IT&C

Incursiune in laboratoarele stiintei de la Magurele

26 octombrie 2014, ora 11:05 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
eli-np-main_72146300.jpg
Cand spui Magurele te gandesti automat la fizica. Si nici nu este de mirare daca tinem cont de traditia si rezultatele exceptionale obtinute aici.

Primul Institut de Fizica din Romania a fost fondat in Magurele in 1949 si, la doar cativa ani, au fost puse bazele Institutului de Fizica Atomica care avea sa devina simbolul fizicii romanesti. In anii comunismului, aici s-a dezvoltat o adevarata platforma de cercetare in domeniul nuclear si al laserelor recunoscuta pe plan mondial.

Perioada de tranzitie a afectat domeniul, insa rezultatele obtinute de fizicienii romani au reusit sa-i pastreze si sa-i duca mai departe renumele.  In prezent, Romaniei i se confirma inca o data meritele prin proiectul european ELI-NP.

DailyBusiness Video: Magurele
Astfel, pe platforma de la Magurele se construiesc cele mai puternice lasere din lume si un fascicul gamma mai performant decat oricare altul existent in prezent. Provocarea cea mai interesanta pentru oamenii de stiinta este posibilitatea de a folosi laserele pentru accelerarea de particule, fie pentru cercetarea fundamentala, fie pentru cea practica.

Astfel, la Magurele se vor putea genera aplicatii in domeniul medical pentru tratarea cancerului sau in domeniul industrial in scopul transofrmarii deseurilor radioactive in deseuri inofensive. Exemplele pot fi multe si nebanuite, chiar si pentru oamenii de stiinta pentru ca proiectul inseamna, de fapt, o adevarata revolutie stiintifica. Proiectul european ELI inseamna o infrastructura de cercetare in valoare de un milliard de euro dezvoltata in 3 tari cu programe stiintifice diferite, dar complementare: Linii de fascicule in Cehia, Atosecunde in Ungaria si Fizica Nucleara (ELI-NP) in Romania.

In tara noastra, ELI-NP a demarat efectiv anul trecut si se estimeaza a se finaliza in 2018. Implementarea acestuia inseamna constructia unui complex format din cladiri civile speciale, din cele doua lasere si fasciclul gamma, laboratoare, birouri, precum si o casa de oaspeti. Adica, o investitie de 360 de milioane de euro din care 83% din fonduri europene, iar 17% de la Bugetul de stat.

In jurul proiectului ELI NP s-a construit anul trecut clusterul Magurele High Tech. Acesta a primit luna aceasta, in urma unei evaluari facute de European Cluster Excellence Initiative, eticheta de bronz. In Romania, doar 6 clustere sunt recunoscute la nivel european, toate medaliate cu bronz. Aurul este obtinut de Germania cu 16 clustere, de departe cel mai mare numar la aceasta categorie dintre toate tarile Uniunii Europene, potrivit tvr.ro.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 28 Septembrie 2021, 10:29
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter