- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Studiu: Chiriile locuintelor din Capitala au crescut cu sub 5%, la 6 luni

22 Jul, 13:35 • Redactia DailyBusiness
Chiriile locuintelor din Capitala s-au majorat cu sub 5% in primele 6 luni ale anului, insa comparativ cu iunie 2007, chiriile garsonierelor si apartamentelor de 2 camere sunt cu 19%, respectiv 22% mai ridicate anul acesta, potrivit unui studiu efectuat de Anunturi Particulari.ro.
Studiu: Chiriile locuintelor din Capitala au crescut cu sub 5%, la 6 luni

Daca in iunie anul trecut chiria medie pentru o garsoniera era de 328 euro, in iunie anul acesta pretul mediu este de 390 euro, inregistrand o crestere de 19%. La apartamentele de 2 camere chiria a crescut in medie cu 22%, in timp ce chiriile la apartamentele de 3 si 4 camere au stagnat.

Cresterea numarului de apartamente scoase la inchiriere in ultimele luni nu a determinat modificari remarcabile la nivelul preturilor solicitate de particulari.

Este evident ca blocajul de pe piata tranzactiilor imobiliare pe segmentul locuinte vechi a dus la cresterea numarului de oferte pe piata inchirierilor. Proprietarii incearca in acest fel sa isi amortizeze investitia prin sumele incasate din chirii, avand in vedere scaderea constanta a preturilor de vanzare si dificultatea crescuta a vanzarii, se precizeaza in studiul AnunturiParticulari.ro.

Dar intrarea unui numar semnificativ mai mare de imobile pe piata inchirierilor a permis pastrarea constanta a preturilor, deoarece a echilibrat presiunea provenita de la cei care ar fi dorit sa achizitioneze un imobil dar nu isi mai pot permite.

Astfel, piata inchirierilor imobiliare a fost caracterizata de stabilitatea preturilor, stabilitate creata de un echilibru constant intre cerere si oferta.

Potrivit monitorizarii AnunturiParticulari.ro, fata de iunie 2007, in iunie 2008 au fost scoase la inchiriere cu aproape 45% mai multe apartamente de 2 camere si cu aproximativ 35% mai multe apartamente de 3 camere. Pe segmentul de inchirieri garsoniere cresterea numarului de oferte a fost de 33%.

Statistica reprezinta numarul de oferte imobiliare din Bucuresti, publicate doar de persoanele particulare in toata presa scrisa centrala si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari. Numarul de oferte reprezinta numarul de oferte noi aparute pe piata si nu reprezinta numarul tuturor ofertelor existente pe piata.

AnunturiParticulari a fost lansat in anul 2001 si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe internet.

Resurse suplimentare

– Analistii considera ca evolutia ofertei de inchirieri si a chiriilor in primul semestru din 2008, fata de 2007 este determinata si de scaderea tranzactiilor.