- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

5.000 de metri patrati de acoperis se transforma anual in gradini

28 Nov, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Piata locala a amenajarilor de "acoperisuri verzi" se ridica la circa 2 milioane de euro, spune Alexandru Banyai, managerul companiei Acum Com din Capitala, care a introdus in portofoliul sau de activitati si serviciul de green-roof-uri (terase/gradini verzi pe cladiri - n.r.). El a vorbit despre diferentele dintre piata locala si cea din strainatate, dar si despre costurile realizarii unei astfel de amenajari.
5.000 de metri patrati de acoperis se transforma anual in gradini

Acum Com este o companie cu capital 100% romanesc, infiintata in 1994. In 2007, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 1,4 mil. euro, iar pentru 2008 se estimeaza venituri de peste 2 mil. euro. Principalul domeniu de activitate al firmei este cel al hidroizolatiilor.

DB: Cand au inceput sa se amenajeze primele gradini pe cladirile din Romania?
AB: Pot sa spun ca primele informatii despre acest produs au ajuns in Romania in jurul anilor 1997-1998, insa am reusit sa implementam practic primele executii de gradini pe acoperisuri abia in jurul anului 2005.

DB: De ce a durat atat de mult?
AB: Pentru ca a existat o oarecare retinere dat fiind faptul ca este ceva nou. Apoi intotdeauna sistemele de terase si gradini verzi au necesitat unele concepte noi de hidroizolatii, pe care majoritatea proiectantilor si arhitectilor din Romania nu le stapanesc, asa ca pentru a nu exista riscul de a realiza un proiect gresit preferau sa nu introduca in proiectele lor acest sistem.

DB: Care sunt diferentele dintre piata din Romania si cea din strainatate?
AB: Spre exemplu, in Germania, o piata pe care o cunosc destul de bine, cei care au o terasa sau o gradina verde au o reducere de 50% a impozitului pe suprafata amenajata astfel.

DB: Sustineti ca si in Romania ar trebui aplicata o astfel de politica?
AB: Din moment ce suprafata impadurita s-a redus in ultimii 20 de ani de la 38%, la 26%, la nivel de tara, consider ca da. Apoi tinand cont de faptul ca implementarea unui green-roof necesita costuri oarecum ridicate, pe care nu si le poate permite oricine, ma gandesc la o legislatie noua care sa acorde, la fel ca si in Germania, o reducere la impozit, ar fi un prim pas in aceasta dezvoltare.

DB: In cazul in care se va implementa aceasta politica si in Romania, cu cat credeti ca ar creste cererea pentru green roof-uri?
AB: Categoric, in primii 10 ani de la implementare unei astfel de legislatii, piata de grenn-roof-uri ar creste cu cel putin 50% anual.

DB: Cati metri patrati de green roof-uri se fac anual in Romania?
AB: In Romania se realizeaza suprafete de green-field pe acoperis de pana in 5.000 de metri patrati pe an.

DB: Pentru cladirile de birouri aveti cereri?
AB: De curand am inregistrat prima cerere pe acest segment pentru o cladire de birouri de 700 metri patrati. Etajul 3 si 4 vor avea gradina verde. (cladiri in forma de piramida, unde se regasesc acoperisuri si la etajele inferioare – n.r.)

DB: Care este profilul clientului care alege acest tip de amenajare?
AB: Profilul clientului pentru acest tip de lucrare este persoana intre 30 si 40 de ani, care are un venit peste medie, o functie de conducere, care gandeste practic. De asemenea, este persoana care a calatorit mult in strainatate si a vazut in realitate acest tip de amenajari.

DB: Cate tipuri de green roof-uri exista?
AB: Exista 2 sisteme, cel extensiv si cel intesiv. Primul se preteaza pe suprafete foarte mari, la nivel de sute – pana la mii de metri patrati si consta intr-o vegetatie care nu depaseste 15 centimetri inaltime. In cadrul sistemul intensiv se poate planta vegetatie care ajunge si la 2-3 metri inaltime.

DB: Care sunt costurile de implementare a acestor doua tipuri de sisteme?
AB: Sistemul extensiv are un pret de 55 euro pe metrul patrat, iar cel intensiv ajunge la 75-80 euro pe metrul patrat, in aceste preturi sunt incluse si vegetatia si pamantul necesar gradinii.

DB: Din ce ati observat, pentru care tip de sistem s-a inregistrat cea mai mare cerere?
AB: Romanul prefera sistemul de terasa intensiv, cu plante mari, cu o abundenta de plante pe metrul patrat si care il realizeaza pe suprafete mici deoarece vor sa mai pastreze spatiu si pentru ale activitati.

DB: Care este suprafata dorita de romani pentru a-si amenaja o gradina pe bloc?
AB: Intre 50 si 100 de metri patrati. Nu am avut niciun client care sa ceara mai mult de 150 de metri patrati.

DB: Exista diferente de pret intre sistemele din Romania si cele din afara?
AB: Spre exemplu in Germania, acelasi sistem este dublu la pret fata de tara noastra, deoarece forta de munca din Romania este inca platita la un nivel net inferior tarilor din Occident. Spre exemplu, in Germania o ora de manopera se plateste intre 40 si 50 de euro, pe cand la noi in tara un angajat castiga intre 4 si 7 euro pe ora.

DB: Ce se intampla cu spatiile verzi pe timp de iarna?
AB: Este exact acelasi sistem ca si pe pamant. Fiind in aer liber nu ai cum sa le protejezi, iarna plantele mor si primavara se reinsamanteaza.

DB: Care sunt costurile anuale pentru intretinerea unui astfel de spatiu?
AB: Pentru sistemul extensiv, costul pe metru patrat este in jur de 7-8 euro pe metrul patrat pe an, iar la sistemul intensiv, dat fiind faptul ca sunt plante specifice fiecarui anotimp, costul depaseste 20 de euro pe metrul patrat pe an.

DB: Cand ati inceput aceasta afacere si ce v-a determinat?
AB: Noi am inceput afacerea cu green roof-uri in 2005. Initial pot spune ca am fost impinsi de la spate sa incepem afacerea, deoarece partenerii nostri din Germania de la care achizitionam materiale pentru hidroizolatii ne-au indrumat si ne-au propus acest gen de afaceri.

DB: Cati jucatori ofera astfel de servicii pe piata din Romania ?
AB: Probabil ca sunt mai multe incercari, insa firme specializate pe acest domeniu nu sunt mai mult de 10.

DB: Care este valoarea estimativa a acestei piete in 2008?
AB: Aproximativ 2 milioane de euro, in crestere cu cel putin 25% in fiecare an.

DB: Dumneavoastra ce vanzari ati inregistrat in primul an de activitate, in 2005 si cat estimati pentru 2008?
AB: In primul an de realizari de green roof-uri nu am depasit suma de 20.000 de euro, iar incasarile din acest an depasesc 160.000 de euro.

DB: De unde importati materialele pentru green roof-uri?
AB: Le importam din Germania, de la firma Vedag, prezenta pe piata de peste 160 de ani.

DB: Ce cifra de afaceri totala va inregistra Acum Com in 2008 si ce estimati pentru 2009?
AB: De la 1,4 mil. euro anul trecut, am ajuns in 2008 la 2 mil. euro, iar pentru anul viitor estimam o crestere de cel putin 25-30%, in contextul in care avem deja semnate contracte de peste 1 mil. euro pentru anul 2009.