- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunțul momentului pentru șoferii români! Modificări puternice pentru reînnoirea permisului auto. Ce test trebuie să treacă profesioniștii

27 May, 21:33 • Constantin Cristina
Un nou test a devenit obligatoriu pentru șoferi. Legea s-a schimbat și profesioniștii din România trebuie să țină cont de modificările aduse când vor să obțină permisul auto.
Anunțul momentului pentru șoferii români! Modificări puternice pentru reînnoirea permisului auto. Ce test trebuie să treacă profesioniștii

Șoferii profesioniști din România vor fi obligați să dea un nou test medical obligatoriu, potrivit modificărilor noii legi, a anunțat adevarul.ro.

Citește și: Viitorii șoferi trebuie să știe asta! O nouă propunere legislativă le-ar putea permite să susțină examenul pentru permisul auto în orice localitate. „Cursanţii riscă să le expire şcoala de şoferi”

Anunțul momentului pentru șoferii români! Modificări puternice pentru reînnoirea permisului auto. Ce test trebuie să treacă profesioniștii

Cei care vor să reînnoiască permisul sau să obțină documentul auto, trebuie să fie supuși unui consult de către un medic pneumolog, ulterior trebuie să facă și un test de apnee în somn.

Această regulă a stârnit controverse în rândul șoferilor, mai exact se întreabă de ce este necesar să fie supuși la asemenea testări, însă numărul accidentelor din cauza oboselii s-au îndesit, iar acest lucru a dus la introducerea unui nou test.

Apneea în somn poate fi un rezultat al altor afecțiuni de care pacientul poate să sufere, printre care diabet, boli cronice de plămâni, hipertensiune arterială și AVC. Șoferii vor avea de completat un chestionar de screening și un set de analize de sânge, urmând să se stabilească dacă există vreo suspiciune de apnee în somn.

„Unul dintre motivele pentru care este necesară o asemenea investigație e numărul mare de accidente cauzate de oboseala șoferilor. Mai mult, este și urmarea armonizării legislației din România cu cea europeană, care e foarte strictă în acest domeniu. Aproape 30 la sută dintre șoferii profesioniști suferă de apnee în somn. De aceea, cei care au premise pentru anumite categorii trebuie să fie consultați de către medicul pneumolog. Ei vor completa un chestionar de screening.

Rezultatul acestui chestionar coroborat cu cel al unor analize de sânge ne va arată dacă există vreo suspiciune de apnee în somn. Sunt, însă, și câteva criterii care pot duce direct la o indicație de consult pentru acest sindrom. Vorbim de vârsta, sex, și asta pentru că bărbații au o predispoziție mai mare, greutatea, obezitatea fiind o altă cauză posibilă, la fel ca și circumferința gâtului. Persoanele cu gât gros au, în general, căi respiratorii mai înguste”, spune Ștefan Mihaicuță – medic primar pneumolog la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș din Timișoara.

Permis auto
Permis auto

Medicul trage un semnal de alarmă cu privire la pericolele ce se pot întâmpla din cauza apneei în somn. Mai exact, afecțiunea poate avea consecințe grave pe viitor, iar șoferii care se confruntă cu asta, trebuie să se țină drastic de un tratament prin folosirea unor dispozitive speciale.

Dispozitivele speciale constau în purtarea unei măști ce acoperă și nasul și gura, iar medicul interzice consumul de acool, de calmante, dar și necesitatea scăderii în greutate, dacă este cazul.

„Din păcate, puțini sunt cei care înțeleg ce consecințe poate avea această boală. Iar efectele sunt pe termen lung. Confirmarea bolii se face în urma unei polisomnografii, un test în care pacientul este conectat la un aparat care îi monitorizează activitatea cerebrală, inima și plămânii. Se urmăresc tiparele de respirație, mișcările brațelor și concentrația de oxigen în timpul somnului. Pentru aceasta este însă necesară internarea în spital. Există însă și varianta simplificată a acestei investigații, prin care testul se poate efectua la domiciliu cu ajutorul unui aparat portabil, care nu are însă aceeași sensibilitate și complexitate ca polisomnograful.

Asta nu înseamnă că nu pot să își desfășoare activitatea, dar necesită administrarea unui tratament care presupune fie folosirea unor dispozitive speciale de tip CPAP, adică poartă o mască ce acoperă gura și nasul și care permite ajustarea presiunii la timpii respiratorii. Evident, trebuie evitate alcoolul, calmantele și trebuie să existe o scădere în greutate. Există, însă, și un tratament chirurgical pentru cazurile severe de apnee”, a mai adăugat medicul Ștefan Mihaicuță.

Alte articole: Permisul auto, pe cale de dispariție! Cum vor dovedi șoferii că pot conduce un autoturism