- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Anul Tigrului in economia mondiala: Astrologii chinezi spun care sunt business-urile de succes in 2010

07 Feb, 12:00 • Redactia DailyBusiness
Cele mai bune investitii in 2010 sunt in aur si alte metale, in tehnologie, energie, telecomunicatii, real-estate, iar cele mai proaste sunt in transport, auto si logistica. Cea mai mare companie independenta de brokeraj din Asia, CLSA, a lansat cel de-al 16-lea CLSA Feng Shui Index, calendarul oportunitatilor din acest an, raportat la semnele zodiacale chinezesti.
Anul Tigrului in economia mondiala: Astrologii chinezi spun care sunt business-urile de succes in 2010

Calendarul contine previziunile brokerilor de la CLSA legate de cele mai bune investitii din acest an. Feng Shui Index este asteptat, in fiecare an, cu foarte mare curiozitate si asta pentru ca, din 1992, de cand a fost publicat prima data, a reusit sa anticipeze mare parte din evolutiile economice la nivel international.

Anul 2010 reprezinta, in calendarul chinezesc, Anul Tigrului, si incepe pe 14 februarie. Un an vazut de CLSA Feng Shui Index drept o perioada ce va fi marcata de schimbari dramatice, de evolutii neasteptate, de revolte si situatii neprevazute in economia mondiala. Un an spectaculos ca evolutie, mai ales datorita simbolisticii tigrului – putere, incapatanare, agresivitate, instinct. Este anul introducerii celor mai noi si mai indraznete idei (inovatie), un an predestinat confruntarilor, care pot merge pana la razboi.

Caracteristicile Anului Tigrului sunt focul, lemnul, pamantul si metalul. Astfel, brokerii vad un an in care toate investtiile in metale vor fi profitabile, estimand, de exemplu ca aurul va trece de 2000 de dolari/uncie. Pretul argintului, platinei, dar si al cuprului, zincului si aluminiului vor cunoaste cresteri, spun ei.

In 2010, expertii de la CLSA vad drept profitabile si investitiile in tehnologie, energie, telecomunicatii, asociate cu focul si metalul, dar si in real-estate, constructiile fiind asociate cu pamantul. Acest an este vazut ca un an de consolidare in acest domeniu; preturile vor reincepe sa urce la inceputul anului, cu unele slabiciuni spre sfarsitul anului.

Cu potential sunt vazute si investitiile asociate lemnului, de la industria de celuloza si hartie pana la cea de produse farmaceutice si imbracaminte.

In schimb, brokerii afirma ca in 2010, investitiile asociate „apei”, unde claseaza tot ce tine de transport, precum aerian, maritim, rutier, dar si industria auto si logistica, vor cunoaste hopuri importante.

Cum va arata fiecare luna in parte?

Potrivit CLSA Feng Shui Index, luna februarie va aduce oportunitati fantastice pentru cei suficient de puternici sa le recunoasca si sa le puna in practica.

Luna martie va fi caracterizata de oscilatii in business, cu trei hopuri, insa cei suficient de curajosi vor reusi sa prinda joburi si afaceri foarte bune.

Aprilie va fi o luna nefasta, cu puternice perturbatii, la fel ca si primele saptamani din luna mai.

Luna iunie este vazuta ca o perioada optima pentru investitii, influentata de solstitiul de vara din 21 iunie, ce va aduce bun augur. Insa nu pentru cei care mizeaza pe „pariuri” riscante.

Luna iulie va aduce o perioada de relaxare in mediul de business, o luna in care se pot pune la cale planuri pe termen lung, proiecte indraznete. August, in schimb, va fi o luna agitata, dominata de volatilitate, in special pe piata metalelor pretioase, cotatiile aurului, argintului si cuprului urmand sa cunoasca cresteri.

Trendul ascendent se va mentine si in septembrie, o perioda in care speculatiile vor genera miscari radicale in piete.

Potrivit CLSA Feng Shui Index, octombrie va fi, probabil, unul dintre cele mai bune luni ale anului, majoritatea pietelor urmand sa revina la viata. Revirimentul economic din a doua parte a anului, anticipat de altfel si de alti experti, va continua si in urmatoarele trei luni. Fiecare dintre aceste luni va marca o data de bun augur : 17 noiembrie, 8 decembrie si 16 ianuarie 2011.

Un an mare pentru Dragoni, un an cu peripetii pentru Tigri, Serpi si Maimute

CLSA Feng Shui Index contine previziuni si pentru fiecare zodie in parte. Astfel, brokerii de la CLSA cred ca anul 2010 va fi unul foarte bun pentru cei nascuti in anii Dragonului, Ovinelor (Oaie, Capra) si Calului.

Pentru cei nascuti in anii Sobolanului, Iepurelui, Cocosului, Cainelui, Porcului si Vacii, anul va fi relativ bun, in timp ce pentru cei nascuti in Anul Tigrului, Sarpelui si Maimutei, 2010 va reprezenta un an cu peripetii.

Pentru a afla in ce an chinezesc te-ai nascut, poti accesa acest link.

Raportul face previziuni si pentru figuri importante din sectorul finaniciar mondial. 2010 nu se anunta un an bun pentru Donald Sang, seful executivului din Hong Kong, nascut in Anul Maimutei.

In schimb, va fi bun pentru presedintele Bancii Centrale Europene, aflat sub semnul calului. Jean Claude Trichet va trebui sa-si asculte instinctele, dar sa nu se lase prada nerabdarii si sa fie atent unde isi canalizeaza energia.

Pentru mai bogat om al Chinei, Wang Chuanfu, CEO-ul de la BYD, nascut in anul Calului, „soarele va continua sa straluceasca”, la fel ca si pentru omul de afaceri Warren Buffet, de la Berkshire Hathaway.

Despre CLSA Feng Shui Index

CLSA Feng Shui Index a fost lansat, pentru prima data in 1992, ca un rezumat al previziunilor facute de consultantii CLSA, si distribuit clientilor companiei sub forma de cadou de Anul Nou Chinezesc.

La inceput, nimeni nu a acordat importanta acestor previziuni, insa cand s-a descoperit ca acestea au respectat aproape fidel performanta Hang Seng Index, a inceput sa fie privit cu mai multa seriozitate.

Au urmat ani la rand in care predictiile din CLSA Feng Shui Index s-au dovedit corecte. Coincidenta sau nu, in 2005, chiar inainte sa apara primele semne ale problemelor din pietele financiare, CLSA Asia-Pacific Markets a oprit publicarea predictiilor de inceput de an chinezesc.

Raportul a fost relansat anul trecut, iar predictiile pentru 2009 s-au dovedit, de asemenea, in marea lor majoritate corecte.