- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Armele contraatacului la iPhone

20 Dec, 00:01 • mihaela.tudorancea
La aproape jumatate de an de la aparitia pe piata a mobilului iPhone 3G, lansare considerata de multi specialisti evenimentul anului in IT&C, producatorii de terminale au urmat trendul prin lansarea de telefoane touch-screen care incearca sa ajunga sau sa depaseasca performantele iPhone. Rezultatele acestei lupte nu se cunosc inca, insa armele da.
Armele contraatacului la iPhone

Google – G1

Google, T-Mobile si HTC au lansat acum cateva luni primul telefon bazat pe platforma Google Android. Telefonul G1 este dotat cu un display touchscreen de 3,2 inch, glisant, si cu o tastatura QWERTY.
[img=36]G1[/img]
T-Mobile si HTC estimau sa vanda pana la sfarsitul anului circa 700.000 de terminale, aceasta valoare fiind depasita inca dinainte de lansare, prin precomenzi. La jumatatea lunii septembrie, inainte de lansare, G1 atrasese deja 1,5 milioane de precomenzi, peste vanzarile iPhone in prima zi a lansarii.

Nokia N97
Compania finlandeza Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a prezentat de curand al doilea sau telefon mobil complet touchscreen – terminalul N97 – cu care intentioneaza sa atace puternic segmentul mobilelor multimedia smartphone.
[img=49]Nokia N97[/img]
Nokia N97 este prevazut cu un ecran tactil de 9 cm, tastatura completa QWERTY, memorie de 64 GB, camera foto digitala de 5 megapixeli si set complet de conectivitate.

Noul Nokia N97 va fi disponibil in prima jumatate a anului viitor, la un pret de 550 de euro inainte ca operatorii de telefonie mobila sa aplice subventii.

O functie interesanta a noului telefon este Nokia Messaging prin care utilizatorul poate accesa conturile de mail si mesagerie oferite de Google, Yahoo!, Windows Live, AOL si de alti furnizori de servicii de internet din intreaga lume.

Ecranul tactil cu diagonala de circa 9 centimetri al Nokia N97 poate sa ofere feedback prin vibratie. Display-ul poate afisa pana la 16 milioane de culori, la o rezolutie de 640×360 de pixeli. In plus fata de alte telefoane mobile touchscreen, N97 vine si cu o tastatura QWERTY care gliseaza de sub ecranul mobilului.

Memoria interna flash este de 64 GB si poate fi extinsa prin intermediul unor carduri de memorie microSD, cu o capacitate maxima de 16 GB.

[img=39]LG KC910[/img]
LG – KC910
LG Electronics, producatorul sud-coreean de electronice, electrocasnice si echipamente IT, s-a pregatit pentru contracararea telefonului Apple cu terminalul complet touchscreen LG-KC910, care dispune de o camera foto digitala cu o rezolutie de 8 megapixeli, cu functii de inregistrare video si autofocus. Totodata, are un ecran cu diagonala de 7,62 de cm si functie TV-out.

Blackberry Storm
Noul terminal al canadienilor RIM, producatorul Blackberry, are un ecran sensibil la atingere, si va fi comercializat exclusiv prin intermediul Vodafone.
[img=40]Blackberry Storm[/img]
Acesta are un ecran cu rezolutie 480×350 pixeli, browser web, camera de 3,2 MP si GPS.

HTC Touch HD
HTC Touch HD este un PDA de 12 mm grosime, un touchscreen de 3,8 inch, si rezolutie de 800×480 pixeli. HTC Touch HD este dotat cu Windows Mobile Professional.
[img=60]HTC Touch HD[/img]
Memoria interna este de doar 512 MB insa ofera posibilitatea extinderii printr-un slot de memorie microSD. Camera foto are o rezolutie de 5 MP si dispune de zoom digital.

Samsung Omnia
[img=44]Samsung Omnia[/img]
Samsung Omnia este un terminal compatibil 3,5G, o diagonala de 3,2 inchi si 240 x 400 de pixeli. Terminalul dispune totodata de o camera de 5 megapixeli si de sistem de operare Windows Mobile. Alte caracteristici interesante ale ‘telefonului perfect’ cum a fost prezentat de presa in momentul aparitiei, in luna iulie a acestui an, sunt functia de TV-out, radio FM, accelerometru, push e-mail, conectivitate Bluetooth 2.0 si USB 2.0. Aparatul poate fi achizitionat in varianta de 8 sau 16 Gb, memorie interna, insa poate fi extinsa prin carduri microSHDC.

iRiver Phone
Iriver este un prototip de telefon touchscreen creat tot in stilul iPhone, cu sistem de operare Linux. Potrivit presei internationale, viitorul telefon iRiver va avea o memorie de 4GB, o camera de 2 megapixeli, cu inregistrare video, spre deosebire de iPhone, suport Adobe Flash, GPS, si TV mobil.
[img=42]iRiver Phone[/img]
Reprezentantii iRiver au promis ca telefonul va fi mai accesibil decat iPhone-ul, dar nu au mentionat o suma exacta.

Telefonul iRiver va avea un aspect metalic, va avea atat un pad de control cat si un ecran touchscreen care va putea recunoaste scrisul de mana si va avea incorporat multiple dictionare.

Cititi si Ce gadgeturi le sunt indispensabile managerilor din Romania