- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Slovacia a primit unda verde pentru adoptarea euro la 1 ianuarie

08 Jul, 18:24 • Redactia DailyBusiness
Slovacia va adopta moneda europeana incepand cu 1 ianuarie, cursul de schimb la care se va face trecerea fiind fixat la 30,126 coroane/euro, conform deciziei Consiliului ministrilor de finante din zona euro, luata marti, a anuntat UniCredit Group.
Slovacia a primit unda verde pentru adoptarea euro la 1 ianuarie

Slovacia devine astfel cea de-a 16-a tara care adopta moneda europeana si a doua din Europa Centrala si de Est, dupa Slovenia.

Slovacia are una dintre economiile cu cea mai mare crestere din zona Europei Centrale si de Est, avansul produsului intern brut pentru acest an fiind estimat la 7,7%, fata de o medie a regiunii de 5,8%, se mentioneaza in comunicat.

„Introducerea euro va permite Slovaciei sa isi cotinue stabilizarea mediului economic”, a declarat Debora Revoltella, economistul sef al UniCredit Group pentru Europa Centrala si de Est.

„In afara avantajului ca prin introducerea euro se elimina incertitudinea privind evolutia cursului, tranzactiile de comert exterior vor deveni, prin introducerea euro, mult mai usor de realizat pentru Slovacia. Totodata, intrarea in zona euro va stimula in continuare tara sa continue consolidarea fiscala, sa mentina inflatia la un nivel scazut si sa isi intareasca competitivitatea”, a mai spus Revoltella.