- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Ce înseamnă acest simbol, lipit pe mașinile din România?

13 Jun, 15:02 • Stefan Simion
Din ce în ce mai mulți șoferi lipesc pe propriile mașini aceste stickere. Ce reprezintă ele, de fapt?
Ce înseamnă acest simbol, lipit pe mașinile din România?

Unii români sunt pasionați să-și „tuneze” mașinile, alții doar să le stilizeze prin atașarea unor stickere speciale pentru caroserie. Astfel, în România, au început să apară din ce în ce mai multe autoturisme care au pe portbagaj un simbol mai puțin obișnuit.

Simbolul minimalist de formă ovală a devenit din ce în ce mai comun pe vehiculele care circulă pe drumurile publice din România.

Desenul respectiv se numește „peștele lui Iisus”. Peștele este un simbol creștin încă din Evanghelia după Matei 4:19: „Și le-a zis: Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni!”.

„Primele apariții ale simbolului ichthys în arta și literatura creștină datează din secolul al II-lea după Hristos. Utilizarea simbolului în rândul creștinilor a devenit populară până la sfârșitul secolului al II-lea, iar ulterior s-a răspândit pe scară largă în secolele III și IV.

În Biserica timpurie, simbolul Ichthys deținea cea mai sacră semnificație, iar creștinii îl foloseau pentru a recunoaște bisericile și pe alți credincioși, dat fiind că erau persecutați de Imperiul Roman. Simbolul Ichthys este, de asemenea, o trimitere la Sfânta Euharistie, la minunea înmulțirii pâinilor și a peștilor”, notează jurnaliștii de la site-ul Lăcașuri Ortodoxe.

Cum se aplică celebrul simbol pe mașină

Atenție! Cum se aplică stickerele auto corect

  1. Asigură-te că zona unde vei aplica stickerul este netedă și curată, fără pori sau crăpături. Autocolantele nu se vor lipi la fel e bine de o suprafață umedă, așa că usucă zona curățată cu un prosop.
  2. Despinde stickerul, apasă ferm pe partea expusă utilizând un instrument cu margini drepte pentru presare, precum un card sau o racletă.
  3. Lasă folia de transper pe sticker timp de câteva minute. Nu încerca să accelerezi procesul utilizând o sursă de căldură, pentru că stickerul se va topi. Folosește un card de credit sau o cartelă pentru a elimina bulele mari. Cele mici vor dispărea de la sine, în câteva zile.
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult