- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

MagazinulDeCase.ro: Preturile locuintelor vechi au atins minimul psihologic pentru proprietari

24 Nov, 16:15 • Redactia DailyBusiness
Preturile de tranzactie ale locuintelor vechi din Capitala au inregistrat scaderi de pana la 40% fata de sfarsitul anului trecut, astfel ca au atins pragul minim psihologic pentru proprietari, sustin reprezentantii portalului imobiliar MagazinulDeCase.ro.
MagazinulDeCase.ro: Preturile locuintelor vechi au atins minimul psihologic pentru proprietari

In 2007, proprietarii nu scadeau mai mult de 5-10% din pretul de listare, in timp ce in ultimele luni, acest procent a atins si 20%.
Potrivit studiului MagazinulDeCase.ro, o prima componenta a scaderii a presupus o reducere a preturilor initiale solicitate de proprietari (preturi de listare), acestea scazand cu 15-20% in unele cazuri. La acest procent s-a adaugat diminuarea pretului in etapa de incheiere efectiva a tranzactiei, unde prin negociere preturile mai inregistrau o reducere de inca 15-20% procente.

„In luna septembrie, pe segmentul apartamentelor vechi au fost scoase spre vanzare 3.666 de imobile. In octombrie, numarul ofertelor pe piata imobiliara a scazut cu aproximativ 17% comparativ cu luna precedenta, pe piata fiind scoase spre vanzare aproximativ 3.042 de imobile”, au spus cei de la MagazinulDeCase.ro.

„Aceasta scadere se produce in contextul in care de obicei, luna octombrie aducea o crestere a numarului de oferte scoase spre vanzare fata de luna septembrie”, au precizat acestia.

Scaderea numarului de oferte de pe segmentul constructiilor vechi, corelata cu reorientarea unui segment de proprietati catre inchiriere si cu prefigurarea unei scaderi a ofertelor de locuinte noi, din cauza stoparilor temporare ale constructiilor anumitor ansambluri rezidentiale, indica o noua modificare a raportului cerere-oferta, spun reprezentantii MagazinulDeCase.ro. Ei prognozeaza ca preturile locuintelor vechi vor stagna la acest nivel in urmatorii 2-3 ani.

„Piata imobiliara din Romania, si in special cea din Bucuresti, este cu totul atipica, inregistrand atat cresteri cat si scaderi care nu s-au mai inregistrat in tari similare, apropiate sau chiar in cele dezvoltate. In a doua jumatate a acestui an, piata rezidentiala din Bucuresti a inregistrat o cadere accelerata a preturilor”, au aratat reprezentantii sistemului MagazinulDeCase.ro.

Magazinuldecase.ro este un serviciu online de vanzari fara intermediari. Lansat in octombrie 2006, MagazinulDeCase.ro a intermediat pana in prezent incheierea a 1.415 tranzactii imobiliare, dintre care cea mai cunoscuta este vila cunoscutului om de afaceri Cristian Tantareanu, vanduta pentru 3,5 milioane de euro.

Totalul tranzactiilor efectuate prin acest sistem se ridica la peste 245 milioane de euro, iar comisionul economisit a ajuns la o valoare de 14,7 milioane de euro, sustin reprezentantii companiei.