FINANTE-BANCI

Romania sub povara taxelor. Cat de mult ne vor afecta noile biruri

12 august 2013, ora 00:07, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
1.jpg
Tot auzim in ultimele zile discutandu-se despre noi taxe - de la cresterea accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux, (pentru a compensa reducerea TVA la paine), pana la CASS pe veniturile din chirii. Cu toate intentiile autoritatilor de a reduce evaziunea fiscala, specialistii in domeniu spun ca rezultatul ar putea sa nu fie cel scontat, ci sa impovareze si mai mult cetatenii.

Prin Ordonanta Guvernului nr. 16/2013, publicata in Monitorul Oficial din 2 august 2013, a fost crescut nivelul accizelor la alcool etilic cu 33% de la 750 euro/hl alcool pur la 1.000 euro/hl alcool pur. De asemenea, s-a extins si sfera de aplicare a accizelor nearmonizate pentru o serie de produse de lux precum:

- Bijuterii din aur si/sau platina cu exceptia verighetelor;
- Confectii din blanuri naturale;
- Iahturi si alte nave si ambarcatiuni, cu sau fara motor, pentru agrement, cu exceptia celor destinate utilizarii in sportul de performanta;
- Autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3.000 cm3 ;
- Arme de vanatoare si arme de uz personal, altele decat cele de uz militar sau uz sportiv si munitia aferenta.

Pe langa acestea, de la 1 ianuarie 2014, ar putea fi introduce noi taxe, precum impozitarea diferentiata sau CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate) in cazul veniturilor obtinute din chirii de persoanele fizice.TVA mai mic, dar accize mai mariá

ôOG nr. 16/2013, care contine prevederea reducerii TVA la paine la procentul de 9%, cuprinde, de asemenea, introducerea accizelor pentru anumite categorii de produse considerate de lux, ale caror preturi de achizitie vor creste in consecinta. Prevederile intra in vigoare la 1 septembrie 2013 si cu siguranta ca vor avea impact asupra indicatorilor financiari ai companiilor din sectoarele de activitate respective (care produc sau care comercializeaza produsele accizate), care poate au previzionat in aceasta perioada investitii sau angajariô, a declarant pentru DailyBusiness.ro Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate.

Ea a adaugat ca, in conditiile introducerii accizelor precizate, este de asteptat o scadere a vanzarilor produselor respective, asa incat implicatiile sunt mult mai complexe: sunt posibile anumite disponibilizari, amanari de investitii, credite neperformante etc.

Conform Notei de fundamentare a Ordonantei, introducerea acestei prevederi de urgenta a fost justificata de necesitatea unor masuri care sa reduca evaziunea fiscala pe intreg lantul de productie si distributie a painii, respectiv a materiilor prime principale ale acesteia, graul si faina.

Mircea Maier, senior associate in cadrul Dragne & Asociatii, este de parere ca reducerea TVA la paine ar trebui sa fie resimtita de cetatean in mod pozitiv, prin reducerea pretului la paine. Aceasta cu atat mai mult cu cat este cunoscut faptul ca in Romania consumul de paine este foarte mare.

Acesta adauga insa, ca scaderea TVA nu garanteaza ca si comerciantii vor reduce pretul painii.

ôAvem in vedere ipoteza in care comerciantii vor capitaliza in profitul inregistrat de acestia reducerea de TVA, populatia fiind astfel nevoita sa resimta efecte negative ale masurilor luate in contrapondere, chiar daca efectul pozitiv nu va exista. Ca atare, nu trebuie eliminat riscul ca aceste masuri sa nu conduca la reducerea pretului la paine, ci la sporirea profiturilor producatorilor si comerciantilor, sau chiar la efectul nedorit de marire a evaziunii fiscalö, a mai spus avocatul specializat in drept fiscal.

Maier a aratat ca un alt efect pozitiv, care ar putea fi generat de aceasta masura este si reducerea inflatiei, prin reducerea pretului la paine, masura insa care poate fi anulata de masurile luate in contrapartida, prin care pretul altor produse (spre exemplu alcoolul) va creste. Deci este incert si daca, cu privire la inflatie, masura de reducere a TVA la paine va avea un efect pozitiv.

La randul sau, Andreea Florian, senior tax manager TPA Horwath Romania, a precizat ca expertii FMI au avut o oarecare reticenta in ceea ce priveste combaterea evaziunii fiscale in domeniul panificatiei prin implementarea acestei masuri de reducere a TVA. Din acest motiv, Guvernul a fost nevoit sa garanteze FMI introducerea unor masuri fiscale prin care sa se compenseze eventuala scadere a veniturilor bugetare cauzate de reducerea TVA la paine.

Ea a mai mentionat ca masura majorarii accizei la alcool etilic si introducerea acesteia la produsele de lux au fost introduse in scopul compensarii reducerii veniturilor bugetare cauzate de reducerea TVA la paine, este posibil ca efectul sa nu fie cel scontat.

ôDupa cum stim, sectorul bauturilor alcoolice si al produselor de lux este unul in care evaziunea fiscala se ridica la valori destul de mari, iar prin introducerea unor accize suplimentare se creeaza premisele unei cresteri si mai mari a evaziunii fiscale in aceste industrii. Astfel, este posibil ca veniturile bugetare de pe urma acestor produse sa aiba chiar de suferit daca nu se vor lua si alte masuri de combatere a evaziunii fiscale in aceste sectoareö, a adaugat Andreea Florian.

Normal ca orice crestere sau orice taxa noua este o impovarare, fie ca vorbim de toti contribuabilii, fie ca vorbim doar de o parte dintre acestiaMirela Serban, R&M Audit

Totodata, Stroea Lavinia, avocat in cadrul casei de avocatura Olteanu si Asociatii, a declarant ca masura de reducere a TVA-ului la paine, departe de a fi populista, este o masura prin care se va ajunge numai la a apropia pretul producatorilor mari de cel al companiilor mai mici, care sunt inclinate sa nu fiscalizeze anumite venituri, creandu-se astfel in mod artificial competitie intre cele doua tipuri de producatori. ôVom vedea imediat daca Bugetul de Stat va suferi, dar parerea noastra e ca nu vom asista la o scadere dramatica a veniturilor Bugetului de Stat obtinut din TVA-ul aplicat produselor de panificatieö, a adaugat ea.

Avocatul Mircea Maier este de parere ca masurile luate in contrapondere, pentru a genera veniturile reduse prin aplicarea TVA de 9% la paine, vor fi resimtite de populatie. Cel mai mare efect il va avea probabil masura de crestere a accizei la alcool, de la 750á euro/U.M la 1.000 euro/UM, deci o majorare substantiala, cunoscut fiind ca o mare parte din populatie consuma produse care fac obiectul acestei accize. Pe langa o crestere imediata a pretului acestor produse, care se traduce si in cresterea inflatiei, s-ar putea inregistra si o crestere semnificativa a evaziunii fiscale intr-un domeniu care oricum este cunoscut pentru evaziune.

ôAccizarea bijuteriilor, a armelor sau mijloacelor de transport va afecta populatia, insa probabil o mica parte din aceasta. Avem in vedere spre exemplu ca pentru un mijloc de transport care va avea capacitatea cilindrica de 3.000 cmc se va plati o acciza de 3.000 euro (1 euro/cmc), suma deloc neglijabilaö, a mai spus Maier.

Accizele pe lux, resuscitate

Andreea Florian, senior tax manager TPA Horwath Romania, a explicat ca accizele pentru produsele de lux nu reprezinta o noutate pentru legislatia fiscala din Romania. Astfel de accize la produsele de lux au mai existat si in trecut in legislatia romaneasca, dar au fost abrogate la 1 ianuarie 2010. Pana la acea data, accizele la produsele de lux erau stabilite in cote procentuale aplicate asupra preturilor acestor produse.

ôMotivele ce au dus la abrogarea la acea vreme a accizelor la produsele de lux au fost faptul ca aceste accize nu erau in concordanta cu viziunea Comisiei Europene (Romania era pasibila de inceperea unei proceduri de infrigement din partea UE) si, mai mult, faptul ca aceste accize la produsele de lux au dus la o cresterea evaziunii fiscale in acest sectorö, a spus Florian.

ôSe pare insa ca Guvernul a fost nevoit sa reintroduca accizele la produsele de lux (pe fondul crizei economice si a necesitatii cresterii veniturilor la bugetul de stat), de aceasta data, ele avand valori fixe pentru fiecare tip de produs in parteö, a adaugat oficialul TPA Horwath.

La randul sau, Stroea Lavinia, avocat in cadrul casei de avocatura Olteanu si Asociatii, a aratat ca Guvernul reintroduce accize pentru alcool, precum si pentru o serie de produse de lux ca parte a masurilor de compensare a minusului determinat de reducerea TVA la paine.

Reducerea TVA-ului nu garanteasca scaderea pretului la paineMircea Maier, Dragne & Asociatii

ôToate aceste masuri vor conduce o data in plus la deficiente in activitatea sectoarelor respective, aplicandu-se din nou masuri restrictive de consum, cu menirea directa sau indirecta de a reintroduce in circuitul civil sume de bani nefiscalizate. Se apeleaza tot mai des, in scopul umplerii vistieriei tarii, la impozitul direct al consumului, prin ôinterzicereaö achizitiei si prin impozitarea ulterioara a acesteia. Asistam, in ultima vreme, la un tir concentrat a unor masuri de ôimpozitare a fumuluiö in Romania, a adaugat Stroea Lavinia.

Pot fi evitate noile taxe?

ôIn ceea ce priveste o posibila evitare a acestor taxe, suntem de parere ca ele ar putea fi inlaturate prin eficientizarea sistemului fiscal din Romania si prin imbunatatirea legislatiei fiscale, tinand cont de fenomenele evazioniste in vederea contracararii acestora. Este foarte important ca politicile fiscale din Romania sa se afle in interdependenta cu politicile bugetare, insa, mai presus de toate, trebuie sa se ia in considerare stimularea mediului de afaceriö, a mentionat Andreea Florian.

Ea a subliniat ca o reducere a TVA la paine si produse de panificatie ar putea avea efecte benefice asupra populatiei (in cazul in care intr-adevar, pretul painii va scadea ca urmare a reducerii cotei de TVA) insa, asupra mediului de afaceri, masura s-ar putea sa nu aiba efectul scontat.

ôAsadar, luand in considerare reticenta asupra eficientei masurii de reducere a TVA la paine, masurile de contracarare a scaderii veniturilor bugetare (prin cresterea accizelor si eventual largirea bazei de impozitare pentru contributii sociale de sanatate) ar putea fi de asemenea puse sub semnul intrebarii. O crestere a poverii fiscale nu trebuie decisa doar din prisma contracararii efectelor unor politici fiscale, care la randul lor, ar putea sa nu aiba rezultatul scontat. Politica fiscala adoptata de un guvern ar trebui sa aiba o viziune si coerenta de ansamblu, luand in considerare cu precadere necesitatile mediului de afaceri si nu sa fie decisa ad-hoc sau experimentalö, a mai spus Florian.

Totodata, avocatul din cadrul fiemei Olteanu si Asociatii este de parere ca, crearea de noi locuri de munca, adoptarea de legi deosebite cu avantaje clare pentru investitorii care preiau cheltuielile Statului cu somajul, introducerea cardului de sanatate, in vederea atenuarii costului ridicat al sanatatii, sunt numai cateva elemente care pot conduce cu succes la echilibrarea balantei de plati a Romaniei.á

CASS pe veniturile din chirii

Referitor la introducerea CASS pe veniturile obtinute din chirii de catre persoanele fizice, din explicatiile autoritatilor Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate, a intelesá ca masura isi propune sa contribuie la o abordare fiscala unitara.

Avocatul Mircea Maier a spus, in legatura cu introducerea CASS asupra veniturilor din chirii, ca si actualmente asemenea venituri sunt impozabile in masura in care contribuabilul nu are alte venituri.

ôTotusi, trebuie tinut cont de faptul ca veniturile din chirii se impoziteaza pe baza declaratiilor facute de catre contribuabili. Astfel, in masura in care aceste venituri vor fi fiscalizate excesiv, probabil ca cei vizati vor avea tendinta de a nu le declara, astfel ca masura nu va fi eficienta, ci, mai mult, va duce la cresterea evaziunii fiscaleö, aá mai spus Maier.

Chiar si Ministerul Finantelor a recunoscut ca se ia in considere introducerea acestei masuri.

"Referitor la introducerea CASS (contributiei de asigurari sociale de sanatate) in cazul veniturilor obtinute din chirii de persoanele fizice, precizam ca aceasta masura are in vedere largirea bazei de contributie, reprezentand un prim pas in vederea implementarii unei abordari fiscale unitare, astfel incat contributiile pentru sanatate sa fie platite de catre persoanele care obtin venituri si din alte surse decat cele de natura salariala", se arata intr-un comunicat transmis saptamana trecuta de Ministerul Finantelor.

Si presedintele Traian Basescu a criticat, miercuri, intentia Guvernului de a majora unele taxe sau de a impune noi taxe, cum ar fi in cazul chiriilor, in timp ce fondurile europene nu sunt utilizate, seful statului aratand ca majorarea taxelor in perioada de criza inseamna sa tragi o frana.

Anterior, si fostul premier Calin Popescu Tariceanu a criticat masura care ar urma sa fie promovata de Guvern de majorare a impozitelor pe veniturile din chirii, in contextul reducerii TVA la paine, el declarand ca reducerea taxei nu va duce la reducerea evaziunii fiscale in domeniul panificatiei.

Citeste si:
Nexia, despre reducerea TVA la paine: Un evazionist este evazionist si la 24% si la 9%
TVA redusa la paine in septembrie. Impactul, compensat cu accize la alcool, bijuterii si masini
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 25 Mai 2022, 07:11
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter