- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Un cumparator de terenuri cu investitii de zeci de mil. euro, aflat de 2 ani in focurile negocierilor: \”Proprietarii au depasit abia acum nostalgia boom-ului\”

27 Jul, 00:02 • cristina.mihai
Dezvoltatorul imobiliar spaniol Volumetric a avut nevoie de 2 ani pentru a incepe cu adevarat negocierile pentru achizitionarea unor terenuri in Capitala, principalul motiv fiind ca proprietarii erau inca nostalgici dupa preturile din perioada de boom a pietei. Afla din articol care sunt motivele pentru care proprietarii de terenuri incep "sa se dea pe brazda".
Un cumparator de terenuri cu investitii de zeci de mil. euro, aflat de 2 ani in focurile negocierilor: \Proprietarii au depasit abia acum nostalgia boom-ului\

„Purtam discutii serioase pentru 3 terenuri si suntem foarte aproape de a trage linie. Pana la finalului anului vom avea cel putin 2 terenuri in Capitala„, a spus, pentru DailyBusiness.ro, Dan Flesariu, (foto) directorul general al companiei, care a mentionat ca proprietarii de terenuri au inceput sa fie mai flexibili abia in ultimele luni.

Schimbarea de atitudine a vanzatorilor este determinata de inrautatirea situatiei economice, spun analistii imobiliari. Astfel, proprietarii de terenuri incearca sa gaseasca solutii alternative pentru a nu vinde pe pierdere si a-si debloca banii investiti in aceste terenuri.

Terenurile pentru care dezvoltatorul spaniol este in negocieri au suprafete cuprinse intre 3.000 si 10.000 mp. „Unul dintre cei cu care discutam este un dezvoltator imobiliar, iar ceilalti doi sunt persoane fizice”, mai spune Flesariu, care adauga ca nu toate negocierile presupun tranzactii financiare, existand si posibilitatea incheierii unor parteneriate in care sa nu se plateasca nicio suma de bani pentru teren, proprietarul urmand sa obtina o participatie in cadrul viitorului proiect.

In general, in 2010, a crescut substantial apetitul dezvoltatorilor pentru parteneriate, unul dintre principalele motive fiind dorinta de a-si minimiza riscurile.

De altfel, si Ion Catutoiu, directorul agentiei imobiliare Real Time a spus, anterior, ca singurile miscari de pe piata vor fi cele de achizitionare a unor proprietati distressed (ale caror proprietari sunt obligati sa vanda repede si mai ieftin, pentru a-si plati datoriile – n.r.) sau intrarea in tranzactii pe joint-venture-uri pentru dezvoltari ulterioare.

Un alt dezvoltator imobiliar care a declarat, anterior, ca este interesat de incheierea unor parteneriate cu alte firme este Adama.

Volumetric si-a facut publica intentia de a achizitiona terenuri in Capitala din 2009, insa Bucurestiul este una dintre tintele dezvoltatorului inca de la intrarea sa pe piata, in 2007. Totusi, Volumetric, ca si multi alti investitori, nu a achizitionat terenuri in acea perioada, din cauza preturilor extrem de mari.

„Diferentele de pret intre terenurile din Capitala si cele din alte piete in care grupul Volumetric este prezent erau astronomice, in 2007. Am purtat discutii pentru terenuri in zone bune, la preturi de 2.500-3.000 euro pe mp. Cand ti se oferea un pret de 2.000 euro pe mp era ca o favoare„, povesteste Flesariu. Astfel, oficialii companiei au hotarat sa amane achizitionarea, mai ales ca incidenta terenurilor in pretul final al locuintelor putea ajunge si la 1.000 euro pe mp construit. „A fost o decizie buna, acum am fi avut mari probleme pentru ca ar fi trebuit sa vindem la preturi foarte mari”, spune Flesariu.

Compania nu a asteptat in acest rastimp si a achizitionat un teren in Brasov si unul in Pitesti. Anul trecut, Volumetric a demarat proiectul Privilegio Brasov din care a vandut circa 15% din cele 156 de unitati locative, iar in aceasta toamna ar urma sa demareze si Privilegio Pitesti.

Volumetric este un grup de companii fondat in anii ’50 in Barcelona, ca o afacere in domeniul industriei textile. Acum, activeaza in domenii ca dezvoltarea imobiliara, servicii financiare, industria alimentara sau constructii. Grupul are active de 300 mil. euro.

Compania, cu o cifra de afaceri de aproape 70 mil. euro in 2008, mai este prezenta pe pietele din Spania si Polonia.

Piata terenurilor a fost una dintre cele mai lovite de criza, din 2008 pana la jumatate acestui an, neexistand tranzactii importante pe acest segment. Totusi, jumatatea anului a fost marcata de o tranzactie surpriza, achizitionarea a 51.000 mp din plarforma Timpuri Noi de catre fondul de investitii imobiliare al Ikea, pentru circa 35 mil. euro. Suma este, insa, de circa 3 ori mai mica decat cea mai buna oferta primita de societatea Timpuri Noi in perioada de boom a pietei.