REAL ESTATE

Esec de proportii sau minimizare a riscurilor? Povestea unui proiect imobiliar "titanic" din Capitala

08 iulie 2014, ora 00:07, autor(i): DailyBusiness.ro 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
casablanca.jpg
Lansat in 2008 ca cel mai mare proiect rezidential din cartierul bucurestean Titan, Casablanca Residence urma sa cuprinda 7 blocuri cu 18 etaje. Dupa 6 ani, banca finantatoare cere insolventa proiectului estimat la 140 de milioane de euro. Este acesta un esec imobiliar de proportii sau mai degraba un exemplu fericit, de minimizare a pierderilor celor implicati?

Dezvoltatorul imobiliar Ram Global Group, controlat de oameni de afaceri israelieni, anunta in 2008 o investitie de 140 de milioane de euro in proiectul rezidential Casablanca, ce cuprindea 1.260 de apartamente. Numai terenul de 36.000 de hectare pe care urma sa fie dezvoltat proiectul era evaluat la 25 de milioane de euro.

Reprezentantii dezvoltatorului afirmau in 2008 ca se vor concentra pe proiecte rezidentiale dedicate clasei medii, cel mai ieftin apartament cu doua camere din Casablanca Residence urmand sa coste 60.000 de euro, iar cel mai scump - 130.000 de euro.

Acestia mai spuneau ca dezvolta proiectele imobiliare atat din surse proprii, cat si din finantari bancare. Pentru proiectul Casablanca, finantarea era acordata de Alpha Bank.

Dupa sase ani de la anuntarea proiectului, Alpha Bank a depus la Tribunalul Bucuresti o cerere de intrare in insolventa a firmei Ram West (4) Investitii SRL. Sediul acestei firme este Theodor Pallady 43, acelasi cu al proiectului imobiliar anuntat de grupul Ram.

Datoriile dezvoltatorului catre banca nu ajung insa la 140 de milioane de euro, valoarea estimata a proiectului. Cel mai probabil, acestea nu depasesc 10 milioane de euro, avand in vedere ca in 2013 firma din bulevardul Pallady a raportat la Ministerul Finantelor datorii totale de 45 de milioane de lei.

Banca ar putea insa recupera partial, sau chiar integral, suma datorata de dezvoltator, daca va vinde terenul aferent proiectului. Aceasta desi valoarea lui ar putea fi mult diminuata fata de nivelul de 25 de milioane de euro din 2008.

Desi la prima vedere acesta pare un exemplu de esec imobiliar, specialisti din piata au comentat pentru DailyBusiness.ro ca acesta poate fi considerat mai degraba un exemplu de minimizare a pierderilor, in conditiile in care proiectul a ramas doar pe hartie.

"Nu au blocat nici banii lor si nici pe cei ai bancii", explica specialistii. Acestia arata ca in alte cazuri, unde proiectele au fost finalizate, dezvoltatorii au fost nevoiti sa modifice apartamentele mari de 80 mp in unele cu suprafete mai mici, de 50 mp, care tot se vand greu din cauza comportimentarii nu tocmai reusite.

De asemenea, ei nu considera ca banca va fi interesata sa dezvolte in continuare proiectul.

"Spre deosebire de Asmita Gardens, unde Alpha Bank a investit in continuare pentru ca proiectul era aproape finalizat, in cazul Casablanca nu poate fi vorba de asa ceva", considera specialistii din piata.

Ei aseamana situatia proiectului din Titan cu cea a Platinum Towers din zona Mihai Bravu, unde cele mai multe blocuri sunt doar la stadiul de beton si vor ramane asa multi ani de acum incolo.

Showroom de 700.000 de euroTot in 2008, Ram Global Group anunta o investitie de 700.000 euro pentru amenajarea unui showroom cu 3 apartamente la scara reala pentru proiectul rezidential Casablanca Residences din cartierul bucurestean Titan.

In afara de showroom care reprezenta totodata si un birou de vanzari, compania nu a mai anuntat nicio dezvoltare ulterioara in cadrul proiectului.

Mai mult, la un an de la lansarea acestuia, dezvoltatorii inca nu isi alesesera un constructor, potrivit informatiilor din presa.

Interesant este si faptul ca cererea Alpha Bank de intrare in insolventa a firmei dezvoltatoare a fost inregistrata pe 4 iulie, dupa ce banca a contestat executarea silita a acestei firme intr-un alt dosar, inregistrat pe 1 iulie.

Pe 28 martie 2014, Judecatoria Sectorului 3 a aprobat executarea silita a Ram West (4) Investitii SRL de catre o firma din judetul Prahova, Kostas Investment & Development SRL, care in 2013 raporta creante de recuperat in valoare de 130.000 de lei.

Reprezentantii Ram West (4) Investitii SRL nu au putut fi contactati pana la momentul publicarii articolului.

Ram Global Group, format printr-un joint-venture al companiilor israeliene Gemolab Group si Yehuda and Avner Rahamin, activeaza pe piata din Romania inca din anul 1996, fiind implicata in dezvoltarea de proiecte rezidentiale si comerciale. Actionarii Ram Global s-au desprins din firma Rom Canada, care a inceput proiectul rezidential West Park din cartierul Militari, vandut in 2006 catre companiile israeliene BSR Europe si Steinmetz pentru 16,6 milioane de euro.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Materialele zilei din REAL ESTATE
in | 0 vizualizari | 0 comentarii

Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Luni, 21 Mai 2018, 15:58
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter