- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Stancescu, Riff: Hai sa impozitam intai tot ce se poate si sa scadem evaziunea. Abia dupa aceea sa vorbim de cresterea taxelor

25 Feb, 00:02 • gecad.net
Incercand sa faca reforma fiscala, Romania a pornit cu stangul. Guvernantii se preocupa mai degraba de marimea impozitelor si au uitat ca o multime de venituri scapa netaxate, dar si ca evaziunea isi face in continuare de cap, crede Marius Stancescu, presedinte grupului de consultanta financiara Riff Holding International.
Stancescu, Riff: Hai sa impozitam intai tot ce se poate si sa scadem evaziunea. Abia dupa aceea sa vorbim de cresterea taxelor

„Romania nu are nevoie de un guvern care sa aleaga intre a aplica taxe mari sau mici, politici fiscale agresive sau relaxate, ci trebuie ca, in primul rand, sa isi defineasca baza de taxare”, spune Stancescu.

Potrivit specialistului, baza de impozitare ar trebui largita spre maxim, asa incat sa cuprinda toate categoriile de venit realizate. „Cand vom sti cat este valoarea intregii mase taxabile si care sunt proiectiile acesteia pentru urmatorii cel putin trei ani, vom sti si ce procente de taxe trebuie sa aplicam, avand in vedere toti factorii care determina eficienta colectarii acestora”, crede directorul Riff. De exemplu, remarca el, o sursa suplimentara de venit pentru bugetul de stat ar putea fi taxarea averii sau a supra-veniturilor.

Opinia managerului Riff vine in contextul discutiilor din ultimele zile, cand s-a comentat indelung despre impozitarea pensiilor mici sau despre posibilitatea cresterii TVA.

Marius Stancescu este membru Key People

Stancescu spune ca unul din eforturile guvernantilor din ultimul timp a fost cresterea presiunii fiscale si intensificarea controalelor in acele sectoare de activitate de unde s-ar putea colecta sume importante de bani la buget.

De exemplu, autoritatile si-au amintit subit lunile anterioare ca in urma cu 2-3 ani au introdus taxarea veniturilor realizate de persoane fizice din activitati imobiliare, masura care insa nu s-a aplicata niciodata pana in 2009.

In ciuda eforturilor mari mari de a colecta taxele, facute in ultimul timp, autoritatile inca inchid ochii cand romanii incearca sa-si ascunda veniturile, spune Stancescu. „As putea chiar spune ca, deocamdata, in Romania nu exista evaziune fiscala. Va exista cand vor fi condamnari pentru astfel de infractiuni. Pana atunci, putem vorbi doar de ascunderea bazei impozabile. Nu pentru ca am fi hoti, ci pentru ca suntem destul de destepti sa speculam imperfectiunile legii fiscale”, spune specialistul.

In opinia managerului Riff, cele mai evazioniste domenii in Romania sunt comertul cu produse accizabile. „Cel putin in zona tranzactiilor cu alcool si carburanti fenomenul este foarte amplu, iar perpetuarea lui nu ma face decat sa cred ca se opereaza in structuri foarte bine organizate si, de ce nu, chiar protejate de catre autoritati”, completeaza el.

Totodata, spune Stancescu, guvernul trebuie sa creeze un mediu fiscal stabil, care sa permita oamenilor de afaceri sa isi poata planifica afacerile pe termen lung. Pentru crearea unei mediu mai stabil de afaceri, consultantul crede ca tara ar trebui sa fie administrata in baza unor bugete multianuale.

In perioada de criza, e nevoie de finantisti cu solutii creative

Cum ar putea fi caracterizata politica ministerului finantelor? Uitandu-se la echipa care il conduce, Stancescu e de parere ca aceasta nu este cea mai buna alegere pe timp de criza.

„Alegerea nu s-a facut pe criteriul creativitatii, al identificarii de solutii si al restructurarii fiscale atat de necesare intr-o perioada de criza financiara, ci mai degraba pe cel al competentei administrative, caracteristice perioadelor stabile din punct de vedere economic”.

„Pana acum, finantele s-au concentrat pe activitatea din domeniul accizelor, pe armonizarea unor reglementari fiscale cu Directivele CEE si, nu in ultimul rand, au fost facute eforturi pentru a se obtine o mai buna colectare”, remarca Stancescu. Per ansamblu insa, masurile finantelor sunt rezolvari imediate si nu ofera solutii pe termen lung, crede specialistul.

Acordul cu FMI nu are numai parti bune

Acordul cu FMI conditioneaza Romania de atingerea unor deficite publice greu de realizat in perioade de criza, cand cheltuielile statului ar trebui de regula sa fie mai mari si veniturile mai mici decat intr-un an normal.

In 2009 am reusit sa ne incadram in tinta impusa de FMI pentru deficitul bugetar. Deficitul a fost de 7,2% din PIB, sub tinta de 7,3%, impusa de Fond. Targetul pentru 2010 este de 5,9% din PIB.

Marius Stancescu spune ca nu este adeptul unui deficit restrans in perioada de criza, si ca este mai important ca statul sa cheltuie mai mult, ca sa ajute economia. „Cat timp finantarea economiei reprezinta o usa inchisa cu cheile ascunse, dobanda cheie nu este redusa semnificativ, iar presiunea fiscala nu este scazuta la randul ei, vom indeparta si mai mult momentul iesirii din criza”, spune el.

Grupul de consultanta financiara Riff Holding, care ofera servicii de contabilitate, audit, consultanta in domeniul fuziuni si achizitii, a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 1,42 milioane euro, in scadere cu 41% fata de nivelul din 2007.