- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Optimism pe piata ambarcatiunilor din Romania: Dealerii vad 2009 \”pe plus\”

09 May, 00:05 • elena.olteanu
Dealerii de ambarcatiuni considera ca piata va termina 2009 pe plus, desi au observat, in prima parte a anului, o reticenta din partea cumparatorilor si o reorientare a acestora catre produse mai ieftine.
Optimism pe piata ambarcatiunilor din Romania: Dealerii vad 2009 \pe plus\

„Anul acesta cred ca lucrurile vor evolua pe un trend ascendent, pentru ca piata este mica si nu prea are unde sa se duca in alta parte”, a spus pentru DailyBusiness.ro Mihnea Hanganu, sales manager la Willon Harbour.

„Deocamdata se vede o oarecare reticenta in achizitionarea de ambarcatiuni, pe fondul crizei economice, dar per total credem ca aceasta industrie va inregistra o crestere, ce-i drept mai mica fata de cea de anul trecut. Cel putin in lunile de iarna, clientii sustineau ca ar fi dispusi sa cumpere, ca au resurse, dar mai stau putin sa vada ce se intampla cu situatia economica”, a declarat Hanganu.

Criza din alte domenii se rasfrange si asupra acestei piete.

„Pentru a ajunge la un standard european, avem in continuare nevoie sa cumparam ambarcatiuni. Intr-un fel, vad piata precaut, pentru ca sunt multe sectoare de activitate afectate si care fara indoiala ar putea sa afecteze si industria ambarcatiunilor”, a declarat Florin Varlan, presedinte Unicomp.

Ce vor cauta clientii anul acesta

„Probabil, cei care vroiau sa-si achizitioneze o ambarcatiune mai mare se vor orienta catre ceva mai modest, pentru a fi siguri si pentru a-si pastra o oarecare rezerva de bani”, a adaugat Hanganu.

Si reprezentantii Unicomp sustin ca anul acesta, unii cumparatorii s-ar putea orienta catre ambarcatiuni cu 10-20% mai ieftine, decat daca ar fi achizitionat anul trecut.

Willon Harbour estimeaza ca va vinde in 2009 cel putin 20-25 ambarcatiuni. Brand-urile reprezentate de companie in Romania sunt: Regal Boats (SUA), Mainship (SUA), Pedro Boats (Olanda), Ocqueteau (Franta), Galeon (Polonia) si Yamaha (motoare outboard si jetski-uri),

Unicomp crede ca afacerile sale cu ambarcatiuni vor fi la un nivel similar cu cel de anul trecut. „Daca va fi mai mare, vom fi foarte mandri ca am reusit, daca va fi un pic mai mic sau egal, vom fi multumiti, date fiind conditiile de piata”, a spus Florin Varlan.

In perioada 6-10 mai se desfasoara in Baneasa cea de-a 4-a editie a expozitiei Romanian Boat Show, eveniment organizat cu peste 350.000 de euro. Reprezentantii Events, organizatorii targului, sunt de parere ca vanzarile din acest an de la targ vor fi cu 10-15% mai mici fata de editia de anul trecut.