea concedia 3.000-4.000 de angajati de la divizia de investment banking

10 Jan, 11:10 • Redactia DailyBusiness
Banca britanica Royal Bank of Scotland (RBS), controlata de stat, prezenta si in Romania, ar putea reduce personalul diviziei de investment banking cu 3.000-4.000 de posturi, in cadrul unei reorganizari a departamentului care va fi prezentata in urmatoarele zile, a declarat pentru Reuters o sursa apropiata situatiei.
RBS ar putea concedia 3.000-4.000 de angajati de la divizia de investment banking

Raportul de evaluare a diviziei Globan Banking and Markets a RBS va fi prezentat probabil joi si ar putea cuprinde de asemenea vanzarea unor operatiuni si active, precum si restrangerea operatiunilor pe majoritatea sectoarelor de activitate, a adaugat sursa citata.

Totodata, o parte din divizie va fi combinata cu departamentul de plati si tranzactii, care are numerosi clienti in comun cu divizia de investitii.

Reprezentantii bancii au refuzat sa comenteze informatiile.

O alta mare banca europeana, grupul francez Societe Generale, avertizeaza intr-un document intern obtinut de Reuters ca veniturile diviziei de investitii vor scadea semnificativ in acest an, din cauza cresterii costurilor de finantare si masurilor de restrangere a portofoliului de active, relateaza Mediafax.

Guvernul britanic a preluat 83% din actiunile RBS dupa ce a fost nevoit, la inceputul crizei financiare mondiale, in perioada 2008-2009, sa finanteze institutia cu 46 miliarde de lire sterline pentru a o salva de la faliment.

Ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, a declarat in luna decembrie ca banca trebuie sa restranga divizia GBM pentru a reduce gradul de risc. Activele diviziei au scazut la jumatate in ultimii trei ani.

Bancile britanice trebuie de asemenea sa separe operatiunile de retail banking de cele de investitii, pentru a evita repetarea situatiei din 2008-2009, masura care va contribui la cresterea costurilor de finantare ale operatiunilor de tipul RBS GBM.

Bancile europene sunt supuse la presiuni severe, confruntandu-se cu accesul dificil la finantare din cauza crizei datoriilor de stat, dar si cu obligativitatea de a se alinia noilor standarde si reglementari bancare privind capitalul si lichiditatea.