FINANTE-BANCI

Specialisti: BNR a gresit tinand din scurt cursul. La 4,5 - 4,6 lei/euro, revenirea ar fi mai rapida

04 septembrie 2009, ora 00:01, autor(i): Raluca Florescu   | 4 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
leu-medie.jpg
Un curs lasat sa se deprecieze pana la 4,5 - 4,6 lei/euro ar fi incurajat exporturile si creditarea firmelor locale, fara a deranja foarte tare creditorii in valuta, si nu ar fi permis Romaniei sa se adanceasca intr-o recesiune ce ar putea ajunge la 8%, in 2009, considera unii specialisti de pe piata interbancara.
Banca centrala nu a folosit eficient flotatia libera a cursului in acest an, si a dorit sa mentina cu orice pret cotatia la un anumit nivel, ceea ce a fost in detrimentul economiei, atrageau atentia, recent, analistii ING Bank Romania, in raportul lor saptamanal.

Astfel, daca presiunile de scadere care au existat asupra leului ar fi fost lasate sa se manifeste liber, iar BNR nu ar fi retras lei din piata pentru a aprecia moneda nationala, atunci dobanzile interbancare nu ar fi crescut, pe fondul carentei de lei. Astfel, companiile ar fi avut acces la credite mai ieftine. Totodata, exportatorii ar fi castigat mai multi bani din contracte.

Toate aceste evolutii ar fi putut sustine foarte mult productia companiilor de la nivel local, ceea ce ar fi fost extrem de benefic pentru economia locala, iar Romania ar fi putut avea o soarta apropiata de cea a Poloniei, al carui PIB a reusit sa se mentina in teritoriul pozitiv in prima parte a anului.In opinia lui Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, cele trei elemente care au condus la adancirea in recesiune au fost: politica fiscala neadecvata, faptul ca dificultatile financiare au prins economia locala pe un fond de supraincalzire, si politica monetara prea rigida, indreptata spre mentinerea cu orice pret a stabilitatii cursului. Fara interventiile rigide ale BNR, recesiunea nu ar fi fost asa de severa, iar revenirea ar fi fost mult mai rapida, crede oficialul ING.

Un dealer local, care sustine acelasi punct de vedere cu al bancii ING, a comparat reactia BNR din lunile de la inceputul anului cu cea a bancii centrale poloneze.

"Influente regionale de depreciere fata de leu au existat din plin la inceputul anului, cand BNR a mentinut cursul in intervalul 4,1 si 4,3 lei/euro. In acelasi timp, paritatea zlot/euro urcase la 4,70 zloti/euro, in martie, de la 4,17 zloti/euro, la inceputul anului, pentru ca banca centrala poloneza a lasat cursul liber", a explicat dealerul.

Moneda nationala a fost mentinuta de catre BNR in intervalul 4,1 -4,3 lei/euro prin retrageri masive de lei din piata. Lipsa de lichiditate in lei a impins dobanzile pe piata interbancara la cote mari, de circa 20%. Cresterea dobanzilor a taiat practic accesul la linii de creditare comerciantilor, care pentru capitalul de lucru se finantau cel mai adesea in lei, aceasta fiind doar una din consecintele interventiei BNR, sustine dealerul.

"Nu sustin ca BNR trebuia sa lase leul sa se deprecieze oricat de mult, ci doar ca nu trebuia sa intervina in piata pentru a cumpara lei atunci cand se stia ca pune presiune mare de crestere pe dobanzile interbancare", a mentionat la randul sau Nicolae Chidesciuc, care sustine ca leul avea potential sa se indrepte spre 4,5 lei/euro la inceputul anului.


Polonia, care a lasat cursul sa fluctueze liber si a permis deprecierea zlotului, a incurajat cresterea competitivitatii exportatorilordealer


In plus, Polonia, care a lasat cursul sa fluctueze liber si a permis deprecierea zlotului, a incurajat cresterea competitivitatii exportatorilor, care atunci cand isi incasau contractele in euro si schimbau in moneda nationala luau o suma tot mai mare, a explicat dealerul. Exportatorii romani nu au putut beneficia de acest avantaj, ei fiind insa loviti in primul rand de sistarea comenzilor de peste hotare.

Chidesciuc a precizat ca sustine ca o scadere a leului cu circa 5% fata de euro, pana la 4,5 - 4,6 lei/euro, ar fi si acum mai benefica pentru economie decat actualul curs, in conditiile in care firmele romanesti care exporta ar castiga mult la capitolul competitivitate, unde au stat foarte prost in ultimul timp.

La inceputul anului, BNR nu a lasat leul sa scada foarte mult in numele stabilitatii financiare a romanilor indatorati in valuta, care ar fi avut de surportat cresteri mari de rate daca moneda nationala s-ar fi depreciat.

Insa, atrage atentia dealerul chestionat de DailyBusiness.ro, tot la inceput de an, dobanda interbancara Euribor, in functie de care se calculeaza dobanda creditelor in euro (dobanda = Euribor plus o marja a bancii), a scazut foarte mult, de la 5% la 2-3%. Prin urmare, in cazul creditelor in euro, cresterea ratelor bancare din cauza deprecierii leului ar fi fost compensata de scaderile de dobanzi, datorate diminuarii Euribor.

Reprezentantii BNR replica insa ca scaderea puternica a leului nu ar fi fost benefica pentru economie. "Cand cursul creste, toata lumea saraceste din cauza scumpirii produselor de import, numai exportatorii o duc bine", a spus pentru DailyBusiness.ro Eugen Radulescu, consilier in cadrul Bancii Nationale.

Acesta a atras atentia ca scaderea puternica a leului ar fi fost doar o bucurie pe termen scurt a exportatorilor, in conditiile in care 60% din materia prima a acestora este de import, iar aceasta s-ar fi scumpit la randul sau din cauza cresterii euro.

Consilierul a explicat ca majorarea dobanzilor de pe piata interbancara nu se poate considera ca a condus automat la scumpirea creditelor pentru companii, in conditiile in care bancile nu transfera direct cresterile de dobanzi de pe interbancar in dobanzile la credite.


Cand cursul creste, toata lumea saraceste din cauza scumpirii produselor de import, numai exportatorii o duc bineEugen Radulescu, consilier BNR


Ce va face leul la final de an?

Ultimii doi ani au venit pe final cu deprecieri masive pentru moneda nationala. In decembrie 2007 cursul a crescut de la 3,5 la 3,6 lei/euro, iar in decembrie 2008 de la 3,80 la 3,98 lei/euro, leul depreciindu-se in raport cu euro cu 2,8%, respectiv 4,7%. S-ar putea repeta scenariul in acest an?

In opinia unora din reprezentantii pietei interbancare, la finalul lui 2009 am putea asista doar la deprecieri mici pentru leu. Astfel, Narcis Noaghe, dealerul sef al Bancii Comerciale Romane, a declarat pentru DailyBusines.ro ca fundamentele economice ale Romaniei, cum ar fi deficitul de cont curent si acoperirea acestuia de investitii, inflatia, sunt mult mai bune in prezent decat in ceilalti ani, asa incat nu exista mari presiuni de depreciere pentru moneda nationala.

Noaghe nu exclude insa ca la final de an ar putea exista presiuni de depreciere pentru leu, venite din partea jucatorilor externi, in conditiile in care evolutiile pietelor internationale ar fi negative, iar sentimentul investitorilor fata de mondele emergente din regiune s-ar inrautati.

Acesta crede insa ca, dat fiind rolul de aparator al leului pe care si l-a asumat banca centrala in ultimul timp, sunt slabe sansele ca leul sa se deprecieze mult in decembrie 2009.

Dealerul chestionat de DailyBusiness.ro crede la randul sau ca la finalul lui 2009 leul nu va mai urma trendul din 2007 si 2008, pentru ca, atat presiunile interne, cat si cele externe, care existau asupra leului, s-au redus mult in ultimul timp.

"Sa nu uitam ca in 2007 am avut debutul crizei, iar finele lui 2008 a marcat punctul sau culminant", a spus acesta, explicand ca, in cei doi ani, sentimentul investitorilor externi fata de leu a fost foarte negativ, tocmai din cauza inrautatirii conditiilor externe.

Dealerul este de parere ca orice atac speculativ orientat impotriva leului nu ar putea avea succes, tot datorita BNR: "Dupa ce s-a intamplat in octombrie 2008, cand BNR a intrat pe piata interbancara si a secat-o de lei, lasand speculatorii cu pozitiile descoperite, e greu de crezut ca vor mai exista presiuni majore pe deprecierea leului". Acesta vede un curs de maxim 4,3 lei/euro pentru finele anului.

Opinia ca leul nu va suferi o depreciere majora la sfarsitul lui 2009 nu este insa unanima la nivelul analistilor financiari. Spre exemplu, analistii UniCredit Tiriac vad o cotatie de 4,5 lei/euro pentru finele anului, fata de 4,23 lei/euro, in prezent.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
04/09/2009 11:11
Nu se precizeaza in articol evolutia inflatiei in Polonia in urma politicii de depreciere a monedei.

Completez eu ca, in mod surprinzator, deprecierea zlotului nu a aruncat in aer inflatia. In August 2008 inflatia in Polonia era 4.4%, iar acum este 3.3% (OECD estima insa anul trecut ferm convinsa o inflatie de peste 8% in 2009).

Intr-adevar, exportatorii incearca sa resprie intre o dorita depreciere a leului care le-ar creste competitivitatea externa si presiunea pe care o pune aceasta depreciere asupra costului cu materiile prime.

Tinand cont ca cererea externa a scazut puternic in prima parte a anului, cine ar fi apucat sa produca si sa aiba stocuri pentru export nu ar fi fost foarte fericit. In prezent insa, odata cu revigorarea sau stabilizarea activitatii economice UE, activitatea de export va deveni mai putin o ruleta ruseasca. De aceea, o viitoare depreciere a leului va ajuta mai mult exportatorii decat ar fi facut-o daca ar fi avut loc la inceputul anului.
 
Marian Mocanu a spus:
04/09/2009 11:38
Daca BNR lasa cursul liber cum mai reusea sa aiba profitul net raportat la 6luni 2009? BNR a facut ce trebuia, a vandut cand cursul urca si a vandut cand cobora... tipic... Bineinteles ca acest lucru nu convine unuor banci care vroiau sa faca si ele bani pe acelasi principiu... ghinion... a facut-o BNR
 
marius a spus:
04/09/2009 12:25
va plateste patriciu sa scrieti astea? in toara noastra toti cei care si-au deschis un imm sau si-au luat o casa au facut credite in euro, la un curs de schimb de 3-3,5 RON/euro. Multe dintre aceste persoane au venituri in lei. nu va dati seama ce ar insemna sa mai creasca euro cu 10-15% pentru acesti oameni?
 
liviu a spus:
04/09/2009 13:19
Domnul economist de la ING este partinitor. Explicatia vine din faptul ca ING, banca pe care o reprezinta cam sta pe un maldar de euro cumparati la cotatii joase pe care are ordin sa-i vinda doar cind cursul trece de 4,5 lei! Zilele astea asistam la nenumarate astfel de declaratii din partea celor care au interes sa devalorizeze leul.
Departe de mine gindul ca nu ar exista motive economice de devalorizare. Atit timp cit economia e lasata sa se autoguverneze....slabe sperante de mai bine. dar nici nu suport sa vad dari cu presupusul din partea celor care nu pot fi obiectivi!
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 21 Ianuarie 2022, 13:59
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter