- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Ce riscă șoferii care sunt prinși la volan fără acte în original. Se dau amenzi usturătoare

23 Jan, 10:19 • Alexe Raluca
Șoferii sunt obligați să aibă asupra lor mai multe documente, în original. La solicitarea oamenilor legii, conducătorii auto trebuie să prezinte aceste acte. Cine nu se supune riscă o amendă usturătoare.
Ce riscă șoferii care sunt prinși la volan fără acte în original. Se dau amenzi usturătoare

Șoferii sunt obligați să aibă asupra lor mai multe documente în original, pe care să le prezinte polițistului atunci când sunt opriți în trafic. În caz contrar, conducătorii auto riscă amenzi importante.

Citește și: Noua metodă de ocolire a radarelor care a devenit celebră în rândul șoferilor. Dacă ești prins, plătești mai mult decât pentru amenda de viteză

Ce amenzi riscă șoferii care sunt prinși la volan fără acte în original

Potrivit Codului Rutier 2024, șoferii trebuie să aibă asupra lor mai multe documente atunci când se urcă la volan. Aceste acte sunt extrem de importante și nu pot fi prezentate sub formă de copie, ci doar în original. În cazul în care șoferii sunt prinși în trafic fără aceste documente, ei riscă să primească amenzi importante.

Amenda va fi aplicată, de asemenea, și în situația în care șoferul nu are documentele în original, însă poate prezenta o copie. Conform Codului Rutier, dacă șoferul nu are asupra sa aceste documente în original, riscă să fie sancționat cu până la 8 puncte de amendă.

„Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, stabilește art. 35 (2), din legea 195/2002.

Astfel, conducătorii auto sunt obligați să le prezinte în original polițiștilor:

  • permisul de conducere
  • cartea de identitate/buletinul/pașaportul
  • certificatul de înmatriculare a vehiculului

La aceste documente se adaugă și asigurarea obligatorie RCA, însă aceasta poate fi prezentată sub formă de copie ori în format electronic.

Astfel, șoferii care nu au asupra lor aceste documente pot primi între 6 și 8 puncte de amendă, însemnând o sancțiune cuprinsă între 990 și 1.320 lei.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, se stipulează în Art. 101 (18), din legea circulației.

Aceeași amendă o poți primi și dacă prezinți polițistului care te oprește în trafic doar o copie a permisului, a certificatului de înmatriculare sau a cărții de identitate, potrivit promotor.ro. Polițiștii pot verifica ușor, cu ajutorul stației de comunicare, identitatea conducătorului auto, însă pot exista situații în care sistemul nu poate funcționa, motiv pentru care șoferii sunt obligați să prezinte documentele originale.

Citește și: Cât te costă să faci școala de șoferi în 2024. Actele de care ai nevoie pentru categoria B