- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

CBRE Eurisko: Preturile locuintelor noi vor creste cu 5-15% in 2008

20 May, 14:53 • Redactia DailyBusiness
Preturile locuintelor noi din Capitala vor creste anul acesta cu 5-15%, in timp ce costurile de constructie pe metru patrat se vor majora cu 10-30%, potrivit analistilor companiei de consultanta imobiliara CBRE-Eurisko.
CBRE Eurisko: Preturile locuintelor noi vor creste cu 5-15% in 2008

In perioada urmatoare vor exista corectii pentru preturile nejustificate ale locuintelor, insa preturile de vanzare nu vor scadea atata vreme cat exista o cerere potential ridicata, sustin analistii companiei.

„Pentru 2008, pe segmentul rezidential estimam o scadere a ritmului de crestere a preturilor”, a declarat Adrian Nicolescu, managerul departamentului de evaluare al CBRE Eurisko, citat de NewsIn.

In ceea ce priveste preturile, ansamblurile rezidentiale pentru clasa medie ajung la 1.300 euro/mp construit fara TVA, cele pentru clasa medie-superioara au preturi de vanzare cuprinse intre 1.300 si 2.500 euro/mp construit fara TVA, iar cele pentru clasa de lux depasesc 3.500 euro/mp construit fara TVA.

In top se afla zona Dorobanti, Floreasca, Primaverii, Aviatorilor, Kiseleff si Soseaua Nordului, unde preturile pentru spatiile rezidentiale noi ajung la 4.000-4.500 euro/mp construit fara TVA.

Locatiile exclusiviste vor deveni in curand inabordabile din cauza pretului si se vor adresa unui segment tot mai ingust de piata, au mai spus analistii companiei de consultanta imobiliara CBRE Eurisko.

Ca urmare a diversificarii ofertei, este de asteptat ca dezvoltatorii sa ofere clientilor anumite stimulente precum locuri de parcare gratuite, bucatarie si baie utilate sau mobilate.

In comparatie cu 2006, anul trecut preturile locuintelor au crescut in medie cu 20-50% in majoritatea zonelor, pe fondul cresterii costurilor cu terenurile, materialele de constructie si mana de lucru calificata. De asemenea, preturile au urcat si in functie de unicitatea locatiei, priveliste spre lac sau padure, finisajele si facilitatile oferite clientilor.

Reprezentantii CBRE Eurisko mai spun ca 2008 va fi anul in care vor fi date in folosinta mai multe ansambluri rezidentiale si care va marca inceputul concurentei reale pe aceasta piata.

Astfel, in fiecare zona vor fi cel putin 2-3 astfel de complexuri noi, fapt benefic pentru clienti, care pot face astfel comparatii intre oferte. Totodata, potrivit datelor oficiale furnizate de dezvoltatorii imobiliari, in perioada 2008-2009 se vor finaliza aproximativ 16.000 de locuinte noi in ansambluri rezidentiale.

Totusi, consultantii CBRE-Eurisko sunt rezervati fata de numarul de unitati anuntate spre livrare, din cauza intarzierilor termenelor de livrare, precum si a altor factori care pot afecta dezvoltarea proiectelor anuntate.

Dezavantajul numarului mare de proiecte care asteapta aprobarea planurilor de urbanism si a avizelor de constructie este ca apar intarzieri mari, care vor amana finalizarea constructiilor si livrarea noilor locuinte, au mai spus analistii imobiliari. Conform celui mai recent raport al companiei CBRE-Eurisko, in 2007 au fost finalizate 1.609 locuinte, din care 88% sunt apartamente si 12% vile.

Compania Eurisko a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 14,3 milioane de euro, iar valoarea totala a tranzactiilor a depasit 500 milioane de euro. In 2008, Eurisko si-a propus sa-si majoreze cifra de afaceri cu 40%. Eurisko Consulting a fost achizitionata anul acesta, in urma unei tranzactii de 35 milioane dolari, de catre compania de servicii imobiliare CB Richard Ellis (CBRE).