- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Foc incrucisat intre firmele de consultanta pe piata de birouri, care se acuza reciproc ca raporteaza cifre eronate

28 Sep, 19:08 • Redactia DailyBusiness
Suprematia in topul jucatorilor cu cel mai mare volum de tranzactii de pe piata de birouri a devenit saptamana aceasta un mar al discordiei. Mai intai, luni, CBRE Romania a anuntat ca este lider de piata pe primele 6 luni ale anului. Concurentii de la DTZ au reactionat imediat si i-au acuzat pe cei de la CBRE ca de fapt datele respective includ si tranzactii ulterioare. In loc sa se incheie aici, disputa s-a amplificat marti, cand in joc a intrat o a treia firma, care le acuza indirect pe primele doua ca vehiculeaza date incorecte.
Foc incrucisat intre firmele de consultanta pe piata de birouri, care se acuza reciproc ca raporteaza cifre eronate

Marti, firma imobiliara locala Real Time a remis un comunicat prin care sustine ca multinationalele (cum sunt si CBRE si DTZ – n.r.), luate de val de dorinta de a se promova, raporteaza eronat situatia de pe intreaga piata de birouri.

Oficialii Real Time spun ca datele raportate de marile companii nu prezinta corect situatia de pe piata, pentru ca iau in calcul doar o parte mica din totalul cladirilor de birouri din Capitala (cea aflata in portofoliul firmelor respective – n.r.).

„Real vorbind, nu exista o monitorizare corecta a cotei de piata, si situatiile in care micile succese se transforma in mari comunicate creeaza lupte de orgoliu fara sustinere profesionala”, spun oficialii RealTime.

Compania RealTime, care nu a fost inclusa in statistica prezentata de CBRE, afirma ca situatia prezentata este irelevanta pentru intreaga piata de birouri in contextul in care in portofoliul multinationalelor nu se afla mai mult de 15-25% din oferta de birouri disponibila la inchiriere.

CBRE Romania este detinuta de firma americana de consultanta imobiliara CB Richard Ellis. Firma care activeaza pe plan local sub brandul companiei multinationale DTZ il are ca actionar majoritar pe Mihnea Serbanescu, cu peste 66%. Principalul actionar al Real Time este Ion Catutoiu, cu circa 90%.

Daca inainte de criza marile multinationale inregistrau afaceri care se apropiau de 10 mil. euro, acum business-urile lor s-au diminuat de 2 pana la 4 ori, iar diferentele dintre jucatori s-au diminuat. Real Time a inregistrat anul trecut afaceri de 2 milioane de lei (500.000 euro), conform declaratiilor conducerii companiei.