- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Top 5 orase europene in care romanii imbina shopping-ul si cultura

30 Aug, 00:01 • cristina.mihai
Romanii cu venituri peste medie cheltuiesc circa 10 mil. euro anual pentru vacante tip city-break (vacante scurte in orase europene). Reprezentantii agentiilor de turism au explicat care sunt motivele pentru care cele mai cautate orase sunt Viena, Paris, Roma, Milano si Barcelona.
Top 5 orase europene in care romanii imbina shopping-ul si cultura

„Turistii romani vor ca in vacantele in orase sa imbine cultura si shopping-ul. Vorbim de persoane cu venituri peste medie care pleaca de mai multe ori pe an in astfel de mini-vacante. Imi este greu sa fac o estimare exacta a valorii acestei pietei, pentru ca vara nu se vand foarte multe city-break-uri, insa cu siguranta nu va fi sub 10 mil. euro anul acesta”, a spus Mircea Vladu, directorul general al Prestige Tours si vice-presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Viena a crescut foarte mult in preferintele romanilor, atat ca destinatie culturala, cat si ca destinatie de shopping. Cei care au magazine au ajuns chiar sa angajeze vanzatori vorbitori de limba romana”, a adaugat Vladu.

„Turistii imbina vizitarea obiectivelor turistice cu shopping-ul, insa ceea ce-i determina sa plece intr-un oras european este componenta culturala”, a spus Manuela Bistrean, referent de outgoing in cadrul agentiei de turism specializate pe city break-uri Atlantic Tour.

„Turistii aleg un anumit oras in functie de ceea ce vor in respectiva vacanta, spre exemplu sunt turisti care pleaca in special pentru a vizita anumte obiective si altii care aleg un oras pentru arhitectura acestuia”, a adaugat Bistrean, precizand ca un alt oras care a crescut in preferintele romanilor este Istanbul.

Traseu generos in obiective turistice

In ceea ce priveste componenta culturala a capitalei Austriei, aici exista palatul de vara al imparatilor, Palatul Schönbrunn si catedrala Sfantul Stefan.

In Viena exista si faimosul centru comercial Sud, o destinatie de shopping care ofera de la ciocolata de lux la obiecte vestimentare.

Roma, una dintre capitalele modei europene, ofera turistilor si o suita de obiective culturale, de la o gama larga de muzee si galerii, cum ar fi Muzeele Capitoline, Galeria Borghese sau Muzeul Castelului Sant’Angelo, la vile si gradini. Printre cele mai celebre vile si gradini din oras se numara Villa Ada, cel mai mare parc public cu priveliste din Roma si Villa Albani, comandata de cardinalul aristocrat Alessandro Albani pentru a gazdui colectia sa de antichitati si sculptura romana.

In plus, orasul Roma inconjoara Vaticanul, unde se afla muzee ce ofera acces la Capela Sixtina sau camerele Rafael.

In Barcelona se afla cel mai mare Acvariu din zona mediteraneeana.

Tot in Barcelona se afla si lucrari ale celebrului arhitect Antoni Gaudi, cum ar fi Parc Guell, dar si catedrala neterminata Sagrada Familia, care este in constructie din 1882 si se asteapta sa fie terminata in 2020.

In cartierele moderne ale orasului se afla mai multe artere comerciale pe care se afla magazine ale unor branduri internationale.

Milano, una dintre cele mai celebre destinatii de shopping din lume, are ca repere culturale Domul din Milano, care adaposteste cea mai mare colectie de statui de marmura din lume si opera Scala.

In Milano se afla si Biserica „Santa Maria delle Grazie”, unde se afla celebra fresca „Cina cea de Taina” a lui Leonardo da Vinci.

Parisul este celebru atat pentru obiectivele sale turistice cat si pentru statutul sau de capitala a modei.

Pe langa turnul Eiffel, Arcul de Triumf, Luvru sau Muzeul Invalizilor, in Paris se mai gaseste si cladirea Samaritaine, o galerie comerciala construita la inceputul secolului XX sau muzeul Cluny, care gazduieste colectii de arta si obiecte din Evul Mediu, printre care si ciclul de tapiserii „Doamna cu Licornul”.