FINANTE-BANCI

Romania, cea mai mare deterioare a perspectivelor economice din regiune

24 iunie 2011, ora 13:43 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
euros.jpg
Perceptia analistilor financiari privind evolutia economiei Romaniei in urmatoarele sase luni a inregistrat in iunie cea mai puternica inrautatire din Europa Centrala si de Est (ECE), potrivit unui sondaj al institului ZEW.

Romania a coborat astfel de pe prima pe a doua pozitie intre tarile din regiune in functie de asteptarile la sase luni, transmite Mediafax.

Indicele care evalueaza asteptarile pentru urmatoarele sase luni a inregistrat un declin de 24,3 puncte in iunie, la 25,8 puncte. Romania a fost devansata de Ungaria, care a avut un declin de numai 11,1 puncte, la 34,4 puncte. Dintre statele Europei Centrale si de Est incluse in sondaj, doar Turcia are perspective negative (-18 puncte), se arata in sondajul realizat de ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste.

La nivelul regiunii, asteptarile pentru urmatoarele sase luni au inregistrat, de asemenea, o inrautatire considerabila, mai mica doar decat cea pentru Romania. Indicele pentru Europa Centrala si de Est a scazut cu 23,4 puncte, la -2,5 puncte.In functie de situatia actuala a economiei, Romania se mentine pe penultimul loc din regiune, inaintea Ungariei. Indicele pentru Romania a scazut cu 7,8 puncte, la -25,8 puncte, iar cel pentru Ungaria cu -12,4 puncte, la -35,1 puncte. Pe langa Romania si Ungaria, doar Croatia, cu -15,1 puncte, mai este evaluata negativ.

Pentru Europa Centrala si de Est, indicatorul perceptiei economice a scazut cu 16,5 puncte, la 4,7 puncte.

Asteptarile referitoare la evolutia bursei de la Bucuresti s-au imbunatatit in iunie, indicatorul privind evolutia indicelui BET, care include cele mai lichide zece actiuni de pe bursa, inregistrand o crestere de 14,3 puncte, la 40,8 puncte. Piata de capital din Romania se situeaza astfel pe pozitia a treia in regiune, dupa cele din Ungaria si Polonia.

Perspectivele evolutiei leului fata de euro s-au inrautatit, iar indicatorul pentru leu a scazut cu 11,4 puncte, la 20 de puncte. Asteptari mai bune au zlotul (50 de puncte) si coroana ceha (39,9 puncte), in timp ce lira Turciei este cel mai slab situata (-2,3 puncte).

La sondaj, realizat in perioada 6-20 iunie au participat 73 de analisti. Sondajul include pentru in regiunea Europei Centrale si de Est Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Turcia.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 21 Octombrie 2020, 10:40
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter